1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 5 август 2014 г.

Мини пайове с боровинки


Всичко започна така: "Мили хора донесоха вкъщи четири килограма прекрасни, пресни боровинки, от които първоначално бях решила да направя само сладко, защото без него и без сладкото от ягоди килера е като празен, най-предпочитаните са и винаги трябва да са налични J! Ноооо, може ли сърцето, умът и душата ми да устоят при вида на тези прелестни, тъмно лилави скъпоценни топчета, без в главата ми да се родят поне пет начина на момента, как да бъдат превърнати в изкушаващ десерт! След дълго двоумение J реших, че най-добрият начин е да запазя максимално натуралния вид и вкус на боровинките, и резултата":



Необходими продукти за тестото:
 
2 1/2 чаши всички брашно

2 супени лъжици ситна захар

1 чаена лъжичка сол

1/3 чаша охладен маргарин

6 супени лъжици охладено масло

7-8 с.л. ледена вода




Приготвяне:

В подходяща купа смесваме брашното, захарта и солта.
Към него прибавяме маргарина и маслото и ги смесваме до едри трохи.
Накрая разбъркваме с помощта на вилица студената вода, като добавяме лъжица по лъжица, докато трохите се превърнат в топка тесто.
/ Тестото може да се приготви в кухненски блендер, но аз го приготвям на ръка, като само си помагам в началото с вилица или с ръчен пасатор, когато времето е топло, при нормални условия действам с пръстите си/.
Изваждаме тестото върху плот и го омесваме само с две-три движения, увиваме го в найлоново фолио и прибираме в хладилника, най-малко за 30 минути.



Загряваме фурната на 230˚С.
Изваждаме охладеното тесто и го разточваме на тънка кора.  Изрязваме, с помощта на формичка цвете за бисквити 12 броя основи и ги поставяме в мини форми за мъфини, предварително добре намазани с масло.
Пробиваме дъното и стените на тестото с вилица.
Печем 9-11 минути в загрятата фурна.
Охлаждаме изпечените до златисто и хрупкаво основи за пай върху метална скара.
 



Необходими продукти за плънката:
 
 1/2 чаша захар /ако ви се стори малко след като опитате, може да добавите още няколко лъжици по ваш вкус/

2 и 1/2 супени лъжици царевично нишесте

1/8 чаена лъжичка сол

3/4
чаша вода

3 чаши пресни боровинки

1 супена лъжица масло

За гарниране, пресни боровинки, листа прясна мента, лимонови кори
 
Приготвяне:

В касерола смесваме захарта, царевичното нишесте и солта.
Прибавяме водата и 1 и 1/2 чаши от боровинките определени за целта. Смесваме добре.
Сместа се вари при непрекъснато разбъркване на слаб огън, докато се сгъсти и боровинките омекнат малко.
Отстраняваме от огъня и прибавяме останалите  1 и 1/2 чаши боровинки и маслото.
Разбъркваме, докато маслото се разтопи.
Оставяме готовия пълнеж настрани, за да се охлади напълно.
Когато изстине, напълваме изпечените формички.
 
Добре е готовите пайове да престоят в хладилника за няколко часа, докато сиропът от боровинките попие в масленото тесто. Да, ама не, кой ще ги чака да попиват J
 

При сервиране, гарнираме отгоре с пресни плодове и листа мента или лимонова кора.
 
От останалото тесто изпекох по-големи формички за пай и тях напълних по същия
начин. Може също така да се изпече една голяма форма за пай и да се напълни с цялото количество плънка.

В крайна сметка и сладко сварих, разбира се.



18 коментара :

  1. Невероятно кокенти и апетитни пайчета, Танче!!! Благородно ти завиждам за килограмите боровинки и бурканчетата дъхаво сладко в килера впоследствие :)) У нас подобно съкровище едва ли би оцеляло до зимата ;)
    Поздрави и усмихнат следобед!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи и у вас е на почит тази скъпоценност, Мина :) Аз за щастие успявам някак да контролирам нещата по отношение на килера, но главно с приготвянето на по-големи количества от предпочитаните бурканчета :)
      Много се радвам, че ти харесва моето предложение :)
      Сърдечни поздрави, Мина!

      Изтриване
  2. Ама страхотни, са страхотни! Тези кошничките и цветенцата и сладкото и всичко е прекрасно, вкусно, така сладко и ароматно! Много красива публикация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате :)
      Усмихнат ден ти желая :)

      Изтриване
  3. Като бижута са най-малките пайчета, Танче! Много красиви снимки... от които огладнява човек. :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че така въздействат даже от снимка, Светле, защото бяха изключително свежи и вкусни :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Превъзходни са Таня! Покрай твоите вкусотии само се облизвам пред екрана! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и да ги приготвиш някой път, Радост :) Ще се изненадаш колко е лесно и вкусно!
      Приятен ден!

      Изтриване
  5. Таничка, ако случайно ти липсва някое пайче или бурканче с тъмнолилаво злато от килера, да знаеш, че аз ще съм се промъкнала. Кое да си избера от всичките ти предложения... Кое от кое е по-апетитно и красиво! И знаеш ли, даже и на една прясна боровинка ще се зарадвам, защото вече си ми напълнила очите. :)
    Прергъдки, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери, много си мила :)
      И аз те прегръщам!




      Изтриване
  6. Уха, страхотия са! Ще се удавя просто, и да преглъщам....не преглъщам тях! :D
    Поздрави, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пламена, много ме усмихна :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Ех, че са хубави, Танче! Изключително симпатични и със сигурност вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли! Много се радвам, че ти харесват, наистина бяха много вкусни ;)

      Изтриване
  8. Много добро решение, че не си превърнала всички в сладко :) Като перлички са тези боровинки, грижливо подредени в кутийки за бижута!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова прекрасно си се изразила, Зорничка, и аз така си ги представих!!!!
      Благодаря!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Много апетитна градинка с цветенца си сътворила, Танче!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...