1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 29 май 2014 г.

Нежна панакота-тарт с ягоди


За украсата:
300 г. ягоди
150 г. захар
2 листа желатин
½ ч.л. масло
 
Ягодите и захарта са сваряват, докато омекнат. Когато започне да се появява характерната пяна при варенето на плодове, се прибавя лъжичката масло.

Това е хитринка за максимално намаляване на пяната при варене на сладка, изключително съм доволна от тази възможност, защото всички знаем какви усилия коства премахването на пяната, която сякаш няма край, когато варим сладко. Откакто научих за тази малка тайна винаги я използвам.

Желатинът се накисва предварително в купа със студена вода за 10 минути, докато омекне.

След като се добави маслото, ягодите се варят за още 3-5 минути. Оставят се да поизстинат леко. Пасират се и към още топлата смес се добавя предварително накиснатия, добре омекнал и оцеден от водата желатин.
 
За основата:
220 г. грахамови бисквити с овесени ядки
5 пълни с.л. масло около 60 г.
2 ч.л. кафява захар

Бисквитите се смилат в блендер на ситно и към тях се прибавя захарта и разтопеното масло. Всички съставки се смесват много добре и се разстилат равномерно върху формата за тарт с подвижно дъно. Блата се изпича в предварително загрята фурна на 180С за 10-12 минути. След готовност се оставя да изстине напълно във формата.
 
Плънка:
300 г. заквасена сметана
250 г. кисело мляко при мен Бор Чвор 3.6 %
150 мл. прясно мляко, топло с висок % масленост
4 листа желатин
5-6 с.л. пудра захар
½ шушулка ванилия
2 с.л. смлени грахамови бисквити
 
Желатинът предварително се накисва в студена вода, докато омекне.
Разбъркват се до гладкост киселото мляко, сметаната, семената от ванилията и пудрата захар. ( Захар може да се добави, според вкуса на всеки, за мен това количество беше достатъчно). Прясното мляко се загрява добре. Към него се добавя омекналият желатин оцеден от водата, разбърква се до разтварянето му. Прясното мляко се прибавя към другата млечна смес и всичко се разбърква много добре.
 
Добавят се и смлените бисквити. Получената смес се изсипва върху изстиналия блат, като преди това блата може да се намаже с по-голямата част от ягодовото желе (  Този път аз пропуснах тази стъпка, но в други случай, когато съм приготвяла панакотата с други плодове, съм опитвала и този вариант, горещо препоръчвам за по-богат плодов вкус. В този случай исках да получа изключително свеж и лек десерт с наситено млечен вкус ). Веднага след като се изравни с палетен нож млечната смес, за да е напълно гладка, се прави декорацията с ягодовото желе. Поставя се в найлонов пош с малък отвор и се правят линии от единия до другия на панакотата. С помощта на клечка за зъби или дървен шиш се минава през линиите в противоположната посока, като се редуват наляво и надясно през един и половина сантиметра приблизително. Така приготвеният десерт се прибира в хладилника за минимум два часа. За да се извади лесно панакотата, формата трябва да се потопи за много кратко в гореща вода, но само страните и, като се внимава да не попадне вода в нея.
Панакотата се гарнира с пресни ягоди преди сервиране.
 
Само описанието на тази вкусна панакота изглежда дълго и трудно за приготвяне, но в действителност става много лесно и единствено времето за изстудяване удължава времето за приготвяне.
 
Опитайте, това е един невероятно свеж десерт с нежен и деликатен вкус и аромат!

сряда, 28 май 2014 г.

Гъста леща с розмарин


Някой ще си каже за днешната ми публикация: – Е, и какво сложно и технично има в приготвянето на тази храна?!
Нищо особено наистина, но за мен е важно да прибавям рецепти в моя онлайн тефтер, така че когато разглеждам с въпрос в главата "какво ли да сготвя днес ", да имам такива лесни и бързи за приготвяне гозби. Надявам се и всички, които надникнат тук да я възприемат по този начин, просто една идея за вкусна и бърза вечеря, когато времето ни притиска.
 
Необходими продукти:
1 и ½ ч.ч. леща
2 малки глави червен лук
3 скилидки чесън
листата от две стръгчета розмарин
1 младо стебло от целина
1 голям марков
½ ч.л. едро смляно червено чили
1 ч.л. сладък червен пипер
4 с.л. зехтин за готвене
1 ч.ч. домати белени и нарязани на малки парченца 1 и ½  ч.л. брашно
сол и черен пипер
10 печени на фурна прeсни пикантни наденички
 
Приготвяне:
Лещата се поставя на котлона в студена вода с два пръста над нивото и. След като набъбне се добавя по малко вряла вода, но само толкова, че лещата да бъде покрита, не повече. В подходящ съд се смесват всички нарязани на дребно зеленчуци и се запържват в зехтина. Когато са добре омекнали, се добавя много ситно нарязания розмарин и чесъна. Отново се запържва всичко за 1 минута, само докато си пуснат ароматите тези подправки. Добавят се доматите, в които предварително сме разбъркали двата вида червен пипер и брашното, така че да няма бучки. След още две три минути зеленчуково-доматената смес се прибавя към лещата. Оставя се да къкри за още 15 минути на тих огън. Подправя се със сол и черен пипер.
При сервиране всяка порция от ароматната леща се гарнира с пикантни наденички.
 
Направих и лесни спагети с доматен сос със същите наденички.
 
Можем да си приготвяме какви ли не бързи, лесни и невероятно вкусни гозби, необходима е само малко фантазия и много любов J

петък, 23 май 2014 г.

Печени понички с глазура


Необходими продукти:
1 чаша прясно мляко
1 суха мая
1/4 чаша фина захар
1/4 чаша разтопено и охладено масло
1 яйце
1 ч.л. ванилия
1/2 ч.л. сол
2 1/2 чаши брашно
 
Глазура:
1 чаша пудра захар
3-4 с.л. вода
1 с.л. лимонов сок
 
Приготвяне:
Маята и солта смесваме с брашното. Яйцето се разбива със захарта и ванилията. По средата на брашното оформяме кладенче и в него изсипваме постепенно разбитите яйца със захарта, прясното мляко и разтопеното масло. От всички продукти омесваме меко нелепнещо тесто.
Подходяща купа намазваме с олио и поставяме тестото в нея, като и тестото намазваме от всички страни добре с мазнина, за да не хваща коричка. Покриваме купата с домакинско фолио и оставяме да втаса за 40-50 минути.
 
След като е втасало и е удвоило обема си, разточваме тестото върху набрашнена повърхност с дебелина 1 см. Изрязваме кръгове, с помощта на ринг с диаметър 8 см., по средата правим дупка с по-малък ринг.
 
Поставяме оформените понички върху тава постлана с хартия за печене. Покриваме тавата с найлон и оставяме отново поничките да втасат за 30-40 минути.
Печем във фурна загрята на 180˚С за 10-12 минути до златисто. Изваждаме от фурната и ги охлаждаме напълно върху решетка за около 10 минути.


Разбъркваме глазурата. Потапяме върховете на всяка поничка в нея и украсяваме с цветни захарни топчета или друго по желание. Могат да се поднесат и още топли поръсени само с пудра захар.

четвъртък, 22 май 2014 г.

Питки с пълнозърнесто брашно и коприва


Кой не обича хамбургери...?! Сигурна съм, че са малко хората, които не обичат, а те са тези, които ги смятат за нездравословна храна. Аз ще ви предложа един малко по различен вариант и ви уверявам, че ще се изненадате от различния вкус на тези вкусотий, дори децата, които не обичат зеленийки няма да откажат да опитат и за още ще попитат.

За питките:
350 г. бяло брашно
150 г. пълнозърнесто брашно
1 супена лъжица захар
1 жълтък
250 мл. мляко
2 ч.л. сол
50 г. масло
1 пакет суха мая
100 г. задушена, нарязана, и добре изцедена от водата коприва
разбит белтък за намазване преди изпичане


За бургерите
600 г. телешка кайма
1 яйце
1 и 1/2 ч.ч. сварен и оцеден кус-кус
1 глава ситно нарязан лук
½ ч.л. кимион
2 с.л.нарязан магданоз
½ ч.л. смлян черен пипер
сол на вкус

Приготвяне на бургерите:
Всички изброени продукти омесваме много добре в еднородна смес. Оформяме бургерите с размера на питките и ги пържим в тиган с малко
мазнина. След като са готови ги поставяме върху чиния постлана с кухненска хартия, за да попие излишната мазнина от бургерите


Приготвяне на питките:
В по-голяма купа , комбинираме двата вида брашното, захарта, солта, течното масло, нарязаната коприва и сухата мая. Загряваме млякото и бавно го добавяме в купата с брашното. Замесваме гладко тесто. Оставяме тестото на топло място, докато двойно увеличи обема си..
Разточваме тестото върху леко набрашнена повърхност с дебелина ½ см. С помощта на метален ринг с диаметър 8 см. изрязваме кръгли питки. Отново разточваме остатъците от тесто и изрязваме до изчерпване на тестото.
Подреждаме питките в голяма тава покрита с хартия за печене. Оставяме ги за 30 минути, докато втасат.
Намазваме питките с разбития белтък и ги печем във фурна на 180˚С за 20 минути.

Аз приготвих и този пай със сирене, чубрица, шарена сол и червени печени чушки със същото тесто, стана много ароматно и вкусно печиво.
 



неделя, 18 май 2014 г.

Торта с кафе за Алберт

Алберт ( синът ми ) днес става на 14 години. Кога изминаха тези години !?…
Това е една възраст…Една преходна, противоречива възраст, когато едно момче се превръща в младеж с неизяснени интереси, но с отговор на всеки въпрос, и непрестанно недоволство и търсене на самия себе си. Възраст, в която във всяка ситуация се проявява оформящия се характер, позицията на бунтовника, застъпника на собствено мнение, защото вече съм пораснал. Възраст, в която започва да се изяснява някъде в съзнанието на подрастващия, че трябва да е малко по-отговорен, по-амбициозен, по-ценностен, защото вече е голям, не е редно да бъде дете, но всъщност още е! Прехода не е лесен, но няма как всички са минали през него ще се справим и ние. Моето прекрасно, пораснало момче, толкова го обичам J

Та за тортата, тя трябваше да бъде като за пораснал млад господин, който понеже вече е голям, може да си поръча тортата му да бъде с любим аромат, или по-точно този на кафето. Също така трябваше да бъде и с любимия му крем от тирамису или компромисно, поне нещо подобно J Украсата единствено не беше по план, но толкова ми се стори симпатична, че се отказах от първоначалната идея. 
И крайния резултат….
 
Необходими продукти за блата:
2 ч.ч. захар
1 и 3/4 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. неподсладено какао на прах
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
2 яйца
1 ч.ч. гъст айран
1 ч.ч. силно черно кафе
1/2 ч.ч. растително масло
2 ч.л. екстракт ванилия

Приготвяне:
Загряваме фурната на 180˚С. Намазваме равномерно с масло кръгла тава с диаметър 23 см. Оставяме настрана.
В подходяща купа с помощта на тел за разбъркване смесваме захарта, брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта. Всички съставки трябва да са много добре смесени. В друга дълбока купа смесваме яйцата, олиото, айрана и кафето. Разбъркваме добре. Прибавяме сухите към течните съставки и разбъркваме до хомогенизиране. Изсипваме 1/3 част от сместа в предварително приготвената тавичка. По този начин изпичаме и останалите два блата. (Ако имате три еднакви по размер тавички, можете да изпечете блатовете в тях.)
Печем в предварително загрятата фурна за 30 до 35 минути и правим теста с клечка за зъби поставена в центъра да излезе чиста. Охлаждаме 10 минути в тавата преди да премахнем блата от тавичката. Охлаждаме блатовете върху телена скара, докато са напълно изстинали..
 
За крема:
4 жълтъка
100 г. захар
1 ч.л. ванилова захар
30 мл. бейлис
30 мл. портокалов сок
50 мл. силно еспресо
400 г. маскарпоне
270 мл. сладка сметана
 
 
Жълтъците разбиваме със захарта. Към тях прибавяме бейлиса, сока от портокал и изстиналото кафе. Сместа разбъркваме много добре и поставяме на водна пара, в подходящ съд. Разбъркваме постоянно, докато кремът се посгъсти. Оставяме да изстине напълно.

В друга дълбока купа разбиваме маскарпонето с миксер. Към него прибавяме изстиналия крем Сабайон. Разбиваме сладката сметана на твърд сняг и прибавяме внимателно и нея към крема.

За напояване на блатовете:
100 мл. захарен сироп, сварен от 70 мл. вода с 30 г. захар
 
 
Сглобяваме тортата директно върху формата, в която ще сервираме. Поставяме блат, напояваме със захарен сироп, разпределяме около 1/3 от крема. Повтаряме, до изчерпване на блатовете. С крем намазваме цялата торта и отвън. Поставяме да се охлади в хладилник за 4-5 часа.
 
 
Приготвяме ганаш от 200 г. черен шоколад и 180мл. течна неподсладена сметана. Сметаната загряваме на среден огън до кипване и отстраняваме от котолона. Добавяме начупения шоколад и оставяме за 2-3 минути да се размекне в топлата сметана. След това разбъркваме много добре сместа, докато шоколада се стопи напълно и ганаша стане гладък и лъскав.
Докато ганаша е още течен, но много добре изстинал украсяваме тортата.
 
Може би стана толкова вкусна, защото беше направена с цялата ми любов, за най-любимият човек в живота ми.
Невероятна торта, нямам думи, с които да я опиша, всички вкусове са съчетани до съвършенство, истинска наслада за сетивата!
 
 
:)

петък, 16 май 2014 г.

Маслени кифли с пълнеж от фурми и марципан


За тестото :
500 г. брашно
20 г. мая
75 г. захар
125 мл. мляко
2 яйчни жълтъци
50 г. масло
1 щипка сол и кардамом
 
Допълнително за тестото :
60 г. брашно
200 г. охладено масло
 
За плънката :
50 г. нарязани фурми
150 г. белени бадеми
75 г. на пудра захар
1 яйчен белтък
1 чаена лъжичка канела на прах
2 супени лъжици захар

За намазване:
1 яйчен белтък

Поставяме маята в купа и към нея добавяме една чаена лъжичка захар и топлото мляко. Разбъркваме, покриваме с кърпа и оставяме за 15 минути, докато се активира маята.

За да приготвим маслената платка за плънката бързо смесваме брашното с маслото, разточваме го с правоъгълна форма, завиваме го в найлоново фолио и го оставяме в хладилника да стегне.

Брашното за тестото пресяваме в дълбока купа. Към него добавяме втасалата мая и останалите продукти. Омесваме меко и нелепнещо тесто. Оставяме го да втасва за 30 минути. След това го разточваме в голям правоъгълник, като по средата оставяме тестото малко по-дебело. Най-добре да се получи нещо такова като на снимката.
 
 
По средата поставяме маслото, което се е втвърдило в хладилника. Загъваме от четирите страни с тестото, увиваме го в найлоново фолио и го прибираме в хладилника за 15 минути. Тази операция се повтаря два пъти, като след изваждане от хладилника, разточваме тестото върху набрашнена повърхност и го прегъваме по същия начин първо от двете страни, след това от другите две.

Смиламе в блендер бадемите, пудрата захар и белтъка. Канелата разбъркваме със захарта. Разточваме тестото в кора с размер 40 на 60 см. Отгоре разпределяме марципана и фурмите, поръсваме с канелената захар. Оформяме руло, което нарязваме на филийки с ширина 2 см. Намазваме получените охлювчета с яйчен белтък. Печем кифличките в предварително загрята фурна на 220°C за 15-20 минути.

четвъртък, 15 май 2014 г.

Зеленчуково песто и още нещо

½ връзка магданоз
½ връзка копър
2 пресни стръка чесън
4 стръка босилек
2 стръка мента
2 стръка маточина1 голяма скилидка чесън
80 г. кедрови ядки
100 г. настърган пармезан
150 мл. зехтин Extra Virgin
сока от половин лимон
сол на вкус 
 
Всички съставки се поставят в блендер и се смилат на паста, и пестото е готово.
То е подходяща гарнитура, както към меса и риби, така и към зеленчукови ястия.
Почти винаги имам в хладилника добре затворено бурканче, което винаги е готово да влезе в употреба и да спаси положението, защото е с невероятно широка употреба, а свежият му вкус може да преобрази или да завърши много ястия.

За мен пастата подправена с песто е самото съвършенство.


Ще споделя и рецепта за:

Фокача с чери домати и зеленчуково песто

За тестото:
150 мл. топла вода
20 г. прясна мая
1 с.л. захар
250 мл. айран
1 яйце
3 с.л. зехтин
1 и 1/2 ч.л. морска сол
650 г. брашно

За плънката:
6-7 чери доматчета разрязани на половинки
3 с.л. зеленчуково песто
5-6 сушени домата мариновани в зехтин, босилек и риган

Приготвяне:
 От изброените продукти омесваме меко, нелепнещо тесто. Количеството е достатъчно за две тави с размер 30 см. в диаметър.
Тестото е чудесно и е подходящо и за друга употреба.
За да приготвим фокачата оставяме тестото да почива за 10-15 минути. Половината от него разпределяме в намазана със зехтин тава с диаметър 30 см. Оставяме да втаса за 20 минути. След това с върховете на пръстите оформяме дупки по повърхността на тестото безразборно. Разпределяме равномерно пестото,  чери доматите и сушените домати в зехтин. Посоляваме.
Печем фокачата на 210С за 25-30 минути. 

И тази фокача с чери домати и песто също е нещо, което няма аналог, простичко и съвършено.


понеделник, 12 май 2014 г.

Ягодово руло


Необходими продукти за блата:
6 яйчни жълтъци
20 г. фина захар

60 г прясно мляко
45 г. олио
100гр брашно
15 г. царевично брашно
6 белтъка
70 г. пудра захар
ванилия

За оформянето на ягодките върху блата са необходими:
20 г. яйчен белтък
10 г. пудра захар
червена хранителна боя
зелен чай на прах или отново хранителна боя
какао на прах
 
Необходимите продукти за крема:
200 г. сладка сметана за разбиване
125 г. маскарпоне
2 с.л. пудра захар
няколко пресни ягоди почистени и разрязани на половинки
 


С миксер разбиваме яйчните жълтъци със захарта.

Към тях добавяме прясното мляко и олиото. Разбъркваме до хомогенност.
След това добавяме двата вида брашно. Отново разбъркваме много добре, за да няма бучки в сместа.
От получената смес отделяме три супени лъжици.
В тавата от фурната поставяме хартия за печене, на която от обратната страна рисуваме с молив на няколко места триъгълници с размера на ягода.
От шестте белтъка за блата отделяме 20 грама и ги разбиваме с 10 грама пудра захар, с помощта на телена бъркалка. Към белтъците добавяме отделените три супени лъжици от сместа с жълтъци и брашно и оцветяваме с червена боя.
Получената смес изсипваме в пош с тънък накрайник и попълваме триъгълниците върху хартията за печене. Поставяме тавата в предварително загрята фурно на 180˚С за 2 минути. Изваждаме да се охлади.
Разбиваме белтъците на пухкава, не много гъста пяна със 70 грама фина захар и ванилията. Добавяме ги на няколко пъти много внимателно, с помощта на силиконова шпатула към жълтъчната смес.
Готовото тесто изсипваме върху хартията за печене с втвърдените вече ягоди от тесто и печем за 12-15 минути на 180˚С.

Готовият блат още топъл изваждаме върху кухненска кърпа, отстраняваме хартията за печене и завиваме на руло. Оставяме настрани, докато изстине напълно.
През това време приготвяме крема. Разбиваме сиренето маскарпоне с пудрата захар докато получим много гладък крем. С миксер разбиваме сметаната до средна твърдост и смесваме с маскарпонето постепенно и внимателно, докато получим пухкав  крем.
Развиваме блата, разпределяме крема върху цялата повърхност равномерно и поставяме нарязаните на половинки ягоди. Завиваме отново на руло и увиваме рулото в свежо фолио, плътно и стегнато. Поставяме в хладилника за няколко часа.

 
Когато е добре охладено разтваряме малко зелена боя с няколко капки вода и с помощта на четка оформяме дръжките на ягодите. По същия начин разтваряме и малко количество какао с малко вода и с помощта на четка за зъби оформяме семките на ягодите.

Сервираме с любов на любимите си хора и приемаме с усмивка всички овации за прекрасното руло, вкусно и красиво J

петък, 9 май 2014 г.

Картофени ньоки с бял сос и пресни челядинки



Необходими продукти за соса:
150 мл. прясно мляко
100 мл. сметана 20% масленост
50 г. настъргана скаморца
50 г. топено сирене с гъбен вкус
Сол и черен пипер
150 г. челядинки
1 с.л. масло
 
Приготвяне:
В малка касерола на среден огън се поставят млякото и сметаната. Като кипнат към тях се прибавят сирената. Всичко се разбърква, докато сместа стане гладка. Сосът се подправя със сол и черен пипер.
Челядинките се измиват и задушават с една супена лъжица масло и щипка сол.
 
Необходими продукти за ньоките:
1 кг. картофи
100 г. фино бяло брашно
150 г. оризово брашно или царевично нишесте
още нишесте за оформяне и набрашняване на работната повърхност
1 яйце
100 г. настърган пармезан
1 ч.л. сол

Приготвяне:
Картофите се сваряват заедно с корите, но не трябва да са преварени или сурови. Докато са още топли се обелват и се смачкват с преса за пюре. Оставят се да изстинат.
В купа се пресява брашното и се смесва със солта. Към него се прибавя леко разбитото яйце, изстиналите картофи и ситно настъргания пармезан. Омесва се много внимателно, меко и пухкаво тесто.

Тестото се разделя на пет части. От всяка част върху добре набрашнена повърхност с длани се оформят дълги фитили. С помощта на шпатула за тесто или с нож се отрязват малки парчета с големината на индийски орехчета. Всяко парче се овалва добре в брашно и с помощта на обратната страна на вилица се оформя чрез лек натиск и приплъзване характерната шарка на ньоките, но това не е задължително. Готовите ньоки се поставят върху набрашнена тавичка, докато се приготви цялото тесто по този начин.
Подходяща тенджера се поставя на котлона, докато водата в нея подправена с една чаена лъжица сол и една супена лъжица зехтин заври. Ньоките се прибавят във врящата вода внимателно, с помощта на набрашнена ръка и се варят само, докато изплуват на повърхността. Изваждат се с помощта на решетъчна лъжица, като се оцеждат много добре от водата. Сервират се веднага, като се гарнират с малко сос, настърган пармезан и задушените в масло челядинки.
 
Тази невероятна паста не може да бъде описана с думи, просто трябва да се опита, защото вкусът и е несравним, невероятна вкусотия.

Банички със спанак и сирене от бутер тесто


500 г. бутер тесто
250 г. задушен спанак
350 г. краве сирене
3 яйца и 1 белтък
1 с.л. прясна мащерка
сол, ако е необходимо
1 жълтък смесен с една ч.л. вода за намазване на баничките
1 с.л. сусам за поръсване
 

Бутер тестото се оставя да се размрази на стайна температура.
В удобна купа се смесват всички продукти за плънката.
Форма за мъфини се намазва равномерно с масло.
Фурната се включва да загрява на 200˚С.
Върху набрашнен плод тестото се разточва тънко с помощта на точилка. Разрязва се на 12 квадрата. Всеки квадрат се поставя плътно в един от дванадесетте отвора на формата, като краищата се оставят да стърчат отстрани. По средата на всяка баничка се поставят по 2 с.л. от плънката и четирите стърчащи края на тестото се събират навътре. Притискат леко, за да се залепят.
 
Така оформени баничките се намазват с разбития жълтък и се поръсват със сусам. Поставят се в добре затоплената фурна и се изпичат за 50 минути.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...