1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 18 юни 2014 г.

Обърнат кейк с череши и хрупкави трохи




Не знам дали е добра идея да ви показвам този сладкиш, който беше нарязан преди да успея да го снимам цял. Е, успях поне тези не много сполучливи снимки да му направя в една мрачна вечер, ( каквито са повечето напоследък ) във вече отрязан вид. Толкова са лакоми някой хора около мен, че докато се обърна и стана тя каквато стана :(
Само че е толкова вкусен, че не можах да се сдържа да не го покажа и в този вид, просто не знам кога ще го приготвя отново, може би тогава ще сменя снимките, но вие го вижте така за сега.
Необходими продукти за трохите:

3/4 чаша смлени, сурови орехови ядки


1/4 чаша брашно

1/2 чаша фини овесени ядки

1/2 чаша кафява захар

1/4 чаена лъжичка морска сол

1/4 чаша масло, охладено и нарязано на кубчета
 
За да приготвите трохите, смесете всички сухи съставки много добре и към тях добавете нарязаното на малки парчета студено масло. Втривайте с помощта на върха на пръстите си маслото в брашнената смес, докато получите средни по големина трохи. Поставете фолио за свежо съхранение върху купата с трохите и ги приберете в хладилника, докато приготвите и останалата част от кейка.
 





Необходими продукти за кейка:
1/4 чаша масло на стайна температура
1/4 чаша тъмно кафява захар
2 супени лъжици балсамов оцет
За тестото:


450-500 грама череши без костилките

1½ чаши брашно

½ чаша масло
2 чаени лъжички бакпулвер
1/4 чаена лъжичка сол
1 чаена чаша захар
2 големи яйца, разделени жълтъци от белтъци
3/4 чаена лъжичка екстракт от ванилия ( аз съм си направила домашен, но ако нямате, можете да го замените с ванилова захар )
1/2 чаша пълномаслено прясно мляко
1/4 чаена лъжичка лимонтозу
Смесете 1/4 чаша масло с кафявата захар и оцета във форма с размери 28-30 см. в диаметър и дълбочина 5-6 см. Разбърквайте продуктите на умерен огън,  докато маслото се стопи и захарта се разтвори, около 2 минути. Увеличете степента на топлината и добавете черешите, оставете всичко да заври. Отстранете от огъня.
Изсипете брашното, бакпулвера и солта в средно голяма купа, разбъркайте с вилица, за да се смесят добре.
С помощта на миксер, разбъркайте 1/2 чаша масло в голяма купа. Добавете захарта, отново бъркайте, докато сместа избледнее и стане пухкава, за около 3 минути. Добавете яйчните жълтъци и ванилията. Започнете да прибавяте по малко от брашнената смес и редувайте с прясното мляко, като след всяко добавяне се разбърква само, докато се смесят съставките без да се прекалява, завършете с добавяне на брашно. С чисти и сухи бъркалки на миксера, разбъркайте белтъците в друга купа, докато станат  пухкави. Добавете лимонтозуто и бъркайте, докато белтъците станат  твърди, но не и сухи. Използвайте силиконова шпатула, за да прибавите пухкавите белтъци към тестото, като започнете първоначално с малка част от тях и след това добавите останалите белтъци на още два пъти. Разпределете равномерно тестото върху черешите, с помощта на палетен нож или силиконова шпатула. Отгоре разпределете трохите за хрупкавия топинг, който ще бъде основата на кейка.

Печете кейка в предварително загрята фурна на 180С до златисто кафяво и направете теста с дървения шиш поставен в центъра на кейка, трябва да излезе чист, това се случва за около 45 минути.
Охладете кейка в тавичката върху решетка за около 10-15 минути, преди да го обърнете в чиния за сервиране. За да го обърнете безпроблемно, използвайте нож, с който минете по стените на формата. Ножът преди това, трябва да е натопен в гореща вода и подсушен. Обърнете кейка върху подходяща чиния, така че горната част с хрупкавите трохи да стане основата на сладкиша.


 
  Обичам да приготвям сладкиши, много обичам, а обърнатите кейкове от този вид са моята най-голяма любов, но този ми е един от любимите, получава се божествено вкусен, за моя вкус той е перфектния.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...