1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 27 октомври 2013 г.

Напукани шоколадови сладки с бананово пюре


      Напукани шоколадови сладки с бананово пюре
 
 
125 гр. масло
200 гр. шоколад ( аз сложих един млечен с начупени лешници и един натурален )
100 гр. захар
2 яйца
1 добре узрял пасиран банан ( може да се смачка на пюре с вилица - много е лесно )
 
265 гр. брашно
25 гр. какао
½ ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
ванилия
100 гр. пудра захар за гарниране преди печене
 
На водна баня в подходящ съд се поставят шоколада и маслото.
Разбъркват се докато се стопят и сместа е гладка и еднородна.
Оставя се настрани за да се охлади.
След това се добавя захарта.
Сместа се бърка докато захарта се стопи.
Добавят се яйцата и отново се хомогенизира добре.
Добавя се пюрето от банан.
В среден по големина съд се смесват брашното, какаото, бакпулвера, солта и ванилията.
Брашнената смес се добавя към шоколадовата.
Всичко се разбърква много добре.
Тестото трябва да престои за 1 час в хладилника.
 
В плитка чиния се изсипва пудрата захар.
Постилат се две тави с хартия за печене или със силиконов килим.
От вече твърдото тесто се оформят топчета с големината на такива за тенис на маса, които се овалват възможно най-дебело с пудра захар и се поставят върху тавата на разстояние 3 см. едно от друго.
 
Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 190С за 12 минути.
 
Може да се оформят и в по малък размер, но тогава времето за печене ще бъде по-малко.
 

 
Това са едни от най-предпочитаните сладки на сина ми.
Ухаят съвсем леко на банан и са много, ама много вкусни.Имат невероятно нежна текстура. Леко хрупкавата коричка и меката сърцевина, ненатрапчивата сладост и аромата на шоколад ще предизвикат възхищението на всеки, който ги опита!

понеделник, 21 октомври 2013 г.

Ябълкова шарлота















Необходими продукти:

5-6 средно големи ябълки
1 с.л. лимонов сок
3 яйца
125 гр.брашно
180 гр.захар
щипка сол 
ванилия
1 супена лъжица настърган пресен джинджифил
масло за намазване на формата
пудра захар за поръсване
една шепа изпечени орехи за поръсване
заквасена сметана подсладена с мед за гарниране

Аз изпекох шарлотата във форма със свалящ се ринг с диаметър 22 см.
Формата приготвена за целта на печенето се намазва много добре с масло и се покрива с хартия за печене.
Фурната се пуска да загрява на 180С.
Ябълките се измиват, обелват и нарязват на малки парченца.
Объркват се равномерно с лимоновия сок за да не потъмняват докато приготвим тестото.
Добавя се джинджифила.


Яйцата се разбиват със захарта и ванилията докато удвоят обема си и се превърнат в гъст и светъл крем.

Добавя се пресятото брашно, като тестото се разбърква много внимателно със силиконова шпатула. Не се прекалява с бъркането за да не се изгуби обема на сместа.

Ябълките се поставят във формата за печене.

Отгоре се изсипва тестото, което е доста гъсто и с помощта на лъжица му помагаме да се разпредели добре и да навлезе и между ябълките.

Сладкиша се пече около час.

След като е готов и поизстине около десетина минути във формата, се обръща и се премахва хартията за печене.

Може да се консумира както топъл, така и студен.

Преди сервиране се поръсва обилно с пудра захар.

Аз гарнирах десерта и с шепа изпечени орехи.

 Всяко парче може да се поднесе по желание с топка сладолед, ванилов пудинг или заквасена сметана.



Невероятно свеж, ароматен и вкусен десерт.

Още един начин да изпълните домът си с аромат на есен и топлина, и да поднесете на любимите си хора парченце вкусотия с много любов.








Прекрасните цветове на октомври с ароматните си плодове са вълшебни. Обичам ги!


петък, 18 октомври 2013 г.

Мока мъфини


Мока мъфини
 


225 гр. брашно
25 гр. какао
½ ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
2 яйца
120 мл. buttermilk
120 мл. олио
60 мл. хубаво еспресо на стайна температура
200 гр. кафява захар
ванилия
100 гр. шоколад за готвене начупен на малки парчета
една шепа предварително изпечени и натрошени орехи
 

Разбиват се яйцата, захарта и ванилията.
Прибавят се олиото и айрана. Всичко се смесва добре.
Следва добавянето на кафето и отново хомогенизиране.

В друга купа се смесват брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта.
Накрая се добавят парченцата шоколад и орехите.


Съединяват се мокрите и сухите съставки и всичко се разбърква за кратко със силиконова шпатула, само колкото да се смесят равномерно, без да се прекалява.
Тестото се разпределя във форми за мъфини покрити с хартиени подложки леко намаслени. Не бива да се пълнят до горе, защото при печене увеличават обема си.
Мъфините се пекат на 190С за около 20 минути.
Не трябва да се препичат за да останат сочни, но също така не бива да са недопечени.


Много са вкусни! Едни такива мекички, сочни и приятно ухаещи на кафе ммммм…

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Питки на тиган


Питки на тиган

За тестото:

1 ч.ч кисело мляко

½ ч.ч топла вода

1 пакет суха мая

5 с.л. зехтин

1 ½ ч.л. сол

1 ч.л. захар

4 ч.ч брашно

 За намазване:

70-80 гр. разтопено масло

кимион

мащерка

шарена сол

сол

черен пипер

или други подправки по желание

Омесвам меко тесто от продуктите приготвени за целта, което разделям на 10 топки с големина на топка за тенис. Оставям да втасат за около 30 минути. След като тестото е увеличило обема си, всяка топка разточвам в кръг с диаметъра на тигана в който ще пека. Оставям за още около 10 минути преди да пека, или докато разточа и последната питка и започвам да пека от първата разточена, тя вече се е отпуснала достатъчно. Загрявам тигана много добре на среден огън. В никакъв случай не трябва котлона да е на висока степен, тънките хлебчета пека бавно и равномерно по около минута от страна.

След като е готова всяка питка, намазвам с разтопеното масло с разбъркани в него подправки. Прибирам веднага в найлонов плик. Стават изключително меки и ароматни.
 
 
В този случай не съм намазала питките с масло, а още топли съм завила с печено свинско месо нарязано на тънки парченца и печени на фурна картофи. Сосът е домашен сух таратор с кисели краставички, печени орехи и чесънче.

 
Питките са много вкусни още топли, топли... Прекрасни са, както за да оформим домашен дюнер, така и за похапване с вкусна гозба. Това е чудесен начин да похапнем от вкусната улична храна, но в домашни условия, за мен това е най-доброто, което можем да направим за семейството си.
Всички приятели на сина ми обичат да идват на гости и признават, че моята храна е по-вкусна от тази на улицата :)

понеделник, 14 октомври 2013 г.

Меденки




Това са меденки по рецепта от тефтера на моята майка.
Правила съм много пъти меденки и като цяло рецептите не се различават много.
По скоро начина на оформяне е различното при тях. Във всеки случай аз ги обожавам, но все пак предпочитанията ми са за слепеният вариант, защото от престоя си стават невероятно меки и буквално се топят в устата. Аромата от печенето разнасящ се в целият дом, на коледа и семеен уют също е нещо което обожавам J
Приготвям ги по всяко време на годината и винаги свършват много бързо, нищо че не е коледа. Чудесно подхождат с чашата кафе или с горещият шоколад!


Необходими продукти:

2 яйца
1 ч.чаша ситна захар
½ ч.чаша течен мед
1 ч.чаша олио
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
1 ч.л. смесена подправка ( моята аз съм си я правила и включва: джинджифил, карамфил, канела, индийско орехче, и анасон )
Около половин килограм брашно
1 ч.л. с връх натурално какао ( по желание )
За украса 50 гр. шоколад и една чаена лъжичка масло.

Аз смесих натурален и млечен едно към едно.
За слепване съм използвала домашен малинов конфитюр. Може да се използва всякакъв.
В подходящ съд пресявам брашното и го смесвам с ароматната подправка, солта, бакпулвера и какаото.
В дълбока купа разбърквам яйцата със захарта и меда с помощта на телена бъркалка, докато захарта се разтопи. Към сместа прибавям олиото и отново хомогенизирам. Започвам да прибавям по малко от брашното и да  разбърквам докато е възможно с бъркалката. След като започне да се сгъстява, продължавам като омесвам с ръце докато получа меко и нелепнещо тесто.
Тестото трябва да бъде меко, но не прекалено за да могат да се изрязват формички.
Може от полученото тесто да се оформят и малки топчета с ръце, което е по-лесният начин за направата на меденки.

Ще ви  разкажа за начина по който аз ги приготвям. Върху приготвената хартия за печене директно разточвам част от тестото с дебелина 4-5 мм. Изрязвам с формичките фигурки на разстояние по около два сантиметра, като потапям крайчетата им в натурално какао за да не ми залепва тестото по тях. След това отстранявам излишното тесто. Премествам хартията за печене в тавата и пека в предварително загрята фурна на 180С за 8-10 минути. По същият начин приготвям и останалото тесто.
По този начин формите остават непроменени. Тестото е меко и при преместването на меденките една по една стават не добре оформени и всяка една е различна от другата, което затруднява слепването им след това.
Готовите меденки трябва да изстинат добре.
След това ги слепвам с определения за целта мармалад. В този случай - домашен от малини без семки.
Украсявам с разтопения шоколад.
Също така може да се потопят в разтопен шоколад само от едната страна, като шоколада, ако предпочитате, може да бъде и бял. Подреждат се върху хартия за печене докато се втвърди.
Съхранявам в метална кутия.

Колкото по-дълго стоят, толкова по-хубави стават, естествено ако имат късмета да останат.
Определено това са едни от любимите сладки на семейството ми!

неделя, 6 октомври 2013 г.

Пълнени домати с булгур и грах


Пълнени домати с булгур и грах

 
Необходими продукти:
 
6 големи домата
2 големи глави червен лук
5 скилидки чесън
1 малка червена чушка
4 ч.л. зехтин
1 ч.л.гъсто доматено пюре
150 гр.замразен грах
600 мл. зеленчуков бульон
Издълбаната част от два домата
1ч.ч. булгур
1 ч.л. розмарин
1ч.л. босилек
сол на вкус
 
Първо измих и отрязах горната част на доматите.

След това ги издълбах.

Обелих лука и чесъна.

Нарязах го на ситно.

Сложих на среден огън зехтина в широк тиган с капак.

Прибавих лука, чушката и чесъна да се задушават с щипка сол и малко вода.

След като омекнаха, прибавих доматеното пюре и вътрешността от двата домата.

След това беше време за булгура.

Разбърках за няколко минути всичко заедно.

Прибавих бульона и захлупих тигана.

Оставих да се готви на среден огън за 15 минути.

След това добавих граха и подправките.

Отново оставих  за още 5 минути да се съединят всички продукти и готово.


С получената смес напълних доматите, който леко посолих преди това от вътрешната страна. Полях с малко зехтин. Захлупих всеки домат със собственият му похлупак.
 
От вътрешността на останалите домати направих сос, които варих докато се посгъсти, пасирах и прецедих.

Подправих с една лъжица зехтин и 5-6 листа ситно нарязан босилек,сол и пипер.

Доматения сок изсипах на дъното на тавичката.

Пекох доматите за 35 минути на 220С.


Резултата е вкусотия с невероятен вкус и аромат J
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...