1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 3 септември 2014 г.

Козуначени Кифли


Необходими продукти:

120 г. захар
100 г. меко масло на стайна температура
150 милилитра топло мляко
100 милилитра топла сметана
2 белтъка
1 яйце
550 грама брашно
1/4 чаена лъжичка сол
1 пакет суха мая

1 жълтък за намазване на кифлите
1 супена лъжичка сметана
 
 
Използвайте средна по големина купа, в която изсипете топлото мляко, размесете в него маята и една супена лъжица от захарта, разбъркайте и добавете няколко супени лъжици брашно. Отново разбъркайте до гладка каша и оставете купата настрани, покрита с кърпа, докато образува шапка, за около 20 минути. ( Този начин на приготвяне на маята не е типичен когато се използва суха, но на мен ми се струва, че крайния продукт става по-пухкав и винаги го правя по този начин. Обяснявам си го с това, че тестото има още едно втасване по този начин, а знаем, че колкото пъти повече втасва тестото, толкова по-въздушно става след изпичане ).

Разбийте добре мекото масло и захарта, с помощта на телена бъркалка, добавете към тях яйцето и яйчените белтъци. Накрая добавете сметаната и отново разбъркайте за кратко.


 
Смесете солта в брашното. Направете кладенче в него и изсипете постепенно яйчено- маслената смес и млякото с шупналата мая
, като ги редувате и междувременно омесвате тестото. Когато брашното поеме всички течни съставки и започне да се оформя на топка, извадете тестото от купата върху набрашнен плод и го месете, докато получите гладко, меко и еластично тесто.
Оформете тестото на топка и го поставете в чиста купа, не е необходимо да е намазана с мазнина, защото в тестото има достатъчно, за да не се залепи. Покрийте купата с найлон и оставете тестото на топло да втасва за около един час, може и малко повече.
Когато тестото е втасало и е удвоило обема си, оформете от него малки кифли или го изпечете като едно цяло оформено както ви харесва. Може да сложите и сладък пълнеж, ако предпочитате.
Аз оформих малки козуначета.
Поставете питките върху тавичка покрита с хартия за печене, покрийте ги с найлон или кърпа и ги оставете да втасат на топло за още един час.
Пуснете фурната на 180°С, намажете питките с жълтъка смесен с една супена лъжица сметана, поръсете със захар и ги поставете да се пекат за около 20 – 30 минути.


Охладете ги върху решетка.


Да ви е сладко!

20 коментара :

  1. Какви ти кифли! Всеки Великден би завидил на тези фантастични сплетени козуначета! Трябваше непременно да ни покажеш как правиш плетката. Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, и аз си го помислих, но нямах много време и бях сама, когато ги приготвях и оооо.... няма да се оправдавам :) Обещавам да ги приготвя отново, или може би от друго сладко тесто, но ще използвам услугите на някой, за да ми помогне и да заснемем начина на сплитане, но аз съм сигурна, че повечето домакини знаят, това е доста разпространен начин за плетене на козунаци :)
      Аз честно казано нямам нищо против да хапвам козунак през цялото време на годината, само дето не ми се отразява много добре на фигурата :)

      Изтриване
  2. Направо са си козуначета, страхотни са. И съм първааааа! Грабвам едничка утре за закуска. :)
    Поздрави, Таничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, и две си грабни :)
      Точно на следващия ден, след като ги бях приготвила, всичките шест броя,бяха вече история и получих упреци, защо съм приготвила толкова малко :)
      Заобиколена съм от лакомници, но много си ги обичам :)
      Поздрави, Гери!

      Изтриване
  3. Чудесни са, Таничка!
    И така майсторски сплетени...
    Поздрави и хубав ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! И при теб сме виждали разни красотии :)
      Прегръдка :)

      Изтриване
  4. Как само изкушаваш с тези козуначета по никое време...

    ОтговорИзтриване
  5. То това не са кифли .....,та те са си чудесни козунаци .....Пълен разкош си сътвотила,Танче!
    А снимките ти провокират промъкващия се в мен глад........:))))))Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме усмихна, Миленка :)
      Радвам се, че изглеждат в очите ти толкова апетитни!
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. Уаааау,каква наслада за окото и небцето,страхотни пухчета,Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, похвалите от теб, звучат като песен за ушите ми, та ти си такъв майстор на печивата, и не само, че много често се съветвам в твоето прекрасно местенце :)
      Благодаря!

      Изтриване
  7. Как ми се прияде козуначено нещо посред лято. :–) Чудесни кифли, а плетката ми прилича на така нареченото "офицерско копче".
    Поздрави, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази плетка, Светле, за мен е класическата за козунак на ред с плитката, аз лично я знам от много време, дори не си спомням от къде и защото е много популярна, не съм снимала нищо така оформено, но този път ме се стори добра идея :)! Но защо да не можем да приготвим и друго печиво с тази плетка, дори и хляб съм правила така оформен, става на конци и е много красив :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Ммммм божествени, красиви и прекрасно поднесени! Поздравления, Танче!

    ОтговорИзтриване
  9. Как кифли? Това са превъзходни, малки, сладки и пухкави козуначета;)))Очите ми останаха;) Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мило, Мъхче :)
      Благодаря ти!
      Приятни почивни дни и на теб!

      Изтриване
  10. Танче, прекрасни малки козуначета!
    И снимките толкова апетитни. Майстора си личи, браво!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти, Аура, за хубавите думи, много ме зарадва :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...