1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 29 април 2014 г.

Зеленчукови кюфтенца, най-вкусните на света!

 
Необходими продукти:
1/3 чаша амарант ( Аз го накисвам едно денонощие преди да го сваря, по този начин приготвянето се улеснява значително. Амаранта се вари  в съотношение 1 част към 2 части вода. )
350 г. спанак ( трябва да бъде задушен и течността от него да е максимално изпарена, това количество се получава от около 700 г. суров спанак  
2 с.л. зехтин помаче
½ връзка магданоз
2 стръка чесън
2 стръка зелен лук
от 5-6 стръкчета мащерка листенцата
1 настърган  на едрото ренде морков
1 голям, сварен и намачкан с вилица картоф
1 яйце
200 г. твърдо сирене ( предварително оцедено от водата в него, ако е било в саламура )
1/3 чаша брашно
сол и черен пипер
олио за пържене
брашно за овалване
Приготвяне:
В удобен за целта тиган с незалепващо покритие изсипваме зехтина и прибавяме  лукът, чесъна, настъргания морков и магданоза. Задушаваме на средно слаб огън за 10 минути. Следва добавянето на задушения спанак, мащерката и предварително сварения и намачкан картоф. Разбъркваме за кратко 2-3 минути, само докато всички продукти и аромати се смесят добре и махаме от котлона. Оставяме сместа да се охлади за 10-15 минути.
Към задушените зеленчуците, добавяме предварително сварения и оцеден, до колкото е възможно амарант, сиренето, яйцето и накрая брашното. Подправяме сместа за кюфтенцата със сол и черен пипер.
Включваме котлона да загрява на средно висока степен ( при мен от 9 степени на 7-ма ). В подходящ тиган наливаме около ½ см. олио. Когато мазнината е добре нагрята, взимаме от сместа за кюфтенцата с помощта на супена лъжица, внимателно овалваме в брашно, като си помагаме с набрашнени ръце, защото сместа е много мека и поставяме в тигана. Кюфтетата се пържат и от двете страни, до приятно кафеникав цвят.
След като ги извадим от тигана ги поставяме в чиния с постлана кухненска хартия върху нея, за да попие излишната мазнина.
Аз съм сервирала кюфтенцата с песто от билки и кедрови ядки и сос от кисело мляко с чесън и копър!
Много вкусно J

понеделник, 28 април 2014 г.

Pizza Rustica


Още преди време, когато видях тази рецепта в една книжка на един много харесван от мен италиански готвач-Antonio Carluccio, знаех че това ще бъде моя начин да употребя вкусно останалите великденски яйца. И речено-сторено J


Необходими продукти за тестото:
400 г. пълнозърнесто брашно
½ кубче прясна мая
100 мл. топла вода
2 разбити яйца
5 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 ч.л сол  
черен пипер

За плънката:
100 г. сирене скаморца, нарязано на кубчета
60 г. шунка, нарязана на кубчета
10 твърдо сварени яйца
70 г. сушена наденица (пикантна)
100 г. сирене пекорино, настъргано
4 разбити яйца
½ лъжица канела
черен пипер

Приготвяне:
За да направим тестото, смесваме двата вида брашно и към тях прибавяме една лъжица сол и черен пипер. По средата оформяме кладенче.

В малка купа сипваме топлата вода, заедно с маята и лъжица захар. Разбъркваме. Към маята прибавяме разбитите яйца и зехтина.

Течните съставки изсипваме по средата на брашното в кладенчето и омесваме средно меко, еластично тесто. Оставяме го да втаса за 40 минути.
През това време приготвяме плънката. Всички продукти за нея
предварително нарязани и приготвени, разбъркваме, в подходяща купа и към тях добавяме четирите разбити яйца (от разбитите яйцата се отделят 3 с.л., за намазване на пицата отгоре преди изпичане ). Сместа подправяме с черен пипер.
Тавичка с диаметър 27 см със свалящи се стени намазваме обилно с масло.
Печката включваме да загрява на 200С.

Взимаме от втасалото тесто и разточваме в кръг, така че тестото да покрие цялата повърхност на тавичката и 3-4 см от стените. Блата за долната част на пицата поставяме в съда и напасваме. Върху него изсипваме плънката. Останалото тесто разточваме в кръг с размера на формата и поставяме върху плънката. Ръба на горния блат се намазва леко с вода, с помощта на четка. Долният и горният блат съединяваме и оформяме с пръстите си. Правим няколко дупки, с помощта на остър нож по повърхността на затворената пица, за да може да излиза парата при печенето. Намазваме с отделените яйца. По желание може да поръсим със семена сусам, ким или маково семе.

Пицата печем на 200С за 30 минути, след това намаляваме топлината на 180С и допичаме за още 15 минути.

Тестото в тази пица е невероятно крехко, а плънката ароматна, богата и вкусна! Със сигурност може да се постигне хубав вкус и с различни от изброените продукти, но аз предпочетох да изпълня рецептата точно като в оригинала, и не съжалявам :)
Поредната италианска вкусотия, обожавам тази кухня, не знам колко пъти съм го споделяла, но не мога да спра да се възхищавам всеки път, след като опитам нещо ново от нея!

събота, 26 април 2014 г.

Pastitsio със зеленийки

Необходими продукти:
500 г. паста пене ( или друг вид )
150 г. задушен лапад
200 г. задушен киселец
1 шепа магданоз
3 стръка зелен лук
3 стръка пресен чесън
1/2 чаша копър
1/4 чаша пресен джоджен
1/4 чаша прясна мента

2 с.л. зехтин за готвене
300 г. натрошено бяло сирене
280 г. сирене Котидж
100 г. рикота

сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин Extra Virgin
 
За бешамела:
1/4 чаша масло
1/4 чаша брашно
2 и 1/2 чаши мляко
1/4 чаена лъжичка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
2 яйчни жълтъка
 
За поръсване:
1/3 чаша прясно настърган пармезан
1/3 чаша пухкава галета
( или така наречената Панко, аз смилам в блендер средата на 1 голяма филия хляб и получавам пухкавата галета
 

Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват според указанията върху опаковката, след като се оцедят от водата към тях се добавят двете супени лъжици зехтин.

В дълбок тиган се загрява зехтина за готвене.
Прибавят се лука
, чесъна и всички подправки, солта и черния пипер. Продуктите се задушават, докато омекнат, около 3-5 минути.
Към края се добавят и задушените лапад и киселец. Всичко се разбърква за кратко на среден огън.
Всички продукти за плънката се смесват в голяма купа и се разбъркват много добре заедно.
 

За Бешамела се затопля млякото, но без да завира.
Разтопява се маслото в подходяща касерола на среден огън.
Прибавя се брашното и се запържва в продължение на 2 минути.
Накрая се прибавя млякото и сосът се вари, докато се сгъсти.
Подправя се с индийско орехче, сол и черен пипер.
1/2 чаша от Бешамела се изсипва в пастата и се разбърква.
Разбиват се жълтъците в купа и към тях се прибавя по малко от соса, за да се темперират.
След това се прибавят при останалата част от соса.
Сосът се готви в продължение на 2 минути на много слаб огън, като се разбърква непрекъснато.
Пармезана и галетата се смесват.
Половината от макароните се разстилат равномерно по дъното на квадратна тавичка с размери 28 на 28 см.
Върху пастата се разпределя половината от плънката.
Върху плънката се поставя останалата паста, а върху нея и другата част от плънката. Изсипва се равномерно Бешамела върху плънката.
Най-отгоре се поръсват по цялата повърхност пармезана и пухкавата галета.
Пастата се пече в предварително загрята фурна на 190˚ до златисто кафяво, около 35-45 минути в зависимост от фурната.
Оставя се да изстине, в продължение на най-малко 20-30 минути преди да се разреже на порции.
Аз сервирах пастициото върху домашно приготвен, гъст сос приготвен от печени червени чушки, домати от консерва, лук и чесън.
Мисля, че е излишно да споменавам, за какъв невероятен вкус става дума :)
 

сряда, 23 април 2014 г.

Шоколадова торта с малинов конфитюр


Необходими продукти за блата:
1/2 чаша меко масло
1/2 чаша слънчогледово олио
1 и ½ чаши захар 
4 яйца
2 супени лъжици настъргана лимонова кора
1 чаена лъжичка лимонов екстракт 
½ шушулка ванилия
2 и 1/2 чаши брашно
2 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаша кондензирано мляко


За напояване на блатовете:
½ чаша вода
¼ чаша захар
2 с.л. лимонов сок

За намазване върху блатовете:
250 г. малинов конфитюр без семки
100 г. заквасена сметана
50 г. гъсто кисело мляко
1 с.л. пудра захар


За глазурата:
300 мл. течна сметана 25% масленост

300 г. черен шоколад
1 с.л. пудра захар
1 с.л. масло
настърганата кора от 1 голям портокал


Приготвяне:

Фурната се включва да загрява на 180С°.

В голяма купа се разбиват с миксер маслото, олиото и 1-1/2 чаши захар, докато се смесят много добре за около 5 минути . Прибавят се яйцата едно по едно и след всяко се разбива добре. Комбинират се брашното, бакпулвера и солта. Добавят се на части към маслената смес, като се редуват с кондензираното мляко, разбива се добре след всяко добавяне.
Сместа се разделя на три равни части и всяка част се изпича на блат в тава с диаметър 26 см. Блатовете се пекат за 20-25 минути всеки, или докато клечка за зъби поставена в центъра излезе чиста.

В микровълнова фурна, в подходящ съд се слагат водата, лимоновия сок и захарта за 2 минути, или докато захарта се разтвори, ( може и на котлона в малка касерола) като се разбърква от време на време. Правят се дупки в топлите блатове с вилица и се напояват с лимоновия сироп. Охлаждат се 10 минути, преди да се извадят от тавите и се поставят върху метална решетка, докато се охладят напълно.

За сглобяване на тортата се поставя един от блатовете върху чиния за сервиране и се намазва с половината от смесените заквасена сметана с кисело мляко и захар. След това се разпределя половината от малиновия конфитюр. Повтаря се със следващия блат. Третия блат не се намазва.

Тортата се прибира в хладилник. Трябва да се охлади поне за два часа, преди да се нанесе шоколадовия ганаш.

След като тортата е престояла в хладилника, се украсява с шоколадовия ганаш, който се приготвя на водна пара, като се смесват всички продукти и се разбъркват до пълно хомогенизиране.

 
Тортата може да се декорира с пресни малини преди сервиране. Аз нямах такива и украсих с желирани бонбони малинки J

Вкусно..!!! J








неделя, 20 април 2014 г.

Селски пай със спанак и прясна рикота


 
 Продукти за тестото:
400 г брашно
90 мл
. зехтин Extra Virgin
200 мл. сухо бяло вино, топло
10 г сол
 
 
Продукти за плънката:
350 г. задушен спанак
350 г. рикота
1 яйце
100 г. пармезан или Grana Padano сирене
сол и черен пипер
галета
2 с.л. настърган кашкавал
2 ч.л. сусам
1 с.л. тиквени семки
 
 
Приготвянето на тестото:
За приготвянето на тестото може да се използва миксер или да се омеси на ръка.
Всички съставки се смесват в подходяща купа и от тях се омесва гладко, еднородно тесто.
Увива се в найлоново фолио и се оставя да почива, докато се приготви плънката.

 
 
Приготвянето на плънката:
Спанака почистен и задушен с една супена лъжица зехтин и щипка сол се смесва с рикотата, яйцето и настърганото сирене Grana Padano. Добавя се щедра щипка сол и прясно смлян черен пипер.
Всички съставки се смесват добре .
Тестото се разделя на две равни части.
С помощта на точилка от всяка топка се оформя кръгла платка около 30 см в диаметър всяка.
 
Върху долният блат се поръсва малко галета, която ще послужи за абсорбирането на влагата от пълнежа, за да остане сухо тестото.
Поставя се плънката. Едната част се поставя в центъра на кръга от тесто, а останалата част се разпределя по протежение на ръба.
Плънката се намазва обилно с масло и малко настъргано сирене Grana Padano или пармезан.
Покрива се с второто кръгло парче тесто.
Краищата на тестото се притискат с ръце, за да се съединят равномерно и след това се дооформят с острите върхове на вилица.
В средата на пая се поставя една кръгла паничка и се притиска леко надолу. Около нея тестото се надупчва с вилица, за да може, докато се пече да излиза парата през дупките.
Страничният борд на пая се нарязва на филийки по 2 сантиметра всяка.
След това всяко парче се завърта внимателно с плънката нагоре.

Пая се намазва с разбит жълтък, смесен с една супена лъжица прясно мляко.
Отгоре върху плънката се поръсва настърган кашкавал и сусам.
Върху средната част поръсих също със сусам и слънчогледови семки.
Селският пай със спанак се пече на 180˚ за 45 минути.
 
 
 

събота, 19 април 2014 г.

И още една част вкусотии, допринасящи за Великденската атмосфера


Тези козунаци направих по тази рецепта:

3 жълтъка

2 цели яйца

80 г. разтопена и леко охладена мас

80 г. масло

200 мл. сметана 25% масленост

300 мл. прясно мляко

40 г. прясна мая

350 г. захар

1300 г. брашно

½  есенция портокал

1 с.л. ванилова захар

1 щипка сол


петък, 18 април 2014 г.

Още една великденска идея Кокосови гнезда


За сладките кокосови гнезда:
1 белтък
½ кутия подсладено кондензирано мляко
2 ½ чаши кокосови стърготини
2 с.л. разтопено и охладено масло
½ шушулка ванилия
3 с.л. пудра захар
  
За ганаша:
50 гр. шоколад
50 мл. сметана
1ч.л. масло
  
Ганаша се приготвя, като на водна баня се поставят заедно всички продукти предназначени за него и се разбъркват, докато шоколада и маслото се стопят и сместа стане гладка и лъскава.
От всички изброени продукти за кокосовите сладки гнезда се омесва еднородна смес. Върху хартия за печене се оформят, като по средата, трябва да има малка вдлъбнатина.
Пекат се в предварително загрята фурна на 190˚ за 15-17 минути.
Когато се охладят във вдлъбнатините се налива от шоколадовия ганаш и в гнездата се поставят шоколадови или други цветни ядливи яйчица J
 
 
 Невероятно лесна и ефектна идея за великденската трапеза!

понеделник, 14 април 2014 г.

Питка Зайче


Необходими продукти:
1 суха мая
100 мл. топла вода
1 ½ с.л. захар
 
250 мл. прясно мляко
 
200 г. кисело мляко
 
½ ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. оцет
1 с.л. сол
 
1 яйце и един белтък
 
1 кг. брашно

За намазване на зайчето се смесват 1 жълтък и 2 с.л. сметана.
Всички продукти е най-добре да бъдат със стайна температура.
Също така са нужни оризови спагети за мустаци
2 парченца филирани бадеми
2 маслинки за очи
От маята, захарта, топлата вода и две-три с.л. брашно се прави гладка каша в подходяща купа.
Оставя се да втаса, докато изпълни съда.
В тавичка се изсипва около 700 грама от брашното и по средата се прави кладенче.
В друг съд се смесват киселото мляко, содата и оцета.
В кладенчето се изсипват постепенно всички съставки и се омесва меко, нелепнещо тесто.
Оставя се да втаса за 50 минути.
След като е втасало много добре се размесва и се оформя по желание.
Аз оформих от тестото това пухкаво зайче много подходящо за великденската трапеза.
Беше много вкусно и симпатично Зайче за радост на децата.
 
Това тесто е много подходящо не само за чудно пухкава питка, от него става и невероятно вкусна пица, пухкави и въздушни мекици, също така питки печени на тиган от вида на арабските.
 
 Аз приготвям често от тези питки, а от тях любимият дюнер на мъжката част от семейството :)
 














неделя, 13 април 2014 г.

Агнешки котлети с гарнитура от булгур със спанак

Необходими продукти:

2 кг агнешки котлети
3 моркова
½ глава целина
1 зелена чушка
4 глави лук
6 скилидки чесън
3 стръка розмарин
½ ч.л. черен пипер
1 ч.чаша вино розе
½ ч.чаша прясно мляко
½ връзка магданоз
1 ч.л. мащерка
1 с.л. течен мед
Кората на един лимон
Сол на вкус


За гарнитурата:
 
1 патладжан
400 г. спанак
2 стръка пресен лук
1 червена чушка
2 стръка пресен чесън
1 ч.л. мащерка
½ ч.л. черен пипер
1 ч.чаша булгур
1 шепа орзо ( това е паста с формата на ориз )
сока от ½ лимон
1 литър домашен агнешки бульон
½ ч.чаша вино розе
4 лъжици зехтин помаче за готвене
2 ч.л. масло
сол на вкус

 Приготвяне:

Агнешките котлети се нарязват на няколко парчета, според това как позволява съдът, в който ще се приготвят.

Вечерта преди да се пекат котлетите, всички изброени продукти се нарязват на дребно и се смесват заедно. Към зеленчуците и подправките се прибавят и течните съставки. Котлетите се накисват в маринатата и всичко се поставя директно в съда, в които ще се пече. Така приготвеното месо се прибира в хладилника за 10-12 часа или за през нощта. 

 Добре маринованото месо се поставя във фурната на 220С за 30 минути, след тава се намалява на 190С и така се пече още 1 час. След час и половина два часа месото се обръща и отново се поставя във фурната за още 30-40 минути.

През това време се приготвя гарнитурата.

Патладжана се нарязва на кубчета, посолява се и се оставя за 15 минути, след това се отцежда отделената течност. Поставя се в дълбок тиган с 1 с.л. зехтин и парчетата се запържват добре от всички страни. Парчетата патладжан се изважда в купа, в същия тиган се поставят нарязаният лук, чесън и червената чушка с 2 с.л. зехтин. Запържват се за кратко и към тях се добавя почистения и нарязан спанак. След 6-7 минути зеленчуците се отстраняват от огъня.

В отделен тиган с незалепващо покритие се поставя една лъжица зехтин заедно с маслото и орзото се запържва, докато цветът му потъмнее. След това към него се прибавя булгура и се запържва за кратко.

Всички съставки се смесват и към тях се добавят останалите подправки, бульона, виното и сол на вкус. Гарнитурата се изсипва, в подходяща тавичка и се поставя във фурната на 200С за 30 минути.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...