1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 14 декември 2014 г.

Снежна торта

Необходими продукти за блата:

5 яйца
1 чаша бяла захар
¾ чаена чаша кафява захар
семената от една шушулка ванилия
 3 супени лъжици гореща вода
400 грама кисело мляко
1 чаена чаша растително олио
3 чаени чаши брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
¼ чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка нес кафе разтворено в две супени лъжици вряла вода
½ чаена лъжичка кардамом
2 чаени лъжички какао
½ чаена лъжичка канела

 
Приготвяне:
 
Включете фурната да загрява на 175°С.
 Подгответе форма за торта със свалящ се ринг, като я намажете обилно с масло.
Разбийте яйцата, захарта и семената от ванилията с миксер на средно висока скорост за 5-7 минути, докато сместа стане пухкава и мека. Към края на разбиването без да спирате миксера, добавете една по една супените лъжици гореща вода. Сместа ще стане още по-лека и пухкава.
Към разбитите яйца прибавете чашата олио и разбъркайте с миксера за 5-10 секунди, само докато се смесят.
Прибавете предварително разбитото до гладкост кисело мляко, като разбърквате с помощта на силиконова шпатула внимателно, за да остане въздуха в сместа.
В подходяща купа смесете брашното, бакпулвера, солта и кардамома.
Прибавете брашнената смес към течните съставки отново с помощта на шпатула и разбъркайте внимателно, само докато се смесят, без да прекалявате.
Разделете сместа на две и в едната половина прибавете какаото, канелата и разтвореното във вода нес кафе. Разбъркайте до еднородна смес, много внимателно.
Изсипете 1/3 част от бялото тесто, отгоре 1/3 от кафявото и така до изчерпване на количествата. Разбъркайте с помощта на дървен шиш с кръгови движения, така че след изпичането да получите мраморен ефект.
Печете блата в продължение на 60 минути. Проверете, с помощта на дървен шиш дали блата е готов, ако още залепва по него от тестото, върнете във фурната за още 5-10 минути до готовност.
Аз изпекох тестото в две отделни форми и само от едната направих тортата ( беше с диаметър 18 сантиметра ), другата част изпекох във форма за кекс с дупка с диаметър 20 сантиметра.
Оставете блата да се охлади напълно, най-добре за една нощ, преди да го разрежете.

Необходими продукти за пълнеж на тортата:

Ако правите голяма торта, трябва да удвоите продуктите за крема.

200 милилитра сметана за разбиване
2 супени лъжици пудра захар
1 чаена лъжичка канела
150 грама черен шоколад
200 грама Dulce de Leche
150 милитра силно еспресо + 1 чаена лъжичка кафява захар и ½ чаена лъжичка канела за напояване на блатовете
200 грама бадемов марципан
200 грама сметана за разбиване + супени лъжици пудра захар
 
Приготвяне:

Шоколада разтопете на водна пара и го оставете да се охлади.
Сметаната разбийте на средно твърд крем с двете супени лъжици пудра захар и прибавете към нея, като разбърквате непрекъснато и енергично със силиконова шпатула разтопения и охладен шоколад.

Сглобяване на тортата:

Разрежете блата на четири платки.
В същата форма, в която сте пекли блата поставете първата платка. С помощта на четка напоете блата с кафе, намажете с две, три чаени лъжици карамелено мляко Dulce de Leche и отгоре изсипете 1/3 от шоколадовата сметана, като я изравнявате добре.
Постъпете по същия начин с останалите три платки. Последната платка трябва да остане ненамазана, само леко я напоете с кафе.
Приберете тортата за два часа в хладилника.
Извадете тортата от формата и я поставете върху тортена чиния.
След това разточете марципана на тънка кора и облечете тортата плътно с марципан. Изрежете излишното.
Разбийте сметаната с пудрата захар на средно твърд крем и украсете небрежно тортата.
Декорирайте тортата по ваш вкус.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...