1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 23 април 2014 г.

Шоколадова торта с малинов конфитюр


Необходими продукти за блата:
1/2 чаша меко масло
1/2 чаша слънчогледово олио
1 и ½ чаши захар 
4 яйца
2 супени лъжици настъргана лимонова кора
1 чаена лъжичка лимонов екстракт 
½ шушулка ванилия
2 и 1/2 чаши брашно
2 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаша кондензирано мляко


За напояване на блатовете:
½ чаша вода
¼ чаша захар
2 с.л. лимонов сок

За намазване върху блатовете:
250 г. малинов конфитюр без семки
100 г. заквасена сметана
50 г. гъсто кисело мляко
1 с.л. пудра захар


За глазурата:
300 мл. течна сметана 25% масленост

300 г. черен шоколад
1 с.л. пудра захар
1 с.л. масло
настърганата кора от 1 голям портокал


Приготвяне:

Фурната се включва да загрява на 180С°.

В голяма купа се разбиват с миксер маслото, олиото и 1-1/2 чаши захар, докато се смесят много добре за около 5 минути . Прибавят се яйцата едно по едно и след всяко се разбива добре. Комбинират се брашното, бакпулвера и солта. Добавят се на части към маслената смес, като се редуват с кондензираното мляко, разбива се добре след всяко добавяне.
Сместа се разделя на три равни части и всяка част се изпича на блат в тава с диаметър 26 см. Блатовете се пекат за 20-25 минути всеки, или докато клечка за зъби поставена в центъра излезе чиста.

В микровълнова фурна, в подходящ съд се слагат водата, лимоновия сок и захарта за 2 минути, или докато захарта се разтвори, ( може и на котлона в малка касерола) като се разбърква от време на време. Правят се дупки в топлите блатове с вилица и се напояват с лимоновия сироп. Охлаждат се 10 минути, преди да се извадят от тавите и се поставят върху метална решетка, докато се охладят напълно.

За сглобяване на тортата се поставя един от блатовете върху чиния за сервиране и се намазва с половината от смесените заквасена сметана с кисело мляко и захар. След това се разпределя половината от малиновия конфитюр. Повтаря се със следващия блат. Третия блат не се намазва.

Тортата се прибира в хладилник. Трябва да се охлади поне за два часа, преди да се нанесе шоколадовия ганаш.

След като тортата е престояла в хладилника, се украсява с шоколадовия ганаш, който се приготвя на водна пара, като се смесват всички продукти и се разбъркват до пълно хомогенизиране.

 
Тортата може да се декорира с пресни малини преди сервиране. Аз нямах такива и украсих с желирани бонбони малинки J

Вкусно..!!! J








12 коментара :

  1. Таничка, чудесна торта!
    Интересни блатове, вкусен крем и богат шоколадов вкус!
    Неустоима е!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани така вкусно си я описала, че нямам какво да допълня, благодаря ти :)
    Желая ти слънце и вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  3. Подкрепям- няма какво повече да се добави! Приказна е, Таня!

    ОтговорИзтриване
  4. Мария, много ти благодаря!
    Искрено се радвам, че ти харесва тортичката ми :)
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Защо ми трябваше да продължва надолу и да виждам разреза... Очите ми останаха в тортата, Таничка, прекрасна е! А малинките отгоре... Заблудих се, че наистина са плодчета...
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  6. Гери, много си сладка :) Сърдечно благодаря за милите комплименти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Ооооо, прекрасна е! Бих опитала с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна е! Красива и апетитна! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти Радост :)
    Ти внесе в деня ми настроение, като името ти :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна торта! Много ми допадна и като рецепта и като визия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лети :) Много се радвам, че тортичката ти допада!
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...