1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 26 януари 2014 г.

Лесен ябълков сладкиш от старите тефтери

 За тестото са необходими:
 
2 яйца
1 чаша захар ( ½ кафява, ½ бяла )
1 ванилия ( аз сложих семена ванилия от шушулка )
1 чаша гъсто кисело мляко
1 чаша олио или друга мазнина ( аз сложих ½ масло, ½ олио )
1 и ½ чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
 
 
За пълнежа са нужни:
 
5-6 средно големи ябълки
2-3 с.л. кафява захар
сока от половин лимон
1 ч.л. канела
 
Разбиват се яйцата със захарта и ванилията, докато сместа стане пухкава и захарта почти се стопи.
Прибавят се мазнината и киселото мляко. Всичко се разбива много добре, с помощта на миксера на ниска степен.
В друга купа се смесва брашното с бакпулвера и щипката сол.
Сухите съставки се смесват с течните със силиконова шпатула.
Тавичка с диаметър 22 или 24 см се застила с хартия за печене и се намазва с мазнина.
Изсипва се половината от тестото в подготвената форма за печене.
Поставя се във фурна предварително загрята на 190С.
Докато блата се пече ябълките се измиват, обелват и настъргват на едрото ренде. Поливат се със сока от лимона и се разбъркват със захарта и канелата.
 
Когато блата е изпечен до златисто, се изважда от фурната и върху него се разпределят равномерно настърганите ябълки и останалото кексово тесто.
Ябълките пускат доста вода след като са настъргани и смесени със захарта, но не се изстискват, а само при поставянето им върху изпеченият блат, този сок който се е събрал на дъното на съда, в който сме ги разбърквали не се слага заедно с тях.
Сладкиша се връща във фурната и се допича за още 30 минути.
Готовият сладкиш се изважда от фурната и се охлажда за 10-15 минути във формата. След това се обръща в подходящ съд за сервиране. Може да се изпече и във форма със свалящ се ринг, тогава не е необходима да се обръща, може да се пренесе директно в съда за сервиране.
Невероятно сочен и ароматен сладкиш, всеки път когато го сервирам, който го опита остава с впечатлението, че сладкиша е сиропиран. Тази сочност е заслугата на ябълките.
 
Опитайте и вие, много е лесно и невероятно вкусно J
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...