1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 24 февруари 2014 г.

Хлебче с билки



 Необходими продукти:
300 мл. хладка вода
1 с.л. захар
2 пак. суха мая
300 мл. прясно мляко 
2 яйца
50 гр. масло разтопено и охладено
50 гр.олио
1 с.л. сол

1 кг. брашно

За билковото масло:
1 ч.л. сушена мащерка

1 ч.л. сушен босилек

1 ч.л. шарена сол

50 гр. разтопено и охладено масло

 
В 150 милилитра от топлата вода се изсипват маята, захарта и 5-6 супени лъжици от брашното. Всичко се разбърква на гладка каша.
Брашното се изсипва в широк съд и се смесва равномерно със солта. В отделен съд се разбъркват яйцата, мазнината, млякото и останалата вода. По средата на брашното се прави кладенче и в него се добавят постепенно всички течни съставки, като постепенно се омесва всичко в пухкаво, нелепнещо тесто.
Оставя се на топло да втаса за около 40-50 минути.
След като е втасало, от тесто се откъсват малки парчета с големината на орех, оформят се горе-долу в кръгли топчета, потапят се в овкусеното с билки масло и се подреждат във форма за кекс едно върху друго, докато съдът се изпълни малко повече от половината. Хлебчето се покрива с кухненска кърпа и се оставя да втаса за около 30 минути.

Пече се около 35-40 минути на 200С.
От останалото тесто оформих вита питка със сирене.
 
 
Разделих тестото на две части. Разточих двете парчета на еднакви правоъгълници намазах единият с разтопено масло и поставих върху него другия, отново намазах с масло. Поръсих равномерно по цялата повърхност с натрошено сирене и оформих като вита баница, след тава усуках леко в противоположни посоки двата края и поставих в добре намазана с масло тава. Оставих витата питка да втасва 40 минути на топло.
Вкусно!

сряда, 19 февруари 2014 г.

Пица върху питка


 
За тестото :

300 гр. кисело мляко

150 мл. топла вода

½ пакет свежа мая

2 яйца

1 с.л. захар

1 1/2 ч.л. сол

3 с.л. зехтин

600-700 г. брашно за меко тесто
 

В топлата вода се разтваря маята, заедно със захарта и 4-5 с.л. брашно. Оставя се на топло докато увеличи видимо обема си. В широк съд се изсипва около 500 грама брашно, в което се размесва равномерно солта. По средата се оформя кладенче, където се изсипват зехтина, леко разбитите яйца, киселото мляко ( което трябва да леко затоплено или на стайна температура ) и втасалата закваска. От всички продукти се замесва меко, нелепнещо тесто добавя се брашно докато е необходимо. Тестото се разделя на топки с големината на такива за тенис, които се поставят се в широк съд намазан с олио. Оставят се за 30-40 минути на топло докато втасат. След това се оформят с точилка на кръгли дискове с диаметър 20 см. Подреждат се върху набрашнена повърхност и се оставят за 7-10 минути да починат малко. Нагрява се широк тиган с незалепващо покритие на среден огън и питките се изпичат и от двете страни за кратко, не бива да се прекалява, само докато се получат светлокафяви петънца. Веднага след като са изпечени се поставят в найлонов плик една върху друга.

Много са вкусни още топли, а когато останат за другият ден аз обичам да приготвям с тях пица.

Често дори ги замразявам и съм готова с предизвикателството вкусна вечеря в забързаните дни J

 
 
 
 
 
 
 
 Пиците могат да се гарнират по вкус или според това, какво има в хладилника.

Това са моята пица и тази на сина ми.

Едната е с плънка от домашна лютеница, шунка и кашкавал, а другата е с доматен сос, карамелизиран лук и домашно приготвена извара.  И двете са подправени само с риган и една супена лъжица зехтин. Пиците се пекат в предварително загрята фурна на 230С за 15 минути.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...