1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 16 юни 2014 г.

Бананови палачинки

 
Необходими продукти:

1 ч.ч. брашно
1 и 1/2  с.л. ванилова захар
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. канела на прах
1 щипка смляно индийско орехче
1 щипка сол
1 чаша айран
1 голямо яйце
3 с.л. масло
1 голям, добре узрял банан

За гарниране:

кленов сироп
2-3 с.л. неосолен, печен и натрошен шамфъстък
1 нарязан на шайби банан

Приготвяне:

В голяма купа, с помощта на вилица размесете добре сухите съставки - брашното, солта, бакпулвера, захарта, канелата и индийското орехче.

В друга купа, с помощта на телена бъркалка разбъркайте много добре - айрана, яйцето, разтопеното масло и смачкания с вилица на каша банан.

Можете да съхранявате в хладилника течните съставки, докато сте готови да започнете приготвянето им. ( За да станат пухкави палачинките, дръжте сухата и течната  смес разделени, докато започнете да ги приготвяте).

Нагрейте голям тиган на средна температура. ( Знаете ли как познавам, че тигана е готов? Когато пръсна капки вода на повърхността му, водните капки се търкулват за миг и се изпаряват).

Направете кладенче в центъра на брашното и изсипете течната смес в него. Използвайте вилица, за да разбъркате тестото, само докато двете смеси се съединят, но не гладко, а грубо, дори да има малки бучици не се притеснявайте, това е начина да получите пухкави палачинки.

 
Намажете със силиконова четка повърхността на тигана ( най-добре, такъв с незалепващо покритие ) с разтопено масло. Изсипвайте за една палачинка по ¼ чаша от тестото върху нагрятата повърхност.

Когато забележите, че краищата на палачинката започват да изсъхват и по повърхността се появят малки мехурчета, обърнете. Това отнема около 2 минути. След това пържете за още една до 2 минути и от другата страна, докато леко покафенеят и по средата са добре изпечени.

Ако не сервирате палачинките веднага, можете да ги запазите топли във фурна нагрята до 90˚С за 30 минути.

При сервиране гарнирайте със смлените ядки, нарязания банан и кленов сироп.

Няма по-лесна и по-вкусна закуска. Аз лично съм изпробвала този вариант на тестото и с плодове като боровинки, малини и ягоди, всичките варианти са много сполучливи, опитайте ги J

6 коментара :

  1. Ах, Таничка, бива ли такива снимки на закуска?! Буквално залепнах за екрана:))) Страхотни палачинки, страхотни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, това със залепването за екрана, ти умееш да го предизвикваш най-добре, аз мога само да ти дишам праха, миличка :)))))
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Ммм,вълшебство във всяка хапка и безмилостни кадри,Танче!Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Палачинките са любима закуска в нашия дом, а и не само предполагам! Възползвам се максимално от тази пристрастеност на семейството ми към тях и непрекъснато експериментирам :)
      Благодаря ти, Роси :)
      Лека и спокойна вечер!

      Изтриване
  3. Привет Таня!
    Тази сутрин попаднах в красивото ти блогче и съм убедена че ще надничам честичко вече :)
    Палачинки с набухвател не съм правила все още, но след прекрасните кадри които видях, мисля че ще пробвам съвсем скоро :)
    Слънчев поздрав и прекрасно Лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много се радвам, че си надникнала в моето местенце, за да мога и аз да те открия :) Със сигурност много съм изпуснала, че не съм следвала твоят прекрасен и уютен блог до сега, но ще наваксам!
      В моят дом палачинките са на голяма почит и опитвам всевъзможни варианти.
      Усмивки за теб :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...