1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 10 февруари 2014 г.

Бананова торта


Необходими продукти за блата:

2
големи добре узрели банана
1
чаша пълномаслено мляко
½
чаша олио
1 ч.л. екстракт ванилия
2 големи яйца
1 ч. захар
2 ½ ч. брашно
50 г. натурално какао на прах
¾ ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. канела
 

Необходими продукти за глазурата:
 
200 г. меко масло ( на стайна температура )
250
г. крема сирене
2 с.л. с връх Нутела
2-3 с.л. заквасена сметана
1 банан
1
ч.л. Екстракт ванилия
1/8
ч.л. сол
2
ч.л. натурално какао на прах
½
ч. пудра захар
За напояване на блатовете използвах 100 мл. еспресо с прясно мляко, подправено с 1 ч.л. кафява захар.
 


Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 180С. Форма за торта се застила с хартия за печене.
В средно голяма купа се пасират бананите до гладкост. Към тях се добавят млякото, олиото, ванилията, яйцата и захарта. Всичко се разбива много добре, с помощта на тел.
В голяма купа се смесват заедно брашното, какаото, содата, бакпулвера, солта и канелата.
По средата на брашното се оформя кладенче и в него се изсипват мокрите съставки. Сместа се разбърква с помощта на силиконова шпатула само, докато изчезнат големите бучки не бива да се прекалява с разбиването.
Сместа се изсипва във формата за печене и се поставя във фурната.
Блата се пече от 50 минути до един час. Тества се с дървен шиш за готовност.
След изпичане се оставя във формата за 10 минути и след това се прехвърля върху решетка до пълно охлаждане за минимум два часа. След като блата е идеално охладен, се разрязва на две равни части.



За глазурата:
 
В подходящ съд се разбива с миксер маслото заедно с крема сиренето и няколко лъжици заквасена сметана, докато сместа стане гладка. Добавят се пудрата захар, ванилията, нутелата и какаото. Всичко се разбърква до пълно хомогенизиране. Може да се добави един добре узрял, пасиран банан към крема, аз го пропуснах този път, но това не навреди на вкуса. Поставих банана нарязан на шайби върху крема при сглобяването на тортата.
 
Тортата се сглобява като се редува блат, напояване с кафе, крем, шайби банан и отново блат, напояване и крем. Аз украсих с домашно изпечени мини меденки сърчица и шоколадов ганаш.
Исках тортата ми да бъде малка и една част от тестото изпекох във формички за мъфини. Ето ги и тях.


Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...