1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Сладки гъбки


Необходими продукти:

Трябва ви 1 чаша със съвместимост 250 милилитра.

120 грама масло на стайна температура

¾  чаена чаша пудра захар

1 яйце

1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

1 и ½ чаши брашно

½ чаша царевично нишесте

1 чаена лъжица бакпулвер

1 супена лъжица какао

Напръстник или капачка, подходяща за да направите дръжките на гъбките.


Приготвяне:

Включете фурната да загрее до 190˚C. Постелете голяма тава с хартия за печене.  
С помощта на миксер разбъркайте маслото с пудрата захар, докато се превърнат в гладък, пухкав крем. Добавете яйцето, разбъркайте и добавете ванилията.

Изключете миксера и добавете, разбърканите сухи съставки, брашно, бакпулвер и нишесте. Омесете с ръце гладко тесто, ако е необходимо, за да се оформи тестото на топка, добавете още малко брашно или нишесте.

От тестото оформете малки топчета с размер колкото орех. Поставете ги в тавичката на разстояние едно от друго, защото при печенето ще увеличат обема си.

За да направите дръжките на гъбките, подгответе две малки купички. В едната сипете малко вода, а в другата поставете какаото. Натопете напръстника или друго подходящо за целта  първо във водата, а след това в какаото и натиснете топчето в центъра. По същия начин  направете отпечатъци и на останалите топчета.

Сладките гъбки се пекат в предварително загрятата фурна за около 10 минути.

Сладките можете да съхранявате в добре затворена кутия до седмица, ако оцелеят толкова дълго!

30 коментара :

  1. Ох, че красавици си имаш, Таничка... От коя полянка ги събра? :)
    Страхотни са, толкова изпипани! И сигурно бързо-бързо ще свършат. Ама така е, вкусните неща нямат дълъг живот. ;)
    Усмихнато утре ти желая от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, прекраснице!
      Хубав и спокоен уикенд!

      Изтриване
  2. Много са хубави... типично за сезона- есенно- гъбено.
    Преди години си спомням, че ги приготвях често, защото много се харесваха у дома.
    Само че рецептата по която ги приготвям аз е със свинска мас.
    Предполагам, че с масло също са много вкусни.
    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз много обичам сладки със свинска мас, но си имам няколко модела, които задължително приготвям с масло и гъбките са от тях :)
      Поздрави, Габи!

      Изтриване
  3. Ха, Танче, снощи си преглеждах рецептите и снимките и тъкмо си мислех, че трябва да пусна рецепта за гъбките и сега, като поглеждам - си ги познах - досущ като моите са::) Твоята рецепта е различна, така че ще пусна и аз, но ще отложа за по-нататък, и без това имам един куп непубликувани, пък и ненаписани...
    Много са красиви твоите гъбки, а снимките са чудесни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, ще се радвам да видя и твоите гъбки и рецептата, по която ги приготвяш :)
      И аз като теб имам много стари неща, които чакат реда си, но време, само да имаше и малко повече време..., но за всичко ще се намери някой ден :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. И най-обикновеното нещо, в твоите ръце се превръща в съвършенство!
    Поздравления, Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как ме похвали, Хриси :) Много ти благодаря, мила!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Любими сладки.....Поздравления,Танче за великолепните фотографии и перфектното изпълнение!
    Усмихнат ден:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка :) много си мила!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Съвършени са се получили, Танче! Майсторът си е майстор, а и прекрасно са поднесени! Приятен ден ти пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесват, Радост :)
      Всеки път се каня да ти благодаря, че споделяш рецептите ми в GOOGLE +, много мило от твоя страна!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Големи симпатяги. Върна ме в детството, Танче. Обожавам това чувство. И колкото повече остарявам, толкова по се вдетинявам. Туй то. Приказни гъбки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Споделям напълно чувствата ти, мила Йоли, но не съм съгласна с "остарявам". За жените не съществува това понятие. Ние само разцъфваме, порастваме и помъдряваме с всяка натрупана година опит, радости, болки, камъчета, скали, успехи и неуспехи, бели коси и фини линии, които украсяват мъдрите ни очи и усмихнати устни, можем само да се гордеем :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Ооо, тези гъбки са много хубав спомен и от моето детство. Спомням си как ги правехме заедно с мама :)
    Прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илианче, много се радвам, че успях да събудя детските спомени и в твоята главица :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  9. Любимите ми от детството, а сега аз ги правя на дечицата :)
    Чудесни са твоите, Таня!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, благодаря ти :) Много се радвам, че ти харесват Сладките ми гъбки!
      Хубав и спокоен уикенд ти желая!

      Изтриване
  10. Със сигурност няма да оцелеят, но докато се реша да ги направя ще си похапна от твоите. Страхотно са.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка :) Почерпи се, да ти е сладко!
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Еехехе ама много весели тези гъбки! Колко са сладурски само. Страхотни! Поздрави, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  12. Ей тези веселушки гъбки още не съм ги правила,а им е време отдавна.Твоите са идеални,Танче,много сполучливи!Бих си взела пълна шепичка с удоволствие!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Почерпи се, Роси :), колкото ти е сладко си взeми!
      Усмихнат неделен ден ти желая!

      Изтриване
  13. Чудесни са! Много благодаря за идеята и ще се възползвам да направя тези сладки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че успях да събудя във всички вас спомена и да ви подтикна към реализиране на рецептата, сигурна съм, че няма човек, който да не ги е опитвал, аз сама ви подсетих за тях :)
      Поздрави, Коконче!

      Изтриване
  14. Танче, ако може и аз да се наредя за някоя гъбка, толкова са апетитни! Виждам, че си направила повечко и се надявам, че няма да забележиш, ако грабна една -две. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радам, че си наминала да се почерпиш, Люси :)
      Желая ти спокойна вечер!


      Изтриване
  15. Подобни гъбки видях някъде в нета и ги загубих. Благодаря Танче за рецептата. сега знам къде да ги търся...:)))))))))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Аура :) Много се радвам, че са ти харесали!
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...