1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 19 февруари 2014 г.

Пица върху питка


 
За тестото :

300 гр. кисело мляко

150 мл. топла вода

½ пакет свежа мая

2 яйца

1 с.л. захар

1 1/2 ч.л. сол

3 с.л. зехтин

600-700 г. брашно за меко тесто
 

В топлата вода се разтваря маята, заедно със захарта и 4-5 с.л. брашно. Оставя се на топло докато увеличи видимо обема си. В широк съд се изсипва около 500 грама брашно, в което се размесва равномерно солта. По средата се оформя кладенче, където се изсипват зехтина, леко разбитите яйца, киселото мляко ( което трябва да леко затоплено или на стайна температура ) и втасалата закваска. От всички продукти се замесва меко, нелепнещо тесто добавя се брашно докато е необходимо. Тестото се разделя на топки с големината на такива за тенис, които се поставят се в широк съд намазан с олио. Оставят се за 30-40 минути на топло докато втасат. След това се оформят с точилка на кръгли дискове с диаметър 20 см. Подреждат се върху набрашнена повърхност и се оставят за 7-10 минути да починат малко. Нагрява се широк тиган с незалепващо покритие на среден огън и питките се изпичат и от двете страни за кратко, не бива да се прекалява, само докато се получат светлокафяви петънца. Веднага след като са изпечени се поставят в найлонов плик една върху друга.

Много са вкусни още топли, а когато останат за другият ден аз обичам да приготвям с тях пица.

Често дори ги замразявам и съм готова с предизвикателството вкусна вечеря в забързаните дни J

 
 
 
 
 
 
 
 Пиците могат да се гарнират по вкус или според това, какво има в хладилника.

Това са моята пица и тази на сина ми.

Едната е с плънка от домашна лютеница, шунка и кашкавал, а другата е с доматен сос, карамелизиран лук и домашно приготвена извара.  И двете са подправени само с риган и една супена лъжица зехтин. Пиците се пекат в предварително загрята фурна на 230С за 15 минути.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...