1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 14 октомври 2014 г.

Щрудел с точени кори


Не вярвам, че има човек, който да не го харесва и да може да му устои:)!
Аз приготвям често през зимата (под натиска на заобикалящите ме :) тиквеник и щрудел с готови кори и по рядко такъв с точени, защото ми липсва достатъчно време. Но смело мога да заявя, че разликата е огромна, когато корите са направени домашно точени и готовите от магазина. Опитайте и ще се уверите в думите ми.
Тази плънка е една от любимите ми, затова реших, че ще я споделя с вас.
 
Домашните точени кори са по тази рецепта.
За щрудела във форма с размери 22 на 33 сантиметра приблизително, ще ви е необходимо половината от тестото.

Необходими продукти за плънката:

5-6 големи сладки ябълки

1 чаена чаша орехи

1 чаена чаша стафиди накиснати в бренди една нощ предварително

100 грама разтопено и охладено масло

4-5 обикновени бисквити смлени в блендер

1 чаена чаша кафява захар

3 супени лъжици кленов сироп

1 супена лъжица канела

¼ чаена лъжичка карамфил

¼ чаена лъжичка смлян анасон

Намажете обилно с масло подходяща тавичка в която ще печете щрудела.
 
Орехите нарежете на малки парчета и ги изпечете леко върху сух тефлонов тиган. Оставете настрана, докато приготвяте плънката.

Обелете ябълките и ги почистете от вътрешността. Нарежете ги на малки кубчета и ги поставете в касерола, заедно с 3-4 супени лъжици от захарта, кленовия сироп и 3 супени лъжици от маслото. Варете ги 5 минути и прибавете стафидите.

Оставете ги на котлона, докато ябълките омекнат и водата която са пуснали почти се редуцира. Накрая прибавете подправките. Разбъркайте.

Махнете от котлона и оставете сместа за плънката да се охлади.

Разточете корите една по една. Намажете всяка с разтопено масло с помощта на четка.  Разпределете равномерно по 3-4 супени лъжици от плънката, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици печени орехови ядки и една супена лъжица от смлените бисквити по цялата повърхност на кората. Завийте на руло и поставете в тавичката подготвена за печене. По същия начин пригответе и останалите кори.

Намажете всяка кора отгоре с масло и поставете в студена фурна. Включете топлината на 200˚С и печете 15 минути, след това намалете фурната на 180˚С за още 25-30 минути, докато щрудела добие кафеникаво-златист загар.

Сервирайте още топъл, поръсен с пудра захар и гарниран с топка сметанов сладолед.

Това е един уникален класически десерт, перфектен за сезона на ябълките, но това не е тайна за никой разбира се J

От мен идеята, за тези които не са го приготвяли скоро!


26 коментара :

  1. Това е един безкрайно есенен вкус, който обожавам. Ще се поглезя;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Мъхче, че споделяме еднакви вкусове :)
      Слънчев ден!

      Изтриване
  2. Обожавам го с точени кори!
    Страхотен е, Таничка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Ей, че прекрасен щрудел! Съвсем истински! Страхотна си Танче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-бързо изядения десерт приготвян наскоро. Потвърждавам впечатлението си, че познатите вкусове са най-предпочитани от нас българите!
      Благодаря ти, Йоли :)

      Изтриване
  4. Чудесен шрудел, Таня!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Много съм съгласна за точените кори, вярвам ти! Прекрасен щрудел, а какви снимки! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли, много ти благодаря :) Само който не го е опитвал с домашно точени кори, може да се съмнява, нали :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Танче, чуден чуден чуден!
    Орехи, стафиди,ябълки ммм......отивам за кафе!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, почерпи се, Аура, да ти е сладко :)
      И аз те прегръщам!

      Изтриване
  7. Прекрасен е, Танче!
    И аз съм на мнение, че домашно точените кори са си друго нещо и не съм купувала готови от години.
    Желая ти прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано и аз никога не бих използвала готовите, Марийче, но за съжаление, времето никога не стига и си признавам, че използвам алтернативни варианти!
      Но когато приготвя нещо с точени кори, заобикалящите ме го оценяват подобаващо, като нещо специално :)
      Хубав ден и теб, Мими!

      Изтриване
  8. Изглежда зашеметяващо вкусен, Танче! Ще го пробвам скоро време. Може ли да му устои човек?! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е чудесен, Габи! Ще се радвам, да го приготвиш :)
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Танче,великолепен щрудел,очите ми останаха!
    Още не съм се заигравала с точене на такива тънки кори,все ми се струва,че няма да се справя,ама ще видим някой ден като имам повече време.
    Но виж тази плънка с бисквитите отдавна се каня да опитам,добре ми напомни и ти ,когато дойде пак ред да правя щрудел,благодаря ти!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, сигурна съм, че ще се изненадаш от себе си, ако се опиташ да разточиш тънки кори, изобщо не е трудно, просто трябва да опиташ :) И аз така се стахувах в началото и си мислех, че това е нещо невъзможно, да ама не, става и то доста успешно!
      Благодаря ти, Роси!

      Изтриване
  10. Танче, напоследък се чудя как да те заобиколя, защото много ме изкушаваш:)))обаче хем съм любопитна да погледна красотите, които твориш и снимаш, хем така да мина да те поздравя, че компанията ми е приятна:). Уж не съм пощелива, пък тук все едни такива чревоугоднически мисли ми се въртят в главата:). Чудесен е щрудела, майсторка си! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А никакви такива да си ги нямаме, никакво заобикаляне :)
      Значи чувствата са взаимни и аз се чувствам чудесно в компанията ти и винаги усещам близост с присъствието ти!
      Радвам се, че ти харесва щрудела, Кате! Прегръдка!

      Изтриване
  11. Сигурно няма и трохичка вече, но аз и със снимки ще се задволя. Така да са хубави и уютни, Танче! И тук усещам колко вълшебно ухае щруделът ти...
    Топла прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма, Гери, няма щрудел, изядоха го лакомниците :), а уговорките да направя пак започнаха още преди да е свършил!
      Благодаря ти, много се радвам, че ти харесва!
      Прегръдка!

      Изтриване
  12. Здравей, Танче, веднага се нареждам в групата на очарованите от ябълковия ти щрудел. Чудесна рецепта, а още по-интересно ми е приготвянето на домашните точени кори. Отивам да чета! За мен е много полезна публикация :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кремена, много се радвам, че ти харесва щрудела :) Направи го така, със саморъчно направени точени кори и ще се убедиш, че не си опитвала по-добър!
      Радвам се, че намина :)
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...