1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 26 декември 2014 г.

Най-вкусните меденки с глазура и Нутела

Честита Коледа!
 
Желая на всички здраве, сбъднати мечти и много нови такива! Щастие, любов и спокойствие в душите! Обичайте се, бъдете благородни и благодарни!     
 
Претенциите за титлата най-вкусните за тези меденки, са на моя любим син,
който е голям почитател и смея да твърдя, че е опитал доста варианти, но тези са номер едно в класацията му! На въпраса: – Защо ?..., отговора е: – ами,  защото се топят в устата, защото са меки, защото са с Нутела, защото са с шоколадова глазура…, мога и още много да ти обяснявам защо, но сега ще ям… J

Необходими продукти:
1 кг брашно

8 жълтъка + 3 белтъка

1 и чаша захар
3 супени лъжици какао

200 грама гъсто кисело мляко 4,5% или заквасена сметана, на стайна температура

2 чаени лъжички сода за хляб

1 чаена лъжичка бакпулвер

1 чаена лъжичка канела

1 чаена лъжичка индийско орехче

1 чаена лъжичка нес кафе

1чаена лъжичка джинджифил

2 чаени лъжички смесена подправка

250 грама масло

350 грама мед

За плънката: домашно гъсто сладко или Нутела



Смесете брашното, бакпулвера и какаото в голяма купа и оставете настрана.

Сложете на котлона в удобен съд меда с подправките, кафето и маслото, докато сместа заври и стане еднородна. Оставете настрана, за да изстине, (може да е топла, но не гореща, когато я използвате).

Разтворете содата в заквасена сметана и я оставете настрана (преценете съда, в който ще ги смесите, след добавяне на содата обема на сметаната ще се увеличи).

Разбийте белтъците на пяна, добавете захарта и добавете жълтъците, разбъркайте.

Изсипете разбитите яйца в брашното леко и разбъркайте, изсипете медената смес и продължете да разбърквате. На края, добавете сметаната с разтворената сода в нея. Тестото ще бъде доста рядко. Оставете го да престои 24 часа в хладилника, (за това време тестото ще се втвърди ).

На следващия ден разделете тестото на четири или повече части и с помощта на брашно го разточете на кора с дебелина около 3-4 милиметра.

Постелете най-големите си тави за печене с пергаментова хартия или силиконова подложка и ги поръсете с брашно. Подредете на разстояние изрязаните с форма по-желание меденки, по средата на всяка поставете по една кафена лъжичка Нутела или друга плънка. Отгоре поставете по още една изрязана меденка и притиснете леко крайчета за да не изтече плънката при печенето.

Меденките печете на 180°С за 10-12 минути, не ги препичайте.
Оставете ги да изстинат напълно върху метална скара.
Покрийте меденките с глазура от разтопен шоколад. След това ги приберете в кутии. Могат да бъдат съхранявани две-три седмици в затворени метални кутии в хладно помещение.

Количеството е доста, но меденките, които аз съм направила са големи почти колкото меденка Любимка и никога не стигат, затова замесвам това количество, ако искате, можете да намалите на половина всички продукти и ще имате половин доза.

22 коментара :

  1. Въпреки че направихме доста сладки неща вкъщи и постоянно ям, тези меденки и този шоколад в тях... ме оставят без думи. Страхотни са, Танче! Особено пък снимката на разрязаната меденка... много ми се иска да си я хапна. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Светле, тези празници предразполагат към похапване на разни неконтролирани сладурийки и всички се изкушаваме, но какво да се прави, веднъж е Коледа :)
      Много ти благодаря, миличка!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Таничка, щастливци са твоите момчета. :)
    Честита Коледа! Да е уханна, уютна и прекрасна като меденките ти! Здраве и обич да витаят винаги около теб. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Коледа, Гери :)
      Нека и твоят дом бъде благословен, а семейство ти здраво, обичащо се и сплотено!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Честита Коледа, Танче!
    Здраве, щастие, любов и благоденствие винаги да витаят във вашия дом!
    Впечатляващи меденки, много по-различни от всички показвани до сега в кулинарното пространство. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Коледа, Хриси :) Нека здраве, щастие, благополучие и много любов изпълват и твоят дом!
      Благодаря ти мила, прегръщам те!

      Изтриване
  4. Честита Коледа, Танче!
    Прекрасни са меденките, иде ми да се пресегна...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Коледа, Весе :)
      Бъди здрава и все така вдъхновена!
      Почерпи се, доста съм направила, да има :)

      Изтриване
  5. Здравейте, може ли да ми кажете каква е тази смесена подправка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрваей, Михаела, Честита Коледа!
      Смесена подправка са много подправки с коледен аромат, които аз лично съм си смляла сама в една много стара ръчна кафемелачка. Обичам да го правя сама, защото всички други които съм купувала нямат този аромат, дори в повечето случай той е изветрял. Подправката включва: канела, карамфил, анасон, кардамон, индийско орехче и джинджифил. След смилане, затварям в много добре уплатнен съд.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Честита Коледа, Таня!
    Да сте здрави и благословени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Коледа, Дани :)
      Желая и в твоя дом да царуват здравето, любовта и доброто!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Честита Коледа, Танче! Много здраве, мир и любов желая на теб и семейството ти.
    Предполагам са много вкусни тези меденки, също колкото питките, които едва днес намерих време да кача. Снимките не са много хубави, но това са едни от последните с обикновения ми апарат. Спомената си с много здраве на трапезата ни.
    Ще изпробвам и тази рецепта скоро.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за доверието и за хубавите думи, Габи! Истински ме зарадва :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Весела Коледа, Танче! Желая ти здраве, щастие, много любов и вдъхновение, което да пресъздаваш в своите ястия, а ние да им се радваме! Сладките са просто прекрасни - като от картичка. Грабвам си една! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Коледа и на теб, миличка :) Здравето, успехите и късмета нека бъдат постоянните спътници в дните ти и красивото ти лице да грее винаги с прекрасната усмивка, която толкова му отива!
      Благодаря, Люси!
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Честита Коледа, Танче! Много щастие и усмивки ви желая на всички у дома! Превъзходни са меденките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила, Йоли, Честита Коледа :) Желая на теб и любимите ти хора крепко здраве, щастие, сбъднати мечти и много късмет! Продължавай да ни радваш с усмихнатия си нрав и зареждащото си добро настроение :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  10. Честита Коледа, Таня и
    нека святото Рождество ви донесе здраве и късмет, благоденствие и много радост!
    Весели празници и поздравления за разкошните коледни рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диананка, Честита Коледа :) Желая от сърце здраве, щастие и късмет да изпълват домът ти!
      Аз ти благодаря за вдъхновението, с което ме даряваш!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  11. Здравейте! В необходими продукти сте дали кисело мляко, а в описанието споменавате заквасена сметана. Няма значение какво ще се ползва, така ли?

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Марги!
    Много се извинявам за разминаването в рецептата, но аз съм приготвяла тези меденки няколко пъти, веднъж със заквасена сметана, друг път с гъсто кисело мляко. Затова съм се увлякла в обяснението и съм направила тази неволна грешка, която ще поправя още днес.
    Няма значение какво ще използвате, но ако ползвате кисело мляко, то нека да бъде от най-гъстите, от типа " Бор Чвор " 4,5 % или " На баба " 4,5 %.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...