1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 28 ноември 2013 г.

Тиквен сладкиш с хрупкава коричка


Тиквен сладкиш с хрупкава коричка

За хрупкавата коричка:
¼  ч.ч.захар
¼ ч.ч.кафява захар
½ ч.ч. брашно
¼  ч.ч.студено масло
¼  ч.л. канела

¼ ч.л. джинджифил
¼ ч.л. индийско орехче

За сладкиша:

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио

450 г. тиквено пюре ( от печена тиква )
2 чаши брашно
2 ч.л.бакпулвер
1 ч.л. сода

1 ч.л.сол
1 чаена лъжичка. Канела


За глазурата:
1 супена лъжица. омекотена масло
1 чаена чаша пудра захар
1 супена лъжица прясно мляко
1/4 чаена лъжичка сол

ванилия

Начин на приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 180С.
В средно голяма купа се смесват, захарта, брашното и канелата. Върху тях се нарязва студеното масло на малки парчета. Всичко се стрива с пръсти докато се превърне в маслени трохи.


В голяма купа  се смесват яйца, захарта, маслото и тиквата с помощта на миксер, докато сместа стане гладка и пухкава.
В друг съд се поставят брашното, бакпулвера , содата , солта и канела. Разбъркват се до равномерното им смесване .
Сухите съставки се изсипват при тиквената смес и всичко се разбърква докато се смеси много добре.
Тестото се изсипва в намазана с масло тава.
Върху тиквеното тесто се поръсват предварително подготвените маслени трохи.
Сладкиша се пече за около 30-40 минути. Проверява се с дървен шиш за готовност.


Приготвяне на глазура:
Маслото се разбърква до кремообразна смес. Добавя се пудрата захар, ванилията, млякото и солта, разбърква се добре, докато глазурата стане гладка. Добавя се още пудра захар или мляко, ако е необходимо за да се постигне желаната консистенция. Готовият сладкиш се полива с получената глазура.
 
 
Десерта е голям, затова е необходимо да се използва по-голям съд за изпичането му. Аз използвам стъклена правоъгълна форма с размери 20-30 см. и дълбочина 4 см.

вторник, 26 ноември 2013 г.

Шоколадова Торта


 Торта за Еми
 

Тази торта направих, без да познавам Еми, дамата, за която беше предназначена. Знаех само, че е свободна, широко скроена душа, човек на изкуството с добър вкус, с абстрактно и стилно виждане за света. Нейна близка приятелка твърдеше така. Аз много се впечатлих и исках на всяка цена тортата да и подхожда, и да и хареса разбира се J
 
Най-важното, е че Еми веднага след като я видя, разбра посланието ми за Есен. Зарадва ме също така факта, че партито за рождения ден щеше да бъде в парка, на такова място тортата подхождаше чудесно.

Няма да пиша рецепта, защото е същата като Тортата на Яви, само кафявите блатове са пандишпанови и за напояването им използвах кафе и тъмен ром.
 
Какаовият блат направих от:
 
6 яйца
200 г. захар
90 г. брашно
50 г. какао
1 пакетче бакпулвер
1 щипка сол
1 ванилия
60 г. разтопено масло и охладено до стайна температура
 
Разбих яйцата със захарта на пухкав и гъст крем.
Прибавих в края на купата на тънка струйка маслото и разбърках.
В отделна купа смесих брашното, какаото, бакпулвера и солта.
Прибавих на три пъти към яйчната смес, като разбърквах със силиконова шпатула, докато всичко се съедини добре, но без да прекалявам за да не спадне прекалено обема постигнат от разбиването на яйцата.


За напояване и на трите блата, използвах около 150 мл. хубаво, силно еспресо, смесено с 2 с.л. кафява захар и 2 с.л. тъмен ром.
Украсата е направена от бял и черен шоколад.
 
 

Първата снимка и последните две, са ми любезно предоставени от един много талантлив фотограф, на който съм голям фен, казва се Владимир Караиванов. Той е присъствал на този страхотен и различен рожден ден, за който надявам се и аз съм допринесла за приятното изживяване с хапка наслада за небцето J

 

неделя, 24 ноември 2013 г.

Понички

Понички
 
 
Необходими продукти:
 
100 г. пудра захар
2 пакетчета суха мая
ванилия
щипка сол
300 мл. топло прясно мляко
200 мл. топла вода
4 големи яйца
100 г. меко масло
олио за пържене
брашно за меко тесто ( приблизително 1 кг. )
 

Брашното се пресява с пудрата захар. Върху него се посипва маята  и се смесва леко. По средата се прави кладенче, в което се чукват яйцата. Омесва се тестото, като постепенно се добавят и останалите съставки. Само маслото се добавя към края, а една част от него се смесва с тестото, след като тестото е омесено, както при приготвянето на козуначено тесто.
Трябва да се получи гладко, меко, но нелепнещо тесто.

 
Оставя се да втаса на топло за 30 минути, покрито с найлоново фолио.
 
След като тестото беше втасало, аз го разделих на две части. Количеството е доста, така че, ако не са много желаещите да похапват понички не трябва да се приготвя цялото наведнъж, както знаем този вид закуски са най-вкусни прясно приготвени. Може да се прибере в хладилник и да се използва на следващия ден. Също така от него може да се приготвят други вкусотии, като например: руло с плънка по-желание, кифлички, канелени кифли или друго по желание.
 
 
Аз изпекох малки хлебчета, които трябваше да приличат на тикви, еее както и да е, поне бяха изключително вкусни J

 
 
Частта отделена за поничките се разточва на кора върху леко набрашнена повърхност с дебелина около 7-8 мм.
Изрязват се понички с форма по желание и се оставят отново да втасат покрити с найлоново фолио за 15-20 минути.

Мазнината за пържене се поставя в дълбок тиган. Трябва да бъде с дълбочина поне 1 и ½  см. Също така преди да започнем да пържим, трябва да е добре нагрята задължително на умерен огън ( при мен от 9 степени на 5 - 5 ½ ) много е важно за доброто, равномерно пържене на поничките.
 
Поничките се пържат до златисто. Изваждат се и се нареждат върху кухненска хартия за да се оцеди излишната мазнина.
 
В повечето случай ги сервирам с домашно сладко или само поръсени с пудра захар, но този път ги украсих с разтопен шоколад и карамел за разкош J

вторник, 19 ноември 2013 г.

Лесен и много вкусен Царевичен хляб


Лесен и много вкусен Царевичен хляб
 

От едно известно време ми се случва да попадам на рецепти за Царевичен хляб, а не съм приготвяла такъв, като изключим мъфините и царевичен хляб с мая. Много съм доволна от резултата и със сигурност ще има повторение.
Този хляб е чудесно решение за неочаквани гости. Повярвайте ми всички ще останат доволни, дори да го сервирате само с масло и шарена сол!


180 гр. бяло брашно
150 гр. царевично брашно
1 и ½ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода
1 ч.л. сол с връх
4 ч.л. захар
40 мл. олио

2 яйца
400 гр. кисело мляко

За формата, в която ще се пече хляба са необходими 50-60 грама масло.
Във формата, в която ще се пече хляба се поставя маслото. Тавичката са поставя във фурната на 230С. Мазнината трябва да се разтопи и формата да се затопли добре, но е задължителна да се наблюдава, защото в един момент започва да пръска мазнината.
В средна по големина купа се смесват двата вида брашно, бакпулвера, солта и захарта.
В голяма купа се изсипва млякото и в него се разбърква содата. Оставя се за около минута, докато се угаси.
Добавят се яйцата и олиото. Всичко се хомогенизира.

Към течните съставки се добавят сухите и тесто се разбърква до гладкост, но без да се прекалява.
Изважда се тавичката с разтопеното масло и сместа се изсипва върху горещото масло. Разпределя се равномерно и се пъха бързо обратно във фурната.

Температурата се намалява на 200С

 
Хлябът се пече за около 35-40 минути. Може за по сигурно да бъде направена проверка с дървено шишче, което трябва да излиза чисто, ако хлебчето е добре изпечено.

Хлебчето е най-страхотно още топло, топло. Еднакво апетитно е с любимо сладко или домашна разядка. Толкова е вкусно, че чак не мога да повярвам, че е толкова лесно приготвянето му.
 
Добре е съдът, в който ще приготвяме хляба да е достатъчно дълбок за да не изтича от мазнината, защото тестото бухва, а топлото масло ври. На мен ми се наложи да отварям фурната и да забърсвам капки мазнина, което не беше приятно, но това не навреди на вкуса J.

неделя, 17 ноември 2013 г.

Сладки Праскови


Сладки Праскови

по стара домашна рецепта

 

 
За бисквитките:
450 гр. брашно
2 яйца
1 ч.ч. захар
¼ ч.ч. олио
¼ ч.ч. прясно мляко
1ч.л. бакпулвер
ванилия
щипка сол
 
За пълнежа:
малко повече от половината от трохите издълбани от бисквитките
1 ч.ч. смлени орехови ядки
3 с.л. нутела
1 ч.ч. горещо прясно мляко
2 – 3 с.л. кафява захар
1 ч.л. ром
ванилия
 
За гарниране :
оранжева и червена сладкарска боя
¾ ч.ч. захар смесена с едино пакетче ванилова захар
 
Разбиват се яйцата със захарта и ванилията с миксер на пухкав крем.
Прибавя се олиото, а след него млякото. Сместа се разбърква до гладкост.
Към течните съставки се изсипва брашното предварително пресято и разбъркано със солта и бакпулвера.
Всичко се омесва до получаване на меко, но компактно тесто.
От тестото се оформят топчета с големината на малки орехчета.
Подреждат се в тава подготвена с хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 170С за 13 минути.
Бисквитките трябва да останат бели след изпичането, само от долната страна са с леко кафеникав цвят.
 
Непосредствено след изваждането на тавата от фурната трябва да започне издълбаването на бисквитките за да става по-лесно, докато са още топли и мекички.
След като са издълбани се приготвя сместа за пълнежа.
 
В блендер се поставят орехите и трохите от издълбаването. Смилат се, но не съвсем прахообразно, аз лично обичам да се усещат орехите.
 
Изсипват се в купа и към тях се добавя захарта, ванилията, нутелата,  и прясното мляко всичко се разбърква много добре, ако сместа е рядка се добавят още малко трохи, ако пък е гъста се добавя още малко прясно мляко.
Сместа за пълнежа се оставя настрани да се охлади преди да са напълнят черупките.
Пълнят се плътно с помощта на малка лъжичка и се слепват по две.
В две отделни, малки купички се разтваря хранителната боя.
С четка за рисуване се разнася боята по бисквитките и веднага след това се овалват в пясъчната захар овкусена с ванилия.
Трябваше да ги има тук в моето местенце тези прекрасни, ароматни и вкусни Прасковки, спомени от миналото, макар и с малки промени от оригиналната рецепта, записана в тефтера на мама J

Мексиканска доматена супа


Гъста Мексиканска доматена супа със сурова наденица
 

Както е известно на всичките ми близки хора аз съм любител на сладките изкушения. Предпочитам да приготвям тях и ми доставя наистина невероятно удоволствие. Нетърпелива съм когато видя интересна и различна рецепта, искам да я приготвя на мига и да споделя вкусът с колкото се може повече хора.

Това не означава, че не обичам да готвя и всичко останало, но когато стигна до  описването на рецептата ми става едно такова тягостно и отегчително… Маже би, защото никога не е ясно количеството което съм използвала, дори и щипката от това и онова ми се случва да забравя и да пропусна в описанието, което ме кара да се чувствам неточна и от там нерешителна. До голяма степен и правенето на снимки вечерно време е причината да не мога да споделя някоя гозба, която наистина си струва да се опита.

Много често се вдъхновявам, само от аромат или случайно видян продукт и идеята ми се реализира мигновено.

Също така ми се струва, че по-скоро пиша тези рецепти за да мога винаги да погледна в моят тефтер ( това е блога ми ) и да се подсетя за нещо отдавна неприготвяно. Често ми се случва да си казвам прелиствайки: – Еееее, това беше толкова вкусно, заслужава си да го направя пак.
 
Тази супа е близка на нашенските Кюфтета по Чирпански, който са любими на моят син.

Приготвянето и е начин всички да са доволни и гладните и приготвящите храната, просто ми е много скучно да повтарям една и съща гозба няколко пъти при положение, че има толкова голямо разнообразие от продукти и варианти на манджички за опитване J

Е сега вече прекалих с приказките ;)
 
Необходими продукти за Мексиканската супа:
 

600 гр. сурова леко пикантна наденица
750 гр.доматен сок без семки( в моя случай домашен )
5-6 печени и обелени червени чушки
3 големи глави лук
6-7 скилидки чесън
1 с. л. с връх гъсто доматено пюре
½ ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. сладък червен пипер
600 гр. зеленчуков бульон
Черен пипер
Сол
½  ч.л. кимион
1 ч.л. захар с връх
Мащерка
Магданоз
4 с.л. зехтин помаче за готвене

Чушките се пасират заедно с доматеното пюре.
Лукът и чесъна се обелват, измиват и нарязват на дребни парченца.
Поставят се в съда в които ще приготвяме супата заедно със зехтина и щипка сол.
Задушават се, като от време на време се добавя по малко вода.
Когато лукът е готов ( златист и омекнал )  се добавя доматеното пюре с чушките и червеният пипер.
Запържва се за кратко.
Прибавя се половината от бульона и целият доматен сок.
Оставя се да къкри на слаб огън за 15 минути.
През това време наденицата се нарязва на парчета по около 1 см.
Поставя се в тиган с незалепващо покритие и се изпържва до готовност от всички страни.
Наденицата се прибавя към доматената супа.
Всичко се подправя на вкус със сол, черен пипер, мащерка и захар (за да убие киселинността на доматите).
Добавя се и останалият зеленчуков бульон и още вода ако е необходимо за да не е прекалено гъста супата.
Затваря се с капак и отново се оставя за 15 минути да къкри, за да се съединят всички вкусове.

Когато супата е готова и котлона е изключен се добавя една шепа нарязан магданоз.
Разбърква се добре и готово.

За гарнитура на супата чудесно подхождат варени картофи или картофено пюре.
Аз съм гарнирала с обикновен пилаф приготвен с масло.
 

Супата е леко пикантна, ако не обичате люто или ще консумират от нея и деца, можете да използвате продукти с натурален вкус.
Истинска наслада за сетивата, особено за почитателите на пикантната и наситено ароматна храна  J

Вкусен и лесен портокалов кекс

Вкусен и лесен портокалов кекс

180гр. брашно
180гр. захар
7гр. бакпулвер

щипка сол

ванилия
настърганата кора на един портокал

1 яйце
60мл. олио

180мл. прясно мляко
Включвам фурната на 170С с вентилатор.
В средно голяма купа смесвам брашното, захарта, бакпулвера, щипката сол и ванилията.

В малка купа разбърквам портокаловата кора, яйцето, олиото, и прясното мляко.

 
Прибавям течните съставки към сухите и хомогенизирам до гладкост.
Кексовата смес изсипвам в предварително намазана с олио и поръсена с брашно форма.
Пека кекса за 35-40 минути.

По лесно от това, здраве му кажи, а резултата е мммммм… кексче с невероятен аромат на портокал и пухкава текстура!
Децата го обожават, а и не само J

сряда, 13 ноември 2013 г.

Шоколадови Френски макарони

Шоколадови Френски макарони
 
Необходими продукти за макароните
110гр. пресята пудра захар
50гр. бадемово брашно ( аз смлях в блендер белени бадеми )
10гр. какао
60гр. белтъци (престояли два дни в хладилник в чист и затворен съд)
40гр. кристална захар
Шоколадов крем
100 гр. черен шоколад
60 мл. течна сметана
 
За шоколадовия крем :
Първо приготвям крема.
На среден огън в малка касерола се изсипва течната сметана докато се затопли много добре, но без  да завира. Маха се от огъня и се прибавя начупеният шоколад. Оставя се за митка, две и след това се разбърква,  докато сместа се превърне в гладък и лъскав шоколадов ганаш. Оставя се да изстине много добре и след това се разбива до пухкав крем без да се прекалява, защото има опасност да се пресече.
Приготвяне на макароните:
Белтъците се оставят поне един час на стайна температура преди да се започне приготвянето на макароните.
Бадемовото брашно се пресява два пъти заедно с пудрата захар и какаото.
Белтъците се разбиват първоначално само докато се превърнат в пяна. Следва постепенно добавяне на кристалната захар, докато се образуват меки върхове в пухкавата смес след изваждането на миксера. Не трябва да се прекалява с разбиването, защото ще бъде трудно смесването със сухата смес.
Върху белтъците се изсипва брашнената смес на два пъти и разбъркването продължава с дървена лъжица или със силиконова шпатула до пълно хомогенизиране, но без да се прекалява за да се запази въздуха от белтъците в тестото.
Върху хартия за печене се оформят макароните с помощта на пош.          ( Понякога очертавам кръгчета с еднаква големина от обратната страна на хартията за печене, но този път не го направих и резултата е леко различаващи се по големина макарони, но това не промени вкуса им разбира се J
 
Макароните се оставят за един час да почиват и да хванат лека коричка преди да бъдат изпечени.
Пекат се на предварително, добре затоплена фурна на 160С за 13-14 минути.
 
Всеки който ги е опитвал знае, че нямат нужда от реклама, те са самото съвършенство J


 

 
 
Това е букет от любимите ми орхидеи, подарък от татко!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...