1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 24 февруари 2014 г.

Хлебче с билки



 Необходими продукти:
300 мл. хладка вода
1 с.л. захар
2 пак. суха мая
300 мл. прясно мляко 
2 яйца
50 гр. масло разтопено и охладено
50 гр.олио
1 с.л. сол

1 кг. брашно

За билковото масло:
1 ч.л. сушена мащерка

1 ч.л. сушен босилек

1 ч.л. шарена сол

50 гр. разтопено и охладено масло

 
В 150 милилитра от топлата вода се изсипват маята, захарта и 5-6 супени лъжици от брашното. Всичко се разбърква на гладка каша.
Брашното се изсипва в широк съд и се смесва равномерно със солта. В отделен съд се разбъркват яйцата, мазнината, млякото и останалата вода. По средата на брашното се прави кладенче и в него се добавят постепенно всички течни съставки, като постепенно се омесва всичко в пухкаво, нелепнещо тесто.
Оставя се на топло да втаса за около 40-50 минути.
След като е втасало, от тесто се откъсват малки парчета с големината на орех, оформят се горе-долу в кръгли топчета, потапят се в овкусеното с билки масло и се подреждат във форма за кекс едно върху друго, докато съдът се изпълни малко повече от половината. Хлебчето се покрива с кухненска кърпа и се оставя да втаса за около 30 минути.

Пече се около 35-40 минути на 200С.
От останалото тесто оформих вита питка със сирене.
 
 
Разделих тестото на две части. Разточих двете парчета на еднакви правоъгълници намазах единият с разтопено масло и поставих върху него другия, отново намазах с масло. Поръсих равномерно по цялата повърхност с натрошено сирене и оформих като вита баница, след тава усуках леко в противоположни посоки двата края и поставих в добре намазана с масло тава. Оставих витата питка да втасва 40 минути на топло.
Вкусно!

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...