1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 21 януари 2014 г.

Качамак с доматен сос и кюфтенца

За кюфтетата:
500 гр.кайма 60/40 свинско и телешко Стара Планина
1 яйце
1 филия хляб
1 с..л. суха чубрица
2 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол на вкус

За доматения сос:
3 големи глави лук
6 скилидки чесън
600 мл. доматен сок или нарязани, белени домати от консерва ( в моя случай домашен сок от домати)
4-5 печени, белени чушки
1 с.л. сушен риган
1 с.л. сушен босилек
2 с.л. зехтин
черен пипер
сол на вкус

За качамака:
1 ч. готова смес за качамак
1200 вода
1 глава червен лук
3 скилидки чесън
150 г. грах замразен или от консерва
3 печени и обелени чушки
70 г. масло
100 г. крема сирене
1 ч.л. риган
черен пипер сол на вкус

За приготвянето на кюфтенцата първо филията хляб се накисва за 2-3 минути във вода за да омекне и се изстисква.
В подходящ съд каймата се омесва с всички изброени продукти.
Оформят се малки топчета, които се поставят в незалепващ тиган без мазнина на среден огън.Кюфтенцата се обръщат внимателно от всички страни за да се запекат равномерно.

За доматения сос се запържват лука и чесъна в зехтина, докато омекнат добре и леко карамелизират. Към тях се добавя доматеното пюре и пасираните чушки.
Към соса се прибавят кюфтетата и всичко се оставя да къкри на слаб огън под капак, докато леко се посгъсти. Няколко минути преди соса да се отстрани от котлона се прибавят подправките.

За да се приготви качамака се запържват в 1 супена лъжица зехтин, лука, чесъна, нарязаните чушки и граха.
Сварява се качамака и преди да се отстрани от котлона се добавят маслото и запържените, добре омекнали зеленчуци. Всичко се разбърква много добре.  Добавя се и крема сиренето.
Готовата смес се изсипва в подходящо плато и се оставя да поизстине за да се стегне.
Отгоре се полива с доматеният сос.



Bon apeti  J

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...