1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 13 април 2014 г.

Агнешки котлети с гарнитура от булгур със спанак

Необходими продукти:

2 кг агнешки котлети
3 моркова
½ глава целина
1 зелена чушка
4 глави лук
6 скилидки чесън
3 стръка розмарин
½ ч.л. черен пипер
1 ч.чаша вино розе
½ ч.чаша прясно мляко
½ връзка магданоз
1 ч.л. мащерка
1 с.л. течен мед
Кората на един лимон
Сол на вкус


За гарнитурата:
 
1 патладжан
400 г. спанак
2 стръка пресен лук
1 червена чушка
2 стръка пресен чесън
1 ч.л. мащерка
½ ч.л. черен пипер
1 ч.чаша булгур
1 шепа орзо ( това е паста с формата на ориз )
сока от ½ лимон
1 литър домашен агнешки бульон
½ ч.чаша вино розе
4 лъжици зехтин помаче за готвене
2 ч.л. масло
сол на вкус

 Приготвяне:

Агнешките котлети се нарязват на няколко парчета, според това как позволява съдът, в който ще се приготвят.

Вечерта преди да се пекат котлетите, всички изброени продукти се нарязват на дребно и се смесват заедно. Към зеленчуците и подправките се прибавят и течните съставки. Котлетите се накисват в маринатата и всичко се поставя директно в съда, в които ще се пече. Така приготвеното месо се прибира в хладилника за 10-12 часа или за през нощта. 

 Добре маринованото месо се поставя във фурната на 220С за 30 минути, след тава се намалява на 190С и така се пече още 1 час. След час и половина два часа месото се обръща и отново се поставя във фурната за още 30-40 минути.

През това време се приготвя гарнитурата.

Патладжана се нарязва на кубчета, посолява се и се оставя за 15 минути, след това се отцежда отделената течност. Поставя се в дълбок тиган с 1 с.л. зехтин и парчетата се запържват добре от всички страни. Парчетата патладжан се изважда в купа, в същия тиган се поставят нарязаният лук, чесън и червената чушка с 2 с.л. зехтин. Запържват се за кратко и към тях се добавя почистения и нарязан спанак. След 6-7 минути зеленчуците се отстраняват от огъня.

В отделен тиган с незалепващо покритие се поставя една лъжица зехтин заедно с маслото и орзото се запържва, докато цветът му потъмнее. След това към него се прибавя булгура и се запържва за кратко.

Всички съставки се смесват и към тях се добавят останалите подправки, бульона, виното и сол на вкус. Гарнитурата се изсипва, в подходяща тавичка и се поставя във фурната на 200С за 30 минути.

2 коментара :

  1. В момента и аз хапвам булгур, но пък нищо животинско покрай него... Трябва да издържа 3 дни, така съм решила. Дотогава само ще си мечтая към моя булгур да има и от твоето агнешко, Танче... :)
    Поздрави сърдечни! Изглежда страшно вкусно!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти!
    Да ти е сладко, Гери :) Уважавам решението ти за това, че постиш, дори ти завиждам, но аз все неуспявам :(
    Сигурна съм, че ще приготвиш нещо вкусно за великденската трапеза :)
    Поздрави и добро настроение!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...