1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 13 декември 2014 г.

Телешко Строганов ( Beef Stroganoff )


Тази много известна рецепта от руската кухня е една от моите в списъка, на тези, които задължително трябваше да приготвя. Да си призная честно, освен че бях опитвала Строганов в ресторант, не го бях приготвяла у дома. Все ми се струваше, че е необходимо много време, и че е много завъртяно приготвянето и съмнението, че може би телешкото ще остане жилаво ме чоплеше отвътре, но се оказа съвсем не така. За няма и два часа ястието ми беше готово, телешкото беше крехко, а аромата предизвика апетита на околните да се обостри и да станат нетърпеливи. Повярвайте ми обрах овациите след като всички опитаха ястието. Заслужаваше си чакането. Тъкмо докато го чаках да къкри на слаб огън успях да изпека блата за тортата J

Необходими продукти:
1 супена лъжица масло
2 супена лъжица олио
4 скилидки чесън
1 глава жълт лук, тънко нарязан
1 глава червен лук, тънко нарязан
400 грама гъби (в моя случай печурки, но може да използвате и други ), нарязани на филийки
1 килограм телешки стек, нарязани на ленти
¼ чаена чаша ракия
морска сол
черен пипер, прясно смлян
1 и ½ чаша телешки бульон
2 дафинови листа
1 чаена лъжичка едрозърнеста горчица
300 грама заквасена сметана, смесена със 100 милилитра вода и щипка сол
една шепа нарязан на ситно пресен магданоз

Начин на приготвяне:
Поставете маслото и олиото в широк и удобен тиган ( най-добре с капак ) и задушете лука и нарязаните гъби на среден огън в продължение на 7-10 минути. Когато са готови ги извадете ги от съда и оставете настрана.
Поставете нарязаните пържоли в същия тиган и запържете бързо на силен огън за 3-5 минути от всяка страна.
Прибавете ракията и продължете да готвите, докато алкохола се изпари. Прибавете  приготвената горчица, дафиновите листа, телешкия бульон сол и черен пипер. Изстържете от дъното на тигана с дървена лъжица всички полепнали от пърженето частици, те ще добавят много вкус към соса.
Затворете тигана с капак и оставете месото да къкри на слаб огън за 30 минути.
След това върнете задушените гъби и лук обратно в тенджерата и варете в продължение на още 30 минути, докато всички аромати се смесят и месото стане крехко.
Следва да добавите заквасената сметана  разредена с вода и нарязания магданоз. Разбъркайте и оставете отонаво ястието да къкри за 10 минути.
Оригинална рецепта на Julia Frey
За пюрето съм използвала 500 грама картофи, добре сварени в подсолена вода. При картофите, десет минути преди да станат готови прибавих 3 големи цветчета карфиол.
След готовност оцедих водата и пресовах картофите и карфиола в преса за пюре
Стоплих до горещо ¾ чаена чаша пълномаслено прясно мляко и прибавих към него една пълна супена лъжица с връх масло.
Към пресованите зеленчуци прибавих една супена лъжица френска едрозърнеста горчица, сол, черен пипер и горещото прясно мляко със стопеното в него масло. Разбърках внимателно пюрето, докато всички съставки се смесят равномерно.
При сервирането оформих пюрето на топки с голяма лъжица за сладолед и отгоре сипах от вкусното телешко със соса.

22 коментара :

  1. Танче, утре точно телешко ще се уча да готвя (и ще хапвам де). Виж, ти обаче си много по-бърза, а телешкото ти е... Върхът! :) Браво! И нали знаеш, че сега ще тръпна в очакване за тортата...
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, аз пък с нетърпение ще чакам да видя твоята рецепта за телешко, иска ми се зе Коледа да приготвя нещо интересно и съм отворена за всякакви идеи с него :)
      И аз не готвя често телешко, но със сигурност с малко повече внимание, може да се получи страхотен резултат!
      Тортата е още само блат и много идеи, ще видим какво ще се получи?!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Леле, че крехко изглежда, а и толкова вкусно. Искам и аз една такава порция, а ако ми се услади може и две. Много красиви снимки!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С удоволствие бих ти сипала една порция, Габчо, но само толкова, не за друго, просто няма повече :)
      Благодаря ти!
      Приятна вечер и на теб!

      Изтриване
  3. Чудесно е станало, Таничка!
    Ракията ти е помогнала за месото :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани :) Имаш право, ракията окрехкотява месото и спомага много за добри резултати при приготвянето на по-стегнати меса.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Танче, невероятно вкусно изглежда! Поздравления! А пък какви апетитни снимки ...
    Ще ме накараш май по Коледа да купувам телешко месо :)
    Лека и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси :) Радвам се, че одобряваш рецептата, а още повече ще се радвам, ако го приготвиш!
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Само ако знаеш как ме разстрелваш всеки път като надникна тук? Можеш ли и по-изкусителни снимки да правиш;)? Обичам я тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От теб по-хубави снимки не мога да правя, но се старая и се радвам, ако изкушават от екрана :)
      Благодаря, Мъхче :)

      Изтриване
  6. Майчице мила как сега да заспя, жестока рецепта както винаги, снимките ти са великолепни! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Поли :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  7. Обичам Строганов, и бих опитала и твоята рецепта, имам още 2-3 пакета телешко във фризера.
    Много вкусно си го снимала, Танче:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, радвам се, че харесваш Строганов и на мен ми стана от любимите рецепти!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  8. Отговори
    1. Благодаря, Вики! Радвам се, че ти харесва!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Като гледам порцията, заслужила си овациите! Вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да, обичам да правя порциите да има, да няма гладни след това :)
      Благодаря ти, Тили!
      Желая ти хубав ден!

      Изтриване
  10. Танче, едно от любимите ми ястия. Копирах си рецептата. Непремено ще я приготвя тези дни.
    Благодаря!!!
    Изглежда невероятно вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да приготвиш Строганов, точно по тази рецепта, сигурна съм, че ще ти хареса :)
      Много ти благодаря, мила!

      Изтриване
  11. Танче, вълшебни снимки за едно наистина изискано и безумно вкусно ястие. У дома много го обичаме и няма да се забавя с приготвянето и на твоя вариант! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам, ако опиташ и този начин за приготвянето на Строганов, Люси!
      Благодаря за комплиментите ти!
      Прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...