1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 2 декември 2014 г.

Пиле Фрикасе


Необходими продукти:

8 – 10 парчета пилешко месо

морска сол и прясно смлян черен пипер

3 супени лъжици масло

1 супена лъжица чист зехтин

1 голяма глава лук, нарязана на ситно ( около 1 чаша )

1 морков, нарязан на малки кубчета ( около ½ чаша )

¼ глава целина, нарязана на малки кубчета ( около 1/3 чаша )

200 грама гъби, почистени и разрязани на четвъртини

2 супени лъжици брашно

2/3 чаша сухо бяло вино

4 чаши пилешки бульон

5 стръка пресен магданоз

1 чаена лъжица сушена мащерка

2 дафинови листа

2 големи яйчни жълтъци,  на стайна температура

1/4 чаша сметана 20 процента масленост

2-3 супени лъжици нарязан пресен естрагон, аз сложих 1 супена лъжица сушен

2 супени лъжици пресен лимонов сок
Приготвяне:
Осолете и поръсете всяко парче пиле от двете страни, за целта са необходими 1 супена лъжица сол и 1/2 чаена лъжичка черен пипер. Загрейте тиган с незалепващо покритие и дебело дъно на средно-висока температура. Добавете 2 супени лъжици масло и зехтина в него. Когато маслото се стопи и пяната изчезне, добавете парчетата пиле с кожата надолу. (Ако маслото започне да потъмнява прекалено бързо, намалете топлината.) След като парчетата месо са добре зачервени от едната страна обърнете ги от другата, за около 10 минути общо, след това ги извадете от тигана в чиния.
В същия тиган на средна топлина добавете лука, морковите и целината, запържете зеленчуците до златисто, като ги разбърквате от време на време, около 8 до 10 минути.
Прибавете гъбите и ги варете, като разбърквате от време на време, докато потъмнеят, станат лъскави и течността от тях се изпари, за около 4-5 минути. Прибавете брашното и разбъркайте, докато се абсорбира от зеленчуци и вече не се вижда, около 1 минута.
Прибавете виното в тигана и го оставете да заври, като разбърквате леко, докато течността се сгъсти, около 45 секунди. Добавете бульона и разбъркайте.
Прибавете пилето с кожата нагоре на един ред и го полейте със соса. Прибавете нарязания магданоз на много ситно, мащерката и дафиновия лист. След като заври, намалете котлона, поставете капак  и оставете гозбата да къкри. Варете, докато пилешкото месо се свари отвътре около 30-35 минути.
Извадете парчетата пилешко месо и дафиновите листа. За да довършите ястието, разбъркайте заедно яйчните жълтъци и сметаната в средно голяма купа. При постоянно разбъркване налейте ½ чаша от горещия сос при жълтъците, лъжица по лъжица. Разбърквайте, докато се темперират и изсипете сместа в съда при основния сос.
Накрая добавете естрагона, лимоновия сок, маслото и прибавете парчетата пиле. Разбъркайте внимателно и оставете ястието да къкри за 10 минути.
Сервирайте топло.
Аз сервирах Пилето Фрикасе с варен бял ориз, подправен с мащерка и масло. Много обичам сосчето като пропие в ориза, прелестен вкус!
Recipe adapted by Martha Stewart

31 коментара :

  1. Чудесно фрикасе, Таня!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Изобщо не прилича на фрикасето, което помня от студентския стол. Това, което виждам е изискано и красиво ястие! Танче, без думи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е Фрикасето познато по света, а то всъщност е доста известно ястие в световен мащаб. Ние си знаем нашето пиле каша, дето му викаме Фрикасе и си мислим, че това е оригинала, да, ама не :)
      И на мен ми беше интересно да го науча, Йоли :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Таничка, колко приятно ме изненада с това пиле! И аз като Йоли по друг начин го визуализирам. Ама ти определено ме изкуши! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм те изкушила, Гери!
      Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  4. Танче, това определено не е класическо фрикасе, но пък изглежда страшно апетитно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виж това, Весе, може би ще ти е интересно. Склонна съм да вярвам, че по скоро това което ние знаем като "Пиле Фрикасе" не е класическото :)
      http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B5

      Изтриване
  5. И аз не мисля, че това е класическото фрикасе- мисля, че трябва да е с бяло сосче.
    Това ми изглежда като тас кебап с пилешко, вместо свинско.
    Много вкусно поднесено- чак тук усещам аромата на мащерката!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш да разгледаш в нета рецепти за Фрикасе, като потърсиш на английски, ще се изненадаш от резултата, сигурна съм, Габи :)
      Много се радвам, че ти харесва ястието, опитай го така, прекрасно е!

      Изтриване
  6. Изглежда страхотно! Много, ама много ми хареса рецептата, Таня! И снимките толкова апетитни!
    Поздрави! Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иве! Радвам се, че ти харесва, и ако опиташ по този начин ще се влюбиш във Фрикасето :) Аз планувам да га приготвя с агнешко по Коледа, да видим как ще бъде!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Танче, само веднъж съм правила пиле фрикасе, след ужаса на детските години и спомена за него. Когато най-сетне го опитах след толкова време си дадох сметка, че въобще не е лошо ястие и определено ми харесва, но така и е съм го приготвяла от тогава. Благодаря за идейката, определено ще разнообрази менюто у дома, пък и рецептата ти изглежда страшно вкусна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За теб съм сигурна, че ще го опиташ с твоя новаторски дух и вечно търсене :)
      Благодаря ти, Люси!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Танче, много апетитно, ама много! :) Хареса ми твоето виждане за фрикасе. Различно и обещаващо вкусно! Добавям в студентския ми списък и когато се чудя какво да си приготвя, ще си направя това ястие!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приготви го, Светле, да ти стане топло, уютно и вкусно на душата :)
      Благодаря ти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  9. И аз на друго викам фрикасе, но това определено е доста интересен прочит на рецептата и мисля всички у дома ще я одобрят. Мерси, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мъхче! Сигурна съм, че няма човек, които да не хареса това ястие, стига да не е вегетарианец :)
      Поздрави :)

      Изтриване
  10. Таничка, ама да беше написала фрикасе и още нещо, то не се издържа пред таз чиния на изобилието! Аз обичам фрикасе, но я погледни ти колко екстри си му добавила още. Страхотна рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прибавила съм, Кате, да има от всичко :) Пак ще повторя, но това вкусно и ароматно сосче, като попие в ориза, е няма друга такава вкусотия :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Това ястие е просто превъзходно, Танче! Чудесна ароматна комбинация. Поздравления и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Радост :) Радвам се, че ти харесва!
      Желая ти спокойна вечер!

      Изтриване
  12. Задължително е сосчето да попие в ориза....великолепна гозба,Танче,идеална за сезона!Щастлив и вкусен декември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти ме разбираш, Роси, като един голям майстор и ценител :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  13. Великолепно! Ей това за мен е фрикасето, не онази каша, която ние знаем, много вкусно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. И аз така казвам, Поли :) но ние си знаем нашата версия и това си е, оставаме си верни на традициите ;) което не е лошо, но и разнообразието е добро решение понякога! Благодаря ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Разбира се, че не е оригинално фрикасе, а по-скоро нещо средно м/у яхния и кебап! Оригиналното фрикасе си е френско, няма нищо общо с "пиле - каша"! Накрая задължително се поръсва с щипка прясно настъргано индийско орехче!

    ОтговорИзтриване
  16. Винаги съм подхождала скептично към вариантите (познатите ни) за фрикасе. В тази рецепта заподозряха вкус, който би ми допаднал... И не сбърках! Танче, твоето фрикасе е вече в списъка с любимите ми ястия! Обожавам фината му комбинация от аромати, мога да кажа, че към пристрастена :-) Благодаря ти, че ми показа вкусната страна на това превъзходно ястие! Целувки!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Ети, ти знаеш най-добре с каква отговорност, внимание и любов прибавям рецепти в блога си, когато не съм сигурна по отношение на вкуса за дадена рецепта, просто съм я подминавала или съм се опитвала да я подобря, за да се получи перфектно! За мен е удоволствие, че си опитала този вариант на Фрикасе и си го оценила толкова високо! Благодаря ти, мила!
      Целувки :)

      Изтриване
  17. Това ястие е невероятно вкусно,благодаря за споделената рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, искрено се радвам, че ви харесва рецептата :)
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...