1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 29 август 2014 г.

Лимонови палачинки с рикота и боровинки


Необходими продукти:

1 чаена чаша брашно
¼ чаша захар
1 чаена лъжица бакпулвер
¼ чаена лъжичка сол
1 чаша обезмаслено сирене рикота
2 големи яйца, разделени белтъци от жълтъци
½ чаша прясно мляко с ниско съдържание на мазнини (1%)
2 супени лъжици настъргана лимонова кора

1 супена лъжица лимонов сок
1 чаена лъжичка ванилия
1 1/2 чаши боровинки


Смесете брашното, захарта, бакпулвера и солта в средна купа, докато се комбинират добре. Оставете настрана. В отделна голяма купа, разбъркайте заедно рикотата, жълтъците, млякото, лимоновата кора, лимоновия сок и ванилията. Разбъркайте брашнената смес в яйчната, но само, докато се комбинират без да прекалявате.
Разбийте белтъците, с помощта на електрически миксер на висока скорост, докато започнат да оформят меки върхове при изваждане на бъркалките на миксера. Внимателно прибавете белтъците в палачинковата смес, отново без да прекалявате с разбъркването, за да остане максимално въздуха в тях, така палачинките ще бъдат пухкави.

Леко намажете незалепващ тиган с меко масло и го загрейте на средна температура. Изсипете около ¼  чаена чаша от тестото върху тигана и го оформете кръг с диаметър около 10-12 сантиметра. Поставете около 10 боровинки върху всяка палачинка. Печете около 2 минути, или докато ръбовете изсъхнат и отдолу е палачинката е запечена до златисто. Обърнете от другата страна и печете 2 до 3 минути, или докато палачинката стане златиста и от двете страни. Много е важно да регулирате добре топлината, за да се предотврати изгаряне и не добро опичане отвътре. Повторете с останалото тесто и боровинки до изчерпване на количеството.


При сервиране гарнирайте палачинките с боровинки и ги полейте с кленов сироп, ако желаете.

11 коментара :

  1. Много сочни изглеждат, а сигурно и вкусни! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова ги обичам, а има толкова много варианти за палачинки, от тяхното приготвяне не мога да направя нещо друго за съботно-неделните закуски :)
      Добре, че всички ги обичаме еднакво вкъщи и няма сърдити :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Бих закусила и при теб, Танче!

    ОтговорИзтриване
  3. На това аз му казвам изкушение........

    ОтговорИзтриване
  4. Оооо ... тези ще ги направя, много ще им се зарадват момчетата.... изглеждат невероятно Таня!
    Аз май тази сутрин си изпих кафенцето в твоята компания и разглеждайки вкусотиите които си ни показала :)
    Снимките ти са невероятно красиви!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, направи ме много щастлива с одобрението си за моите рецепти и снимки :)
      Радвам се, че блога ми е ти е бил компания за кафенцето, пак заповядай :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  5. Направо ме улучи в сърцето, това е само за мен, обожавам палачинки, а да не говорим с боровинки са велики! Приказни снимки! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли, всички твои почитатели включително и аз :), знаем за твоето влечение към тези вкусни, пухкави изкушения! В това отношение сме абсолютно на едно мнение, обожавам ги :) Така и не мога да реша кои са ми любимите, тъкмо решавам, че са тези последните които съм приготвила и се оказва, че следващите са още по вкусни някак :)))))
      Прегръщам те, Поли, успешен утрешен ден!

      Изтриване
  6. Танче, рикотата не е моето сирене, но в тази комбинация д неустоимо. Поздравления и прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...