1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 8 септември 2014 г.

Бутер кейк с шоколадов мус



За основата:

85 грама меко масло
100 грама захар

1 голямо яйце на стайна температура

½ чаена лъжичка ванилов екстракт или друга ванилия

¾ чаша грама брашно

¼ чаша неподсладено какао на прах

¼ чаена лъжичка бакпулвер

¼ чаена лъжичка сол

50 милилитра прясно мляко




За шоколадовия мус:

200 грама тъмен шоколад с висок процент какао  60-65%
2 големи яйца, разделени белтъци от жълтъци
1 и ½ супени лъжици захар
2/3 чаша сметана
1 супена лъжица пудра захар



Загрейте фурната до 180˚С. Застелете квадратна тавичка с размери 24 на 24 сантиметра с хартия за печене. Оставете от хартията около 2 сантиметра от четирите края да покрива и страните и.

Разбъркайте маслото заедно със захарта в средно голяма купа с дървена лъжица, докато сместа е светла и пухкава. Прибавете яйцето и ванилията, и разбъркайте, докато се смесят много добре. Пресейте брашното, какаото, бакпулвера и солта в малка купа и ги разбъркайте добре.


Прибавете сухите съставки в сместа с маслото на две части, редувайки с млякото. Разпределете сместа равномерно в подготвената тавичка и поставете да се пече, докато клечка за зъби поставена в центъра излиза чиста, около 12-14 минути. Оставете изпечения блат за основа на сладкиша да се охлади напълно.

За да направите муса, разтопете шоколада в стъклена купа на водна пара като го разбърквате от време на време, докато напълно се стопи и стане гладък. Отстранете шоколада от огъня и оставете да се охлади леко, около 3 минути.

Междувременно, разбийте сметаната до меки върхове и оставете настрана.

Разбъркайте предварително отделените жълтъци в леко охладения шоколад. Ако сместа се втвърди много, можете да го оправите, като добавите част от разбитата сметана и разбъркате енергично, докато крема стане гладък. Прибавете внимателно сметаната в сместа от шоколад. Разбъркайте яйчения белтък с 1 и ½ супени лъжици захар в малка купа с миксер, докато сместа образува меки върхове на върха на бъркалките след като ги извадим от белтъците. Внимателно прибавете пухкавите белтъци в сместа от шоколад. Разпределите равномерно муса върху охладената основа. Преди да сервирате сладкиша го охладете за два часа.

Препоръчвам ви да опитате този шоколадов разкош, приготвя се бързо и е невероятно вкусен!

26 коментара :

  1. Страхотен кейк, Таня! С този пухкав шоколадов мус е много съблазнителен!
    Поздравления и за чудесните снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси :) Любовта към шоколада и съблазънта при вида му е всеобща, женска слабост явно :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Ей на това му казвам аз перфектен кейк. Много шоколадов, с много крем, много красив! Дай бележника бързо да ти завъртя една шектица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, Йоли, толкова си сладка :) Напълни ми душата :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Таничка, разкошество си сътворила... Направо бих си хапнала едно цяло парче, разрешаваш ли? Браво, получил ти се е супер. :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как да не разрешавам, Гери, още ще ти отрежа дори :)
      Благодаря ти, мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Таня, чудесен сладкиш!
    И както го обичам с шоколадов мус!
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първоначалната идея ми беше шоколадовия мус да изсипя в чашки, както правя в повечето случай, когато ми се хапва от него, но моето момче в същото време реши, че иска кексче. За да задоволя желанието и на двама ни направих кейка с муса - две в едно, за да няма недоволни :)
      Поздрави, Дани!

      Изтриване
  5. Танче, много вкусно изглежда. Бих си хапнала не едно, а цели две парчета!
    Снимките са неустоими! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, добре дошла :) Много се радвам, че ти харесва кейкчето, почерпи се, да ти е сладко :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Танче, наяма начин човек да надникне при теб и да не види нещо изкусително и елегантно. И терина и бутер кейка са просто великолепни! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Радост, благодаря ти мила, наистина съм щастлива, ако е така :)
    Усмихнат и слънчев ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Неустоим десерт,Таня!Много ми харесва,особено когато муса е повече от блата,ей това е то разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така обичам, Роси, да има кремче, колкото повече, толкова повече :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  9. О, Танче - това верно е шоколадов разкош...

    ОтговорИзтриване
  10. Отговори
    1. Дони, благодаря ти, много се радвам, че така успях да ви изкуша :)
      Добре си дошла!

      Изтриване
  11. Прекрасно,елегантно и не се съмнявам много вкусно сладкишче......Браво,Таня!
    :)Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка :)
      Приятна вечер и на теб!

      Изтриване
  12. Толкова е съблазнителен и толкова е ммммм,ще се прави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много ще се радвам да приготвиш кейкчето :) Ще очаквам отзивите ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Ау, едва издържам такива гледки, трудно е да устои човек, невъзможно дори... невероятни снимки, прелест! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Ей, Катенце, ти каква си сладурана :) Благодаря ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Ето такова мога да ям по всяко едно време на деня. Прекрасен сладкиш, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи не само имената ни са еднакви, но и вкусовете, Танче :)
      Прегръдка!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...