1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 12 април 2014 г.

Козунак с кокосово мляко

 (по идея на Роси от Кулинарен еликсир)
Продукти: 
100 мл. прясно мляко
20 г. прясна мая
1 пакетче суха ма
130 г. мас на стайна температура
90 г. масло (50 г. се заделят за доомесване) на стайна температура
400 мл. кокосово мляко
4 жълтъка
1 цяло яйца
250 г. захар
2 ч.л. ванилов екстракт
2 ч.л. какао
1100 г. брашно
Кората на един лимон
За поръсване няколко лъжици захар и шепа филирани бадеми.
 

Приготвяне:
Поставяме в подходяща купа маята, една супена лъжица захар и топлото прясно мляко. Продуктите разбъркваме много добре, с помощта на тел за разбиване и към тях прибавяме 100 грама брашно.  Оставяме сместа настрани, докато маята втаса и изпълни купата. В широка тепсия поставяме 800 г. брашно в него смесваме лимоновата кора и правим кладенче по средата. В отделна купа разбиваме, с помощта на миксер четирите жълтъка и цялото яйце, заедно със захарта и 2 чаени лъжички ванилов екстракт. В кладенчето изсипваме по малко от всички продукти, кокосовото мляко, мазнината, втасалата мая и разбитите яйца. Започваме омесването на тестото, докато се изчерпат всички продукти, като се добавя брашно постепенно, докато получим меко нелепнещо тесто. След като тестото е готово започваме постепенно да прибавяме маслото (което е на стайна температура), като междувременно продължаваме да месим.
 


Тестото разделих на две равни части. От едната част оформих козунак, част от него оцветих с две лъжички какао, след като го добавих, омесих тази част много добре, за да може какаото да се разпредели равномерно. От другата част на тестото оформих много лесни козуначени топчета с плънка от локум и Нутела, изглежда страхотно, и е също толкова вкусен, колкото и сложно сплетен козунак J.

 
Козунаците изпекох във фурна на 180С за 40 минути.

Предпочетох да направя разрези от козунака, за да може да се види пухкавата му текстура и оцветената част, която се получи от какаото.



Много благодаря на Роси за страхотната идея за козунак с кокосово мляко, още, като го видях на нейните снимки и вече знаех, че няма как да не опитам такъв вариант.


Ако кажа, че по вкусен домашен козунак не съм опитвала, никак няма да преувелича, толкова е мек, въздушен и ароматен, истинска наслада за сетивата.  

5 коментара :

  1. Потапям се сред козунаците... Като облачета са! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен е станал козунака ти, Таня!
    И с много апетитни плънки :)
    Иначе рецептата е от Зори, но Роси е майсторка на козунаците
    и много бързо го направи :)
    И аз съм го запланувала за този Великден!
    Сърдечни поздрави и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета :)
    Аз видях козунака при Роси, не съм искала да обидя Зори, но толкова ме впечатли, че задължително исках да опитам вариант с кокосово мляко и наистина е страхотен, горещо препоръчвам!
    Поздрави и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен козунак! И аз тази година съм решила да направя с кокосово мляко. Хубава седмица, Таня!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти Нели! Мисля, че който не го е опитвал трябва да го направи, получи се невероятно пухкав и нежен козунак!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...