1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Ароматен хляб



Честит да ни е деня на хляба!
 
Днес нямах възможност да приготвя хляб, но не мога да подмина неговият ден! 
Уханен, разкошен, прекрасен, пухкав и най-вече вкусен!
Този невероятен хляб съм приготвяла няколко пъти, а тези снимки са правени преди две години с друг фотоапарат, но имам прекрасни спомени точно от него, затова ще използвам тези снимки нищо, че не са много добри.
Разглеждах някакви стари неща и не можах да повярвам, че не съм споделила хлебчето в блога.
Може би, Йоли, ще се сети за него, когато го види J Още един повод да и благодаря за прекрасните рецепти, с които винаги ме е вдъхновявала!
 

Необходими продукти за тестото:

3 яйца ( жълтъка на едното за намазване отгоре на хляба )

300 мл прясно мляко

1 пакет суха мая

1 ½ с.л. захар ( равни )

1 с.л. сол ( равна )

80 гр. масло ( добре омекнало на стайна температура )

Брашно около 700-750 гр. да се получи средно меко тесто.
 
Продукти за плънка на тестото:

5 стръка магданоз ( големи )

3 стръка копър ( големи )

2 стръка целина

1 стрък пресен чесън

2 големи щипки риган

40 г. масло

1 щедра щипка сол

Приготвяне на тестото:

В хладкото мляко разтваряме маята със захарта и прибавяме 100-150 гр. от брашното. Разбъркваме добре с ръчен миксер да се получи гладка каша и оставяме за 15-20 минути да се надигне.

Брашното пресяваме в широка тавичка и смесваме добре със солта. По средата правим кладенче и в него счупваме яйцата, поставяме маслото и започваме да месим, като постепенно добавяме и от втасалата закваска.

Омесваме хубаво средно меко тесто. Месенето трябва да продължи с допълнително добавяне на брашно, до малко след  като е спряло да ни се лепи по ръцете.

Намазваме голяма купа с олио и поставяме тестото в нея. Оставяме да втаса, докато удвои обема си. Отгоре покриваме с прозрачно домакинско фолио.

Приготвяне на пастата за намазване:

Поставяме всички продукти в кухненски пасатор и превръщаме всичко в хубаво  гладко песто.

Оформяне на хляба:

Когато тестото е втасало разделяме на четири еднакви парчета. Разточваме всяко на правоъгълници с еднакъв размер.

Намазваме всяка кора с пастата без последната. Отново разточваме много внимателно. Правоъгълника трябва да е с размери около 30 на 40 см.

Нарязваме на дълги и тънки триъгълници 8-10 на брой, които завиваме много внимателно от дебелата към тънката страна. Подреждаме в дълбока тепсия  ( моята е с размери 8см. височина и диаметър 25 см. ).

Аз изрязах 10 парчета  от тестото и оформих питката от 8. Останалите 2 парчета изпекох по отделно.

Оставяме отново да втаса за около 30-40 мин.

Преди да изпечем намазваме с отделеният жълтък разбит с 1 ч.л. прясно мляко.

Печенето при мен е на 200С около 30-40 мин. Всеки преценява според неговата печка.

Препоръчвам да опитате и да се насладите на страхотният вкус на домашно изпечен Ароматен хляб. Оригиналната рецептата е на Йоли с малки промени от мен J
http://yoli-www.blogspot.com/2009/09/blog-post_29.html
 

26 коментара :

  1. Леле, Таничка, че си магьосница... Направила си едно вкусно, ароматно и много красиво вълшебство, по-голямо от всички други за хапване - защото е хляб! Браво, искрено ти се радвам!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери!
      Нямах възможност да направя хляб днес, но за да почета този ден, добре стана, че открих тези снимки на ароматния хляб на Йоли, много го обичам :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Не знаех, че днес е такъв ден, но въпреки това ни показваш едно много красиво хлебче!
    Обичам домашен хляб!
    Приятна вечер, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хлебчето е разкошно, Светле! Опитай, когато имаш възможност!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Толкова ме зарадва, Танче! Не съм виждала по-красив хляб, честна дума! Благодаря ти миличка!

    ОтговорИзтриване
  4. Представям си колко е ароматен с тези подправки!
    Страхотен хляб си омесила, Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, наистина невероятно ухае този хляб и свършва преди да е изтинал :)
      Много се радвам, че ти харесва хлебчето!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Много добро предложение за деня на хляба и чудесно изпълнено! Поздравления, Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси :)
      Хубав уикенд ти желая!

      Изтриване
  6. Подкрепям казаното от другите дами,наистина великолепен хляб,ароматен,цветен,красиво оформен,пухкав и несъмнено много вкусен,поздравления,Танче!Снимките са чудесни и с този апарат.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Направихте ме истински щастлива с коментарите си :)
      Приятни почивни дни!

      Изтриване
  7. Аууу, Таня, истински разкош! Вълшебство си сътворила! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадва, Радост :) Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Леле, страхотен е, как си могла да го скриеш толкова време?! Може би е трябвало така да стане, виж как си е намерил точният ден за публикация:). Много ароматен изглежда и вкусен и красив... Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Права си, Кате, точно това си помислих и аз, намери си мястото и времето ароматното хлебче! Благодаря ти :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Танче, майстора си е майстор!
    Винаги с голямо удоволствие разглеждам твоите публикации. Изпипани до най-малкия детайл. Като започнеш от приготвянето, оформянето и снимането. Възхищавам се!
    Прегръдки и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Аура, чувствам се много поласкана от думите ти :) Благодаря ти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Божествен е, Танче!! Оформена и поднесена с много вкус и чувство за красота - и си представям колко е вкусен и ароматен - безспорен шедьовър!!!
    Поздрави и усмихнати почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти, Мина! Много се радвам, че ти харесва!
    Слънчев неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Тя Йоли си е вдъхновител за всички, но и твоят хляб изглежда разкошно! Ароматен, шарен и много пухкав :)

    ОтговорИзтриване
  15. Това е така, сигурна съм, че е действала вдъхновяващо поне веднъж на всички нас, а на мен десетки пъти!
    Това хлебче е едно от най-приготвяните от мен, винаги когато имам пресни подправки и повечко време, защото вкъщи са пристрастени към него :)
    Благодаря ти, Даре, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Великолепен! Сега го виждам и останах без думи! Комплименти от сърце!
    Поздрави! Хубава неделна вечер, Таня!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря, Ив! Много съм щастлива, че публикувах този хляб, който съм приготвяла многократно, но използвах стари снимки :)
    Съжалявам, че едва сега виждам коментара ти, не знам как съм го пропуснала.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...