1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 28 септември 2013 г.

Пица с бутер тесто

Пица с бутер тесто
 

За тази пица мисля, че няма нужда от много описания, само от снимките, всичко за сложноста на приготвянето става ясно :)
Единствено трябва да решите с какво ще я гарнирате.
Идея за нея взех от последният брой на GoodFood.

За две пици използвах едната част от един голям пакет на БЕЛЛА.
Осавих тестото да се отпусне добре на стайна температура, но не прекалено, само колкото да може да се да се развие без да се чупи.
Постлах дъното на тавичката от фурната с хартия за печене.
Леко разточих, като се опитах да не развалям правоъгълната му форма.
Разрязах тестото на две и го поставих върху хартията.



Върху едното парче наредих тънки парчета бяло саламурено сирене.
Върху него домат нарязан на филийки и стар лук на кръгчета.
Отгоре поставих небрежно тук-там по малко прясна рикота и топено сирене.
За финал поръсих с нарязани маслини.




Другото парче намазах с домашна едро смляна лютеница.
Подредих тънко нарязани парчета пилешко филе.
Отново разпределих кръгчета лук и филийки домати, но по-малко.
И завърших по същия начин, както при другото парче с рикота и топено сирене.
Да не забрявя и маслините.
И двете пици поръсих със сушен риган.

Пиците изпекох в предварително загрята фурна на 200С за 30 минути.
След като бяха готови ги гарнирах с листа от пресен босилек и полях с тънка струйка зехтин за разкош :)

Това е всичко.
Бърз, разнообразен и вкусен обяд!

Добре си похапнахме ;)

вторник, 24 септември 2013 г.

Обърнат кейк с карамел и круши

Много ми допадат всякакви плодови десерти, но този всеки който го е приготвял ще признае е един от най-добрите. Приготвя се бързо и може да се импровизира с плодовете до безкрай. Точно поради тези причини е и любимият ми. Аз лично съм го приготвяла и с пълнозърнесто брашно и мисля, че дори е още по вкусен, но останалите вкъщи не са на същото мнение.



За карамела:

6 с.л. захар
60 гр. масло
6 броя круши (измити, почистени от вътрешността и нарязани на филийки)
1 малък банан (обелен и нарязан на седем парчета с дължина два сантиметра)



За тестото:

120 гр. меко масло (на стайна температура)
2 яйца (на стайна температура)
¾ ч.чаша ситна захар
1 Бурбонска ванилова захар - Д-р Йоткер ЕООД - Dr. Oetker
1 и ½ ч.чаша хубаво бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
125 мл. пълномаслено прясно мляко



Приготвянето на карамела:

В тиган с незалепващо покритие поставям захарта и маслото. Оставям на среден огън докато захарта се разтопи и се карамелизира. На повърхността се образуват балончета. Готовият маслен карамел изсипвам във формата в която ще се пече кейка. Разпределям равномерно, като въртя тавичката.

Оставя се да изстине напълно.
 


Приготвянето на тестото:

В купа пресявам брашното и го смесвам с бакпулвера и солта.
В друг съд разбивам маслото и захарта с миксер докато сместа се превърне в светъл пухкав крем. Добавям ванилията.
Прибавям яйцата едно по едно като продължавам да разбивам с миксера до пълното им поемане от сместа.
Със силиконова шпатула съединявам маслено-яйчната смес с брашното. Разбърквам сместа до гладка и пухкава консистенция.
Накрая прибавям и прясното мляко на два пъти. Смесвам всичко много добре.
Тестото е готово.



Върху изстиналия карамел подреждам ветрилообразно парчетата круша.
По средата в този случай поставям нарязаният банан.
Отгоре изсипвам кексовото тесто. Изравнявам добре.
Пека кейка в предварително загрята фурна на 190С за 50 минути.

След като е готов го оставям да се поохлади в тавичката за 10-15 минути и след това го объръщам в подходяща чиния.

Трябва да се обърне преди карамела на дъното да се е стегнал, но не и преди да се охлади сладкиша, защото в противен случай може да се счупи.


Прекрасният карамелен вкус съчетан със свежестта и сладостта на крушата в комбинация с пухкавото тесто е ммммммммм, невероятна вкусотия!

четвъртък, 19 септември 2013 г.

Ламингтън

Ламингтън
 

За тестото са нужни:

2 големи яйца или 3 по-малки
¾ ч.чаша захар
½ ч.чаша масло със стайна температура (получава се много добре и с олио)
1 и ½ ч.чаша брашно
1 и ½ ч.л. бакпулвер
½ ч.чаша прясно мляко
голяма щипка сол
ванилия


За тестото:

Разбивам яйцата със захарта на пухкав крем.
Прибавям разтопеното и охладено масло на няколко пъти и разбърквам добре с миксера докато се поеме напълно от сместа.

В друга купа пресявам брашното. Разбърквам в него бакпулвера, солта и ванилията.
Към течната смес прибавям сухата на няколко, пъти като редувам с прясното мляко.
Разбърквам добре до получаване на гладко тесто.
Изсипвам и изравнявам тестото в предварително подготвена тава, намазана с масло и застлана с хартия за печене.
Тавичката ми е с размери  30 на 34 см.
Пека в предварително загрята фурна на 190С за около 20-25 минути. Блатчето се изпича бързо, защото не е дебело.
След готовност оставям за 10 минути да се охлади леко в тавата и след това го премествам върху решетка да изстине напълно.

През това време приготвям глазурата, за която са необходими:

200 гр. прясно мляко
2 с.л. натурално какао
100 гр. натурален шоколад, начупен
80 гр. масло
100 гр. захар
200 гр. кокосови стърготини за овалване

Поставям всичко в касерола на среден огън на котлона.
Разбърквам докато се образува гладък шоколадов топинг.
Отстранявам от огъня и оставям да се охлади.

Блата нарязвам на квадратни парченца с дължина на страните около три сантиметра.
Всяко парче потапям с помощта на дървен шиш в глазурата и след това овалвам в кокосовите стърготини.
Съхранявам в добре затворена кутия.
 
След като престоят стават още по-хубави. Едни такива нежни и пухкави не може да им се насити човек J
 
 Също така тестото може да се изпече в тавичка с по-малки размери и полученият блат да се разреже на две платки. По средата да се намаже с любим конфитюр, течен шоколад или от глазурата. След това да се нареже на квадратчета, които да се приготвят по същият начин, като тези които аз направих. Това ще им придаде допълнителна сочност и разкош, въпреки че и в този си вид са невероятно вкусни!
 

сряда, 11 септември 2013 г.

Торта Тирамису

Торта Тирамису, но по така!


Необходими продукти за блата:
400 мл. кисело мляко
2 ½ ч.чаша хубаво бяло брашно
¾ ч.чаша олио
1 ч.чаша захар  
½ ч.чаша какао
¼ ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. бакпулвер
ванилия
 
За крема са необходими:
Крем Сабайон
3 жълтъка
70 гр. захар
100 мл. Вино Марсала

20 мл. Портокалов сок
 
ванилия
 
400 гр. крема сирене

2 с.л. пудра захар

250 мл. Сладкарска  сметана за разбиване


За напояване на блатовете продуктите са:
150 мл. Прясно мляко
2 с .л. какао
50 гр. масло
2 с.л. неподсладено какао
2 с.л. захар
80 мл. Портокалов сок
 

За декорация:
захаросани портокалови корички 
 
настърганата кора на един портокал
бял и черен шоколад настъргани на едро ренде
натурално какао

/ декорацията може да бъде на всеки според личните предпочитания и вкусове /


Приготвянето на блата:
В купа пресявам брашното и го смесвам с бакпулвера, содата, щипката сол, ванилията и какаото.
Разривам яйцата и захарта до пухкав светъл крем с миксер.
Прибавям олиото. Разбърквам.
Прибавям киселото мляко. Отново разбърквам до еднородна смес.
Съединявам течните и сухите съставки до гладка консистенция без да прекалявам.
Изсипвам тестото в предварително подготвена форма намаслена и застлана с хартия за печене на дъното и по стените.
Фурната задължително добре загрята на 200С. Печенето е много индивидуално, но най-правилният начин е да се проверява блата с дървен шиш след около 30 минути, трябва да излиза чист. Аз пекох около 20 минути на 200С и след това 40 минути на 180С. Моята форма в случая беше с диаметър 22 см. и по-висок борд, защото исках да се получи по-висока торта. Съответно времето за печене се увеличи.
Блата трябва да изстине напълно преди да се разрязва. Понякога изпичам отделни блатове, като на око преценявам количеството за всеки отделен.
В този случай разрязах блата на три платки.

Приготвянето на сместа за напояване на блатовете,
става като смесвам всички продукти без портокаловия сок в касерола и поставям на котлона на среден огън. Разбърквам докато всички продукти се смесят и разтворят. Оставям да изстине напълно. Накрая прибавям портокаловият сок.
За крема Сабайон
Разбивам в метална купа трите жълтъка със захарта с миксер до побеляване на сместа.
Прибавям Марсалата и портокаловият сок, разбърквам добре.
Поставям на водна баня в съд с много малко вода, защото приготвям крема само на пара. Съдът в който е крема, не трябва да се докосва до врящата вода, защото жълтъците ще се пресекат.
Бъркам непрекъснато докато крема се сгъсти и телената бъркалка започне да оставя следи в сместа. Това отнема не повече от 10 минути.
Накрая след като го отстраня от огъня добавям ванилията.
Поставям съда с крема в купа със студена вода и добавен в нея лед за да изстине бързо.
Крема се сгъстява още след като изстине.
Крема сиренето изваждам от хладилника поне един час преди употреба за да омекне.
Разбърквам го в дълбока купа със пудрата захар до гладкост.
Прибавям вече изстиналият Сабайон и отново разбърквам много добре.
В отделна купа разбивам сладкарската сметана до пухкава и средно твърда пяна.
Прибавям сметаната към останалата част от крема, като съединявам  внимателно със силиконова шпатула.
Прибирам крема в хладилника докато стане време за сглобяване на тортата.
Сглобяване на тортата:
В подходяща чиния или поднос поставям първата платка.
Напоявам със сместа приготвена за целта.
Разпределям 1/3 от крема върху блата.
Поръсвам със захаросани портокалови корички и настъргана портокалова кора.
Поставям следващият блат и повтарям действията.
Най-отгоре заглаждам добре с последната част от крема и с малко количество от него намазвам тортата и отстрани.
Прибирам тортата поне за 3-4 часа в хладилника за да стегне добре.
Аз съм декорирала с бял и черен шоколад отстрани.
Отгоре съм поръсила с дебел слой натурално какао, за разкош малко количество портокалови корички и настъргана портокалова кора.
Моето мнение е че тортата се получи доста сполучлива. Вкусовете си подхождат
идеално и наистина напомня на Tирамису, но не съвсем, може би защото липсват
маскарпонето и кафето.
Съчетанието на шоколад и портокал винаги ми е било любимо, а в комбинация със
свежото крема сирене и пухкавата сметана удоволствието се удвоява!
Лека, много ароматна, не натрапчиво сладка и невероятно топяща се в устата, тази
тортичка е прекрасен начин да поглезиш любимите си хора и да се гмурнеш в
истинска наслада с чаша кафе или пък с чаша от невероятното вино Марсала.

петък, 6 септември 2013 г.

Руло с тортила хляб

Руло с тортила хляб


Това е една свежа идейка за вкусно предястие или чудно мезе за чаша вино :)

Необходими продукти за едно руло:
1 брой тортила / в друга публикация ще покажа и моят начин за приготвянето им /
150 гр. крема сирене
6-7 кисели краставички
100 гр. кашкавал
3 печени и обелени червени чушки
100 гр. пилешка шунка / може да се приготви и с друг вид шунка или филе /

Всички продукти се нарязват на тънки филийки на ренде.
Първо се намазва тортилата с крема сиренето.
Следва подреждането на киселите краставички.
След тях е ред на кашкавала.
Печените, обелени и почистени от семената чушки, трябва да са подсушени и разделени на две.
Поставяме ги върху кашкавала.
Най на края се подрежда шунката.
Рулото се завива стегнато и се овива във алуминиево фолио.
Прибира се в хладилник за 2-3 часа.

Сервира се нарязано на парчета по 1 см или 1,5 см.

 И още едно предложение с тортила хляб.
 
Запечена тортила на тефлонов тиган. Синът ми казава, че вкусът му прилича на гьозлеме и мисля, че има право.
Много вкусно, бързо и засищащо предложение, подходящо както за закуска, така и за похопване по всяко време на деня.
 
За тази вкусотия са необходими два броя тортила хляб.
Настъргано сирене и кашкавал - не съм измервала количеството което поставям.
Тефлонов тиган намазан хубаво с масло.
Тиганът се нагрява на среден огън.
Поставя се тортилата.
Върху нея се поставят настърганите сирене и кашкавал, но не до самият край за да не изтекат при печенето.
Отгоре се поставя другото хлебче.
Пече се докато се зачерви хубаво.
С помоща на чиния се обръща и се изпича и от другата страна.
Преди да се пече от другата страна тигана се намазва отново с масло.
Сервира се с пресни зеленчуци или с чаша айран :)
 
Толкова просто и толкова вкусно, опитайте ще се превърне в любимо похапване в дома ви повярвайте ми!
 

неделя, 1 септември 2013 г.

Торта Орео

 
Торта Орео
 
 
Тази тортичка направих много набързо за рожденият ми ден. Идеята ми се върти от известно време, след като се натъквам на различни рецепти от този вид в различни кулинарни сайтове.
 Винаги когато има повод удома да се прави торта синът ми иска тирамису и аз се съгласявам, но този път му предложих това изкусително Орео бижу и той много бързо склони, защото както всички деца и голяма част от възрастните и той много харесва тези шоколадови бисквити :) 
 
Продукти за блата :
170 гр. брашно
120 гр. захар
45 гр. качествино какао
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
100 мл бътермилк
1 яйце
50 мл олио
2 с.л. разстопено и изстинало масло
100 мл хубаво еспресо
1 ванилия
100 гр. бисквити Орео ( начупени на малки парчета )

 
Приготвяне на блата :
 
Всички сухи съставки / без захарта / се пресяват заедно и се смесват много добре.
В друга купа се разбиват яйцата със захарта, добавя се бътермилка, олиото, ванилията и всичко се хомогенизира. Към сухите съставки се прибавят течните и отново се разбърква всичко много добре. Към сместа се добавя кафето. Накрая са начупените бисквити.
Разбърква се за да се разпределят равномерно парчетата Орео в тестото.
Аз пекох във форма за торта със свалящ се ринг. На дъното винаги поставям хартия за печене за по лесно изваждане на готовия блат.
Пече се на 180С за около 30-35 минути в предварително загрята фурна.
 

Продукти за крема :
 
100 гр. хубав бял шоколад
50 гр. масло
100 мл сладкарска сметана
250 гр. маскарпоне
300 мл сладкарска сметана за разбиване
 

Приготвяне на крема :
 
100 мл сметана са загрява до кипване и в нея се начупва шоколада. Към сместа се добавя и маслото. Разбърква се докато ганаша стане гладък и лъскав. Оставя се да изстине напълно.
В друга купа се разбърква маскарпонето на гладък крем. Към него се добавя изстиналия шоколадов ганаш. 300 мл сметана се разбиват на пухкав крем, който се добавя към другите съставки. Всичко се разбърква много добре.
 
 
Напълно изстиналият блат се разрязва на две равни части.
Първата част се поставя в тортена чиния и се напоява с 50 мл прясно мляко подсладено с една чаена лъжица кафява захар. Намазва се с половината от крема. Следва вторият блат, който се напоява по същият начин. Отгоре се нанася и останалата част от крема. Заглажда се с шпатула и се украсява с цели бисквити Орео.


Това е линк към почти същата торта На Марияна в блога и Fusion and Classic Recipes, на която искрено се възхищавам и следя с голям интерес.
http://www.mary-anfusion.com/2013/07/oreo-cake.html

 Лесна, бърза, непретенциозна и чудесна тортичка! Направена с много любов за любимото ми семейство :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...