1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 6 април 2014 г.

Козуначено руло с плънка от шоколад и шамфъстък



42 г. прясна мая
350 мл прясно мляко
5 яйца
200 гр. заквасена сметана
300 гр. захар
200 гр. масло
50 гр. олио
1 ½ кг брашно
кората на един голям портокал

Продуктите най-добре да бъдат оставени на стайна температура преди да се започне приготвянето на тестото.

Приготвя се 100 грама от маслото и 50 мл.олио, които ще се прибавят в тестото при замесването, другите 100 грама се оставят за доомесване.

Като начало, в широка купа маята се смесва с 1 супена лъжица захар, топлото прясно мляко и 200 грама брашно. Всичко се разбърква, с помощта на тел за разбиване, докато сместа стане гладка.

Оставя се настрани,  докато втаса добре и купата се изпъни.

В друга купа се разбиват яйцата и захарта, докато захарта се стопи, с помощта на тел за разбиване. Добавя се ванилията.

В широка тава се пресява 1 килограм брашно, в него се разбърква настърганата портокалова кора и по средата се оформя кладенче. Започва се изсипването постепенно, по малко от всички продукти, втасалата мая, яйцата със захарта, маслото и заквасената сметана, като междувременно всичко се смесва равномерно с ръка. Постепенно със смесването на продуктите се добавя и по малко от брашното.  Омесват се всички продукти, докато се получи меко, нелепнещо тесто. Ако е необходимо се добавя още брашно. Накрая, ръцете се намазват обилно с меко масло и започва омесването на тестото,  докато след всяко намазване на ръцете, маслото попие в тестото напълно. И така, докато количеството се изчерпа.

Моите наблюдения: Тестото за козунак е мазничко и лесно спира да лепне по ръцете, но не трябва да се оставя прекалено меко, защото към него се добавя масло на части в края и се меси много, а от продължителното месене то омеква още, ако е прекалено меко ще бъде трудно за оформяне накрая.
След като тестото е готово се поставя разделено на две части в намазани с мазнина дълбока купа. Оставя се да втаса за 1 час.

От едната част на тестото,  аз направих 6 мини козуначета. Плънката беше различна локум, шоколад и стафиди.  От другата част оформих рулото. Разточих тестото на голям правоъгълник. За намазване използвах 2 супени лъжици разтопено масло, отгоре поръсих с 1 супена лъжица какао, посипах равномерно с три супени лъжици кафява захар, поръсих с 80 грама предварително изпечен и натрошен шамфъстък и накрая добавих 100 грама шоколадов чипс.

В прекрасния блог на Гуинет, можете да видите, как се оформя рулото, известно като „Руска плитка“.  http://hranatazadushata.blogspot.com/2012/03/blog-post_23.html 


Оформените козунаци и рулото оставих да втасат 45-50 минути в топла стая, покрити с найлонов плик.
Преди да ги пека ги намазах с разбито яйце. По желание може де се поръсят със захар.
Първоначално пекох козунаците в предварително загрята фурна на 200С за 10минути, след това намалих градусите до 180С за още 30 минути.




8 коментара :

  1. Прекрасен козунак, Таня!
    Чудесна рецепта, ухаеща на масло :)
    И този изкусителен шамфъстък.....
    Със сигурност ще го опитам!
    Хубава неделна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Дани :)
    Приятна вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Танче, мисля, че Великден вече е примамен да те навести... Чудесно си го посрещнала рано-рано. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова много идеи ми се въртят в главата за Великден, че все трябваше да започна от някъде, затова съм подранила. :)
    Желая ти успешна седмица, Гери!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно приготвен и оформен козунак! Даже долавям и аромат на портокал! Очаквам с нетърпение и реализацията на останалите ти великденски идеи, Таня!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти Нели :) От доста време ми се искаше да опитам оформянето на тази Руска плитка и най-сетне се сдобих с кураж, не е перфектна като твоята, но ще се старая повече следващият път :)
    Ще се радвам времето да ми стигне за да приготвя всичко, което съм наумила за предстоящия Великден.

    Желая ти слънце ( в душата ), усмивки и много добро настроение :)

    ОтговорИзтриване
  7. Красота и вкусотия! Как ме изкушаваш само!! :) (нали знаеш колко малко ми трябва да си зарежа режимите... :) запретвам ръкави и ще докладвам резултатите :)

    ОтговорИзтриване
  8. Мила Ети, всички видове режими предлагам публично да бъдат отложени само с още една седмица, не бива човек да се подлага на такива изкушения :)
    Ще се радвам да споделиш впечатленията си от рецептата :)
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...