1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 2 март 2014 г.

Родопски клин

 
 
За плънката:
1 ч.чаша ориз
2 ½ ч.чаши кипяща вода
2 с.л. олио

200 мл. прясно мляко
300 гр. твърдо саламурено сирене
2 яйца
½ ч.л. кимион
1 с.л. чубрица
сол на вкус
Необходими са също така четири домашно точени кори, две, от които по-големи и две по-малки. Правила съм клина и с готови фини кори за баница, но повярвайте ми по никакъв начин не може да се сравняват двата вкуса.
За съжаление не мога да кажа количествата на продуктите, които са необходими само за четири точени кори, защото аз използвах останало тесто от точена баница, която правих същия ден. В близките 
дни ще я покажа и нея, тогава ще споделя продуктите за тестото.
Приготвяне на плънката:
В малка тенджерка с капак загрявам олиото на среден огън и към него добавям ориза. Запържвам го, докато ориза стане прозрачен. Върху него изсипвам горещата вода, прибавям ½ чаена лъжичка сол и чубрицата. Разбърквам, захлупвам с капака и намалявам котлона на много слаб огън. Оставям ориза да се вари, докато поеме всичката вода. След като е готов изключвам котлона  и го оставям за още 20 минути със затворен капак. След това разбърквам ориза внимателно с вилица и го оставям да се охлади до стайна температура.

В купа разбърквам яйцата, прясното мляко и сиренето, овкусявам с кимиона и малко сол. Смесвам млечно-яйчната смес с ориза и разбърквам всичко много добре.
Намазвам тавичка с диаметър 22-24 см. обилно с разтопено масло. Поставям първата кора, която е разточена с диаметър по-голям от този на тавата и я оставям да стърчи отвън два-три сантиметра. Намазвам хубаво с масло и слагам следващата кора със същата големина. Изсипвам плънката и изравнявам. Поставям двете по-малки кори, които са с диаметъра на тавичката, като по между им отново намазвам с масло. Стърчащите краища прихлупвам навътре. Отново намазвам хубаво с масло. Поставям клина да се пече във фурна с включен само долен реотан и вентилатор на 200С. След 30 минути го изваждам и го обръщам за да се пече от другата страна за още 15 минути на 190С. След готовност се оставя да изстине за 30 минути.

Родопският клин е с много наситен маслен вкус и топяща се в устата нежна плънка. Вкусен е както топъл, така и студен. Чудесно подхожда към него айран или просто кисело мляко.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...