1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 17 февруари 2014 г.

Телешко с арпаджик и пюре от червени картофи


 Днес моят блог има рожден ден. Ето, че измина една година от създаването му, а като че ли беше вчера. Мога да кажа, че беше добра година, постави пред мен много нови предизвикателства, остави в мен хубави спомени и приятни емоции, имаше грижи, сълзи, усмивки от всичко по малко J

 Започвам новата година с планове и мечти за нови проекти, с вяра, че предстоят щастливи мигове с прекрасното ми семейство и приятелите ми, и не на последно място с Вкусното ми хоби със страст и любов. Надявам се да имам повече време за нещата, които ме карат да се чувствам щастлива и себе си, най-вече за синът ми, той и грижите за него са едно от хобитата ми J

И както е редно да почерпя, като на рожден ден, но с вкусен обяд не с шоколадов бонбон ;)
 


 
Необходими продукти:
600 г. телешко месо
500 г. арпаджик
2 стръка праз лук
2 глави жълт стар лук
5 скилидки чесън
150 мл. червено вино
2 с.л. балсамиков оцет
1 ч.л. захар
1 вода
½ литър телешки или зеленчуков бульон
Сол и черен пипер

За пюрето:
1 кг. червени картофи
70 гр. масло
150 мл. прясно мляко
150 мл. от водата в която са се варили картофите
Сол и черен пипер

Телешкото месо се измива и се нарязва на малки парчета.
Лука, праза и чесъна се почистват и се нарязват.
Арпаджикът се обелва.

В подходящ тиган се поставя телешкото месо да се изпържи добре от всички страни. След като е позапържено се добавят лука и чесъна заедно с две лъжици олио и 50 мл.вода. Всичко се запържва за около 10 минути. Налива се част от водата и се слага капак на съда, за да се задушава месото. Всеки път когато течността се изпари, се налива отново, докато месото се свари и омекне. Към края на готвенето се добавя бульона и виното. В друг съд се карамелизират празът и арпаджика с 2 с.л. балсамиков оцет, сол и 1 ч.л. захар докато леко омекнат, след това се добавят към телешкото месо. Гозбата се подправя със сол и черен пипер на вкус.

Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода. След като са сварени, още горещи се мачкат в преса за пюре. Прибавя се маслото, млякото и заделената вода от тази, в която са се варили картофите и всичко се разбърква много добре, докато сместа се превърне в гладко, пухкаво пюре. Прибавя се сол и черен пипер на вкус.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...