1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 30 март 2014 г.

Тирамису

 


За крем Сабайон:

6 яйчни жълтъка
100 г. фина захар
120 мл. вино Марсала
Семената от ½ шушулка ванилия
 
400 г. маскарпоне на стайна температура
400 мл. студена, течна, неподсладена, животинска сметана за разбиване
1 с.л. пудра захар
1 голям пакет или два малки, бишкоти  Савоярди

За напояване на бишкотите:

500 мл. прясно сварено, силно Еспресо
3 с.л. кафява захар
50 мл. вино Марсала
1-2 с.л. Бейлис

Какао за поръсване при сервиране.

Като начало се приготвя кафето, и докато е още топло, се овкусява със захарта. След като изстине се прибавят виното и Бейлиса. Кафето трябва да е идеално изстинало преди да се топят бишкотите в него.

За истински невероятен вкус на тирамису е необходимо използването на животинска сметана. Вкусът е несравним.

Жълтъците се разбъркват заедно със захарта и семената от ванилията, докато леко изсветлеят и захарта почти се разтвори в удобен съд, подходящ за водна баня. След това се добавя виното и сместа се поставя на водна пара. Бърка се непрекъснато, докато започне да се сгъстява и се превърне в пухкав нежен крем Сабайон. След като се отстрани от  котлона, съдът, в който е крема, се поставя в друга купа с ледено студена вода и бъркането продължава, докато сместа се охлади до стайна температура. Аз запушвам кухненската мивка и напълвам с 3-4 пръста студена вода. В нея изсипвам две опаковки с лед и разбърквам енергично за 2-3 минути, така изстудяването става много бързо.


В голяма купа се разбърква маскарпонето с пудрата захар, с помощта на шпатула. Към него се прибавя крема Сабайон и всичко се съединява до гладкост, с помощта на тел за разбъркване. В отделен съд сметаната се разбива с миксер до меки върхове ( не трябва да се прекалява с разбиването, защото много лесно сметаната се превръща в масло ). Прибавя се към останалата смес и се разбърква внимателно, докато крема стане равномерен, пухкав и лек.

 
Бишкотите се напояват една по една в кафето, за кратко и се подреждат плътно една до друга в подходящ съд на един ред. Върху тях се поставя половината от крема. Отново следва ред бишкоти и накрая останалия крем. Повърхността на десерта се заглажда максимално, отгоре се поставя прозрачно фолио и се прибира в хладилник за 3-4 часа минимум, най-добре за една нощ.

При сервиране, всяко парче се поръсва обилно с хубаво натурално какао.

Това е наистина един невероятен десерт, толкова лек, освежаващ и нежен, топящ се в устата. Без да се колебая, ако трябва да избирам, ще кажа, че е един от любимците ми.

събота, 29 март 2014 г.

Тулумби по турска рецепта

 
Необходими продукти за тестото:
2 супени лъжици масло
2 чаени чаши вода
Щипка сол
2 супени лъжици ситна захар
2 ½ чаши брашно
4 яйца със средна големина
3 супени лъжици грис
2 супени лъжици нишесте
1 литър олио за пържене
 
Необходими продукти за захарния сироп:
4 чаени чаши вода
4 чаени чаши захар
Кората на един лимон
Сока от половин лимон

За да станат хрупкави отвън, сочни и меки отвътре тулумбичките, първо се приготвя сиропа, за да може да изстине, докато се приготвят главните герой J.
В подходяща тенджера се поставят водата и захарта. Добавят се лимоновите кори, които трябва да са обелени на широки, тънки ленти (само жълтата част от кората), с помощта на белачка за картофи. Сиропа се бърка на слаб огън, докато захарта се разтопи и след това се оставя да ври още 10-15 минути, докато се сгъсти леко. В последните няколко минути се добавя лимоновия сок. След като сиропа е готов, се оставя да се охлади много добре. Съдът в който се намира сиропа  може да се постави в голяма купа с лед и студена вода, за да се изстуди по-бързо, и за да бъде много студен.
 
Приготвянето на тулумбите започва, с поставянето на маслото, водата и щипка сол в тенджера с дебело, незалепващо дъно на среден огън. Когато сместа заври и маслото се стопи, се добавя предварително пресятото брашно, с прибавената в него захар. Сместа се разбърква енергично на много слаб огън, с помощта на дървена лъжица, докато се превърне в топка тесто и още две-три минути след това. Тенджерата се отстранява от огъня, тестото се премества в друг дълбок и удобен съд. Оставя се да се охлади около десет минути. След това се прибавят яйцата, едно по едно. След всяко се разбърква до пълното му усвояване. Накрая се прибавят гриса и нишестето, които са смесени предварително. Всичко се разбърква много добре.

Тестото се изсипва в пош със звездовиден накрайник.
На котлона се поставя широк и дълбок тиган с олиото в него и се загрява на висока степен. При мен от 9 степени на 8ма.

Изстисква се тесто от поша и с помощта на ножица се отрязват тулумбички с размер по желание, директно в горещата мазнина. Пържат се до златисто кафяво.
 
Веднага след като са готови, се поставят в студеният сироп за около една-две минути. Изваждат се, с помощта на решетъчна лъжица и се поставят в съд подходящ за сервиране. Могат да се консумират веднага, дори е за предпочитане, ние вкъщи ги обичаме най-много веднага, още топли-топли.
Хапват се с огромно удоволствие и без особени угризения на съвестта, ако е възможно J

понеделник, 24 март 2014 г.

Маслени сладки


 
Тези сладки са от Тефтера реликва на моята майка “ J
 
3 ½ чаши брашно
½ чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка бакпулвер
½ чаша масло
½ чаша мас
½ чаша пудра захар
3 яйца
½ чаша бяло вино
1 чаена лъжичка сода
3 супени лъжици кисело мляко
2 ванилии
Пудра захар за пръсване смесена с ванилия.
 
 
Маслото и маста, които трябва да са много меки, оставени предварително на стайна температура, се разбъркват с пудрата захар, с помощта на миксер. Към тях са прибавят яйцата, киселото мляко, с разтворената в него сода и виното. В отделна купа се смесват брашното, солта, бакпулвера и ванилията и се прибавят към маслената смес. Омесва се меко, нелепнещо тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно.

 
Тестото разделих на две. От едната част оформих пурички с локум и орехи, а от другата кифлички със сладко от сини сливи и орехи.
Изпекох сладките за 14 минути, в предварително загрята фурна на 180С.
 
 
Толкова са вкусни тези сладки масленки, че чак човек не може да им се насити. Нали знаете как хапвате нещо и ви изпълва едно такова приятно удоволствие, разливащо се по цялото ви същество и не ви се ще да свършва бързо, а да продължавате да му се наслаждавате възможно най-дълго. Толкова познат и любим вкус, сигурна съм, че няма някой който да не е опитвал тези прекрасни сладки и да не ги обожава, просто, защото са разкошни.

понеделник, 17 март 2014 г.

Бадемови сладки с шоколадов пълнеж






Необходими продукти:
два големи яйчни белтъка на стайна температура
1/8 чаена лъжичка сол
екстракт 1/2 чаена лъжичка ванилия
1/2 чаша захар на пясък
1/2 чаша брашно
1 чаша филирани бадеми
3 супени лъжици масло, разтопено и охладено
300 г. шоколадов ганаш
(150мл. течна сметана, 150 г. шоколад)


Фурната се включва да загрява на 160С.
С лист хартия за печене или със силиконов килим се застилат две тави, в които ще се пекат сладките.
В голяма купа се смесват, с помощта на миксер яйчените белтъци, солта, ванилията и захарта, докато захарта се разтвори напълно и сместа е гъста и пухкава.
Към белтъците се прибавя брашното, разбърква се, докато тестото стане гладко. Накрая внимателно се добавят филираните бадеми и маслото.
С помощта на супена лъжица се поставя от тестото в тавата, приготвена за печенето и се оформят сладки във формата на кръг с диаметър 5-6 сантиметра.


Сладките могат да се направят много фини, като с помощта на нож или шпатула се изтънят и бадемите се разпределят на много тънък пласт, но аз предпочетох да ги направя малко по-дебели този път.
Бадемовите бисквити се пекат 10-12 минути, или докато ръбчетата станат златисто кафяви. Охлаждат се за 5 минути в тавата и след това се пренасят върху решетка, докато изстинат напълно.
Когато бисквитките са напълно студени се слепват с шоколадовия ганаш.

Това са най-вкусните бадемово-шоколадови сандвичи, които съм опитвала някога и чудесен начин да се оползотворят останалите белтъци J

сряда, 12 март 2014 г.

Питка-венец

 
 
Необходими продукти:
40 г. свежа мая
600 мл. топла вода
2 ч.л. захар
1 с.л. сол
2 яйца
2 с.л. свинска мас пълни с връх на стайна температура
1000-1100 г. брашно
За намазване на тестото:
50 г. много меко масло
2 с.л. прясно мляко
 
Маята се разтваря в подходяща купа  в 200 милилитра от топлата вода, заедно със захарта и 100 грама брашно. Сместа се разбърква до гладка гъста каша и се оставя на топло, докато изпълни съда в който е приготвена.
В тавичка се пресява по-голямата част от останалото брашно и в него равномерно се разбърква солта. По средата се оформя кладенче в което се добавят постепенно всички продукти и се омесва тесто. Добавя се брашно, докато тестото престане да залепва по ръцете, но в същото време е все още меко.
Готовото тесто се оставя да втаса за 1 час.
За оформянето на питката разделих тестото на четири топчета по 200 грама всяко. Разточих ги с размера на тавата в която щях да пека венеца. Подредих платките една върху друга, като всяка намазах с меко масло. По средата разрязах на триъгълници и оформих във формата на венец.
Изпекох питката за 40 минути на 200С.
Останалото тесто завих като кифлички по средата отново намазани само с масло и изпекох по този начин.
 
Всеки който е приготвял тесто със свинска мас, знае в какво пухче се превръща то и как  дни на ред, ако има шанса да оцелее остава меко и вкусно. Който не е опитвал препоръчвам да го направи.


неделя, 9 март 2014 г.

Печен джолан с картофи в гювеч

 
1 голям свински джолан без кожа
1 кг. картофи
2 големи глави стар лук
1 глава чесън
5 моркова
2 големи стръка розмарин
1 ч.л. кимион
1 с.л. мащерка
3 дафинови листа
1 с.л. мед
1 ч.чаша червено вино (моето беше розе)
150 мл. вода
10 зърна черен пипер
1 с.л. морска сол
Джолана се подправя с сол и черен пипер, поставя се в широк тиган и се изпържва добре от всички страни. Подправя се с кимиона, меда и още сол.
Картофите се обелват и се нарязват на половина.
Лукът, чесъна и морковите се почистват и се нарязват на едри парчета.
В подходящ глинен съд се поставят всички зеленчуци.
В съда, в който сме пържили джолана, се изсипва водата. Разбърква се много добре. Всичко останало по тигана трябва да се разтвори във водота, след това се изсипва върху зеленчуците. По средата се поставя месото. Прибавят се всички останали подправки и отгоре се залива с виното.
Глинения съд се поставя в студена фурна. Степента на топлината се включва на 250С за около 40 минути. След това фурната се намалява на 220С и печенето продължава още 2 часа. Като мине времето  се проверява месото. Ако е започнало да се дели от кокала значи е готово, ако ли не се връща обратно във фурната, може да се добави още малко вода при необходимост.
След като е готово месото се оставя за 30 минути в гювеча, за да си почине и да поизстине.
Това количество е достатъчно да нахрани 5-6 гладни гърла и наистина си заслужава цялото чакане. Сервира се със зелена салата и чаша вино.

събота, 8 март 2014 г.

Медена торта

Медена торта
 
 
Медена торта с нежен крем от маскарпоне, заквасена сметана и Dulce de lece
 
С тази торта почерпих семейството си за осми март.
това е линк към начина за оформяне на украсата за тортата - https://www.youtube.com/watch?v=M-DgUjOA3og

 Моят най-скъп подарък са искрените думи изпълнени с истинска любов и блясъка в очите в момент на откровение. За голяма моя радост мога да кажа, че тези моменти на искрена обич не са само в подбрани дни, а ежедневие, понякога изказани с думи, друг път подсказани с мили жестове и мигове на внимание.

 
 Тя е муза, момиче, колежка, домакиня, фея, дяволица, мама, съпруга, приятелка. Тя е по-хубавата половина от човечеството, тя (аз,ти) има право на целогодишно внимание и ухажване! На нея са посветени стихове и романи, картини и скулптурни шедьоври. За нея са се водили битки. И тя е водила такива. И водиза децата си, за правото на глътка въздух.

понеделник, 3 март 2014 г.

Точена баница със сирене


За тестото:
600 гр. топла вода
1 ч.л. оцет
3 с.л. олио
1 с.л. сол
50 г. натурално пшеничено или царевично нишесте за разточване
Около 1 кг. бяло брашно, най-добре такова за баница.

Знам от пекари, че брашното за баница е с по-голямо съдържание на глутен и от него става по-еластично тесто, освен това е най-фино смляно от всички останали видове.

За плънката:
500 г. сирене
5 яйца
¼ ч.л. сода бикарбонат
Сол, ако сиренето не е достатъчно солено.

Мазнина за намазване на тепсията, в която ще печем и за корите. Аз използвах 100 грама разтопено масло смесено с 50 мл. олио. Мазнината може да бъде също така свинска мас, маргарин, зехтин зависи от вкуса и предпочитанията.

Приготвянето на плънката става, като се смесят добре трите съставки.
От продуктите посочени за тестото се омесва меко, еластично, нелепнещо тесто.
Оформят се топчета от по 150 грама всяко. Подреждат се в тавичка поръсена с брашно покриват се с кърпа и се оставят да почиват около 30 минути.
От всяко топче се разточва кора с помощта на нишестето, за да не залепва тестото по точилката и плота.
Корите трябва да бъдат много тънки, почти да прозира през тях, но не трябва да се прекалява с разточването, за да не се скъсат.
След разточването на всяка кора с помощта на точилката се прехвърля върху голяма кърпа. Намазва се с помощта на силиконова четка с мазнина, разпределя се равномерно плънка по цялата повърхност на кората (около две пълни с връх супени лъжици са достатъчни) и се навива на руло с помощта на кърпата. Всяка кора се оформя в предварително подготвена тепсия намазана с мазнина, като се започва от средата, докато се изпълни целия съд и се получи един голям охлюв. Така оформената баница отново се намазва с мазнина ( може да се поръси със сусам ) и се поставя във фурната на 210С, докато леко започне да се зачервява ( около 15 минути ), след това градусите се намаляват на 190С до готовност. Печенето продължава около 40-45 минути, но това е в моята печка за всяка е индивидуално. Видът на баницата подсказва кога е готова, тенът става златист и много апетитен.

Миналото лято бяхме на гости в Турция и лелята на Алберт ( моят син ) направи домашна баклава, корите разточи с нишесте и тогава ми каза, че така се точат и корите за прословутия турски бюрек, което за мен беше изненадващо и ново. От тогава насам винаги точа с нишесте.
Доверих се и не съжалявам, приготвянето е значително по бързо, корите стават много нежни и фини. Определено и цялостния вкус се повлиява от нишестето положително, много съм доволна от крайния резултат и всички останали участници в изяждането на баничката. :)
Най-добрият партньор на баничката според мен е айран приготвен от пълномаслено кисело мляко с щипка сол.




















Йоркширски пудинг

 
 
Тези йоркширски пудинги или както аз ги наричам, тези пухкави понички са невероятно лесна и вкусна закуска, подходяща да разнообразим съботно-неделните утрини. Също така много добре подхождат поднесени с основно ястие, ако то е някакво печено месо със сос или пък като предястие, пълнени с вкусна салата от типа Руска.
Всеки може да ги направи, лесно е като детска игра. Има много рецепти за приготвянето им, които не се различават много, но аз, след като опитах няколко, харесах този вариант и често ги приготвям, защото тези продукти винаги са ми под ръка.
 
3 яйца
200 гр. брашно
300 мл. прясно мляко
¼ ч.л. сол
За намазване на формата около 3 ч.л. смес от разтопено масло и олио.
 
Тези продукти се разбъркват до гладка каша с помощта на тел. Сместа, която е същата като тази за палачинки се изсипва в кана или друг подходящ съд, с който ще ни бъде удобно да напълним формите за мъфини. Поставяме каната в хладилника за около 30 минути, ако разполагаме с повече време може и за повече. Форма за мъфини намазваме добре във всички гнезда, най-добре с помощта на четка и поставяме във фурната на 230С. Изчакваме тавичката да се нагрее много силно, докато започне да цвърчи мазнината в нея. Тогава трябва да действаме бързо, отваряме фурната, изваждаме формата, с помощта на решетката на половина и изсипваме палачинковата смес за във формите. Затваряме бързо и печем около 5-7 минути на 230С, след това намаляваме фурната на 200С и печем още 20-25 минути или, докато станат златисти.
 
 
Да ви е сладко J
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...