1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 29 май 2014 г.

Нежна панакота-тарт с ягоди


За украсата:
300 г. ягоди
150 г. захар
2 листа желатин
½ ч.л. масло
 
Ягодите и захарта са сваряват, докато омекнат. Когато започне да се появява характерната пяна при варенето на плодове, се прибавя лъжичката масло.

Това е хитринка за максимално намаляване на пяната при варене на сладка, изключително съм доволна от тази възможност, защото всички знаем какви усилия коства премахването на пяната, която сякаш няма край, когато варим сладко. Откакто научих за тази малка тайна винаги я използвам.

Желатинът се накисва предварително в купа със студена вода за 10 минути, докато омекне.

След като се добави маслото, ягодите се варят за още 3-5 минути. Оставят се да поизстинат леко. Пасират се и към още топлата смес се добавя предварително накиснатия, добре омекнал и оцеден от водата желатин.
 
За основата:
220 г. грахамови бисквити с овесени ядки
5 пълни с.л. масло около 60 г.
2 ч.л. кафява захар

Бисквитите се смилат в блендер на ситно и към тях се прибавя захарта и разтопеното масло. Всички съставки се смесват много добре и се разстилат равномерно върху формата за тарт с подвижно дъно. Блата се изпича в предварително загрята фурна на 180С за 10-12 минути. След готовност се оставя да изстине напълно във формата.
 
Плънка:
300 г. заквасена сметана
250 г. кисело мляко при мен Бор Чвор 3.6 %
150 мл. прясно мляко, топло с висок % масленост
4 листа желатин
5-6 с.л. пудра захар
½ шушулка ванилия
2 с.л. смлени грахамови бисквити
 
Желатинът предварително се накисва в студена вода, докато омекне.
Разбъркват се до гладкост киселото мляко, сметаната, семената от ванилията и пудрата захар. ( Захар може да се добави, според вкуса на всеки, за мен това количество беше достатъчно). Прясното мляко се загрява добре. Към него се добавя омекналият желатин оцеден от водата, разбърква се до разтварянето му. Прясното мляко се прибавя към другата млечна смес и всичко се разбърква много добре.
 
Добавят се и смлените бисквити. Получената смес се изсипва върху изстиналия блат, като преди това блата може да се намаже с по-голямата част от ягодовото желе (  Този път аз пропуснах тази стъпка, но в други случай, когато съм приготвяла панакотата с други плодове, съм опитвала и този вариант, горещо препоръчвам за по-богат плодов вкус. В този случай исках да получа изключително свеж и лек десерт с наситено млечен вкус ). Веднага след като се изравни с палетен нож млечната смес, за да е напълно гладка, се прави декорацията с ягодовото желе. Поставя се в найлонов пош с малък отвор и се правят линии от единия до другия на панакотата. С помощта на клечка за зъби или дървен шиш се минава през линиите в противоположната посока, като се редуват наляво и надясно през един и половина сантиметра приблизително. Така приготвеният десерт се прибира в хладилника за минимум два часа. За да се извади лесно панакотата, формата трябва да се потопи за много кратко в гореща вода, но само страните и, като се внимава да не попадне вода в нея.
Панакотата се гарнира с пресни ягоди преди сервиране.
 
Само описанието на тази вкусна панакота изглежда дълго и трудно за приготвяне, но в действителност става много лесно и единствено времето за изстудяване удължава времето за приготвяне.
 
Опитайте, това е един невероятно свеж десерт с нежен и деликатен вкус и аромат!

20 коментара :

  1. Поздравления, Таня! Просто божествен десерт! Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  2. Радост, радвам се, че ти е харесало десертчето :)
    Прегръдки и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм, че свежо предложение. Идеално за лятото :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Насе!
      Сърдечни поздрави :)

      Изтриване
  4. Така е, много, ама много е нежна. Фантазия си направила, миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, благодаря ти за милите думи! Много се радвам, че ти харесва :)

      Изтриване
  5. Таничка, колко пъти съм си мислила точно за нещо такова... И ето, че си го облякла във вкус и красота, страхотна е! :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, нежна душа си ти, и деликатните неща те вълнуват :)
      Радвам се, че ти допада този импровизиран десерт :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Ягодова прелест е това!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти, Весела!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Красиво изпълнено, стилно поднесено и неустоимо вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивейн, радвам се на оценката ти :)
      Желая ти приятен уикенд!

      Изтриване
  9. О, това е точно в кръвната ми група! Много вкусен и красив десерт. Радвам ти се много:)! Поздрав най-сърдечен, Таничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова е хубаво, че си наоколо, липсваш ми :)
      Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  10. Много нежна и много красива, а снимките са прелестни! Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате!
      Ако имаше малко слънчице когато снимам, може би щеше да е още по-добър резултата, но все снимам на облаци и дъжд напоследък! Слънчеви рецепти в дъждовните дни :)
      Кате, желая ти усмихната събота :)

      Изтриване
  11. Наистина лъха нежност от тази тарта.......Радвам се,че попаднах на това ново местенце!Прекрасен ден,Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, добре дошла! Всеки които посещава моето създадено с любов и внимание местенце ми е скъп и уважаван гост :) Дано да откриеш интересни идеи за себе си тук :)
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Отговори
    1. Благодаря ти, Лучия :) Трогната съм от оценката ти!
      Хубав ден ти желая!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...