1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 1 септември 2014 г.

Салата от зелен фасул, спанак и фета сирине



Необходими продукти:
600 г зелен фасул
1 глава червен лук
1 шепа зърна от печена царевица

1 шепа обезкостени маслини
2 шепи пресен спанак

2 шепи листа от червено цвекло

10 чери домата

100 г сирене фета нарязано на кубчета или натрошено


За дресинга:
2 с.л. горчица

2 с.л. балсамов оцет

4 с.л. зехтин
3 скилидки чесън смачкани в преса или нарязани на много ситно

1 с.л. мед
2 – 3 с.л. лимонов сок
Сол на вкус
Зеления фасул се измива почиства и бланшира в подсолена вода за 3-4 минути.
Лукът, маслините, чери доматите, листата от цвекло и спанак се нарязват. Аз накъсах листата на едро.
Продуктите за дресинга се разбъркват в купичка до еднородна смес. Посолява се.
Всички продукти за салатата се смесват в голяма купа и се овкусяват с дресинга. Салата се разбърква внимателно, с помощта на ръцете, като се обръща няколко пъти, за да може соса да се разпредели по всички продукти.
Салатата се поставя в подходящо плато и отгоре се поръсва със зърната от печената царевица и парчетата сирене.
За тази прекрасна, свежа и здравословна салата, приготвих соден хляб, с който да я сервирам. 
Докато хляба беше още топъл нарязах филии и ги гарнирах с прекрасната салата. Всяка филийка поръсих с малко вкусен зехтин Extra Virgin.
Рецептата за хляба ми се иска също да споделя в блога си, защото я приготвям вече няколко пъти и е чудесна.
Необходими продукти:
4 и ¾ ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
½ ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. кимион
2 с.л. мед
1 яйце
1 и ½ ч.ч. айран
4 с.л. разтопено и охладено масло
Начин на приготвяне:
Смесете заедно брашното, солта, содата, бакпулвера и смления кимион. Може да се добавят и цели зърна ким или кимион, ако предпочитате и в двата случая аромата е чудесен.
Направете кладенче в брашнената смес.
В малка купа разбъркайте яйцето, меда и айрана. Изсипете течните съставки в кладенчето. Разбъркайте с вилица енергично, докато съставките просто се смесят и добавете разтопеното масло. Разбъркайте. Посипете малко брашно върху плота и омесете тестото, само докато го оформите на топка, около 3 -4 пъти.
Поставете тестото върху тавичка постлана с хартия за печене и го разрежете на кръст с остър нож. Поставете хляба в предварително загрята фурна на 200˚С за 10 минути и след това намалете силата на топлината на 180˚С до готовност за още около 40 минути.
След като е изпечен хляба, трябва да има златисто кафеникав загар, а как ухае само, мммм J.
На това му казвам аз вкусна вечеря J

16 коментара :

  1. :))))И аз така му казвам на това пиршество..........!
    Чудно!Лека вечер,Танче!(за мен след тази гледка няма да е много,много лека...,но ще ти простя:)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прости ми, миличка :)
      Радвам се, че и за вас салатката ми е така изкушаваща, както за мен самата :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Чудесна салата! Пълна със слънце! Много ми харесва, Танче, много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва Йоли :)
      Слънце и усмивки за теб!

      Изтриване
  3. Вкусна салата и чудесни снимки! И за хлябът съм убедена че е бил прекрасен!
    То направо с поглед да се нахрани човек :)
    Поздрави и прекрасен месец септември Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани :)
      Следват чудните месеци на изобилието, както септември така и октомври, ще събираме плодовете на отминалото лято, ще стоплим домовете си и ще съберем семействата си на трапезата с ароматни, вкусни и ухаещи на уют гозби и печива :)
      Вярвам, че всеки който обича храната, очаква с нетърпение ароматните сладки ябълки, добре узрелите тикви, картофите и зрелият боб от тази реколта :)

      Изтриване
  4. Танче, направо божествена вечеря. Прекрасни кадри. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за вниманието, Танче :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Сега, салатата ще я направя, останаха ми очите, но хляба, първо него забелязах, великолепие! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли, хлебчето от както го приготвих за първи път, най-редовно съм манипулирана и принуждавана по всякакви начини, отново да го приготвям :) Поне два пъти седмично е на трапезата ни, дано по-скоро да им омръзне вкъщи, защото не мога да опитам нещо различно, всички казват, не, това соденото направи :)
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  6. Тъкмо да кажа, че в момента за по-хубава вечеря не се сещам, и ти го каза;) Прекрасно хлебче! Прекрасна салатка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че сме на едно мнение, Мъхче :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Танче,много вкусно и уютно при теб-поздравления!
    Поразгледах малко назад,но повече в къщи,че съм на работа,но не се стръпях да напиша 2-3 реда-всичко е чудесно.И на море в Неа Врасна ли сте ходили-аз две години подред ходя там.А хлябчето без мая, а е толкова апетитно....ще го направя.И салатата-абе всичко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че си наминала тук в блога ми, Живе :)
      Да, бяхме в Неа Врасна и много ни хареса, със сигурност пак ще отидем :)
      Горещо препоръчвам хлебчето, много е хубаво и ни е любимо вкъщи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Таничка, ама каква хубава салатка! Как би се зарадвал стомахът ми, ако му подаря нещо толкова вкусно. :) Ама и аз въздишам по хлебчето... Прекрасно! И каква коричка, ммм... :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Ще го снимам при следващото приготвяне, ( което най-вероятно няма да бъде след много време ), защото не съм го заснела цялото. Винаги бързам, защото става тъмно и снимките, ти знаеш много добре, не стават с никак добро качество, но само по това време готвя и имам тази възможност. В този случай съм наблегнала на салатката :)
    Поздрави, Гери :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...