1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 28 август 2013 г.

Канелени кифли и кифли с малини


Канелени кифли 
Кифли с малиново сладко и пресни малини

Два вида кифлички с едно тесто. Много вкусни!



Необходими продукти за тестото:
300 мл леко затоплено пълномаслено прясно мляко
150 гр. захар
2 яйца на стайна температура
125 гр. меко масло
1/2 ч.л. сол
2 пакета суха мая
около 5 ч.ч. брашно за омесване на меко нелепнещо тесто


В 100 грама от затоплено млякото разтварям маята заедно с една с.л. захар и 5-6 с.л от башното. Разбърквам до гладка кашичка и оставям да втаса.
В широка тавичка пресявам брашното заедно със солта. По средата правя кладенче и в него слагам двете яйца, много мекото масло, втасалата мая и започвам да смесвам всичко, като постепено добавям и останалото прясно мляко в което съм разтворила захарта. Омесвам всичко много добре, докато получа меко и еластично, нелепнещо тесто. Ако е необходимо добавям още малко брашно.
Готовото тесто поставям в голяма купа леко намазана с олио и покривам с прозрачно фолио. Оставям да втаса, докато удвои обема си.


За плънката са необходими :
около 50 гр. меко масло
1 ч.ч. сладко от малини
2 ч.ч. пресни малини
 
 
След като тестото е втасало добре, го разделям на две части.
Разточвам едната част на голям правоъгълник с дебелина около 5-7 мм.
Намазвам цялата повърхност с мекото масло. Върху маслото разпределям добре сладкото и най-отгоре подреждам малините.
Завивам тестото на руло откъм по широката страна на правоъгълника.
От така оформеното руло нарязвам цилиндърчета с дължина около 4 см.
Подреждам ги с разрезите нагоре в предварително намаслена и застлана с хартия за печене тавичка. Между отделните кифлички трябва да има по около един см. разстояние, за да има място тестото да втаса и да изпълни тавичката равномерно.
Покривам тавичката с фолио и оставям да втаса около 30-40 минути.
Когато кифличките са втасали много добре, слагам да се пекат в предварително загрята фурна на 200С за около 10-15 минути и допичам на 180С за още 10-15 минути. печенето е много индивидуално за всяка печката. Всеки познава своята, а аз тази на село не я познавах много добре и малко попрепекох първата тава, но за щастие това не повлия на вкуса :) 
 






За плънката на канелените кифли са необходими:
2 с.л. канела
2/3 ч.ч. кафява захар
75 гр. меко масло


Всички продукти разбърквам много добре и с тях намазвам останалото тесто, след като съм разточила както първото. След това повтарям процеса.

Когато кифлите са готови се гарнират с айсинг приготвен от прясно мляко, пудра захар и 1 ч.л. лимонов сок. Това е оригиналният вариант, но аз съм ги поднасяла само поръсени с пудра захар или заляти на тънка струйка с течен ароматен мед, също така и варианта с разтопен шоколад не е за подценяване.
Могат да бъдат сервирани според вкуса на всеки и задължително леко топли.
Разкошни са, задоволяват и най-претенциозните вкусове!
 
 
малка частица от лятото  
 




неделя, 25 август 2013 г.

Ирландски кейк с кафе


 
Ирландски кейк с кафе
 
Необходими продукти:
 
    за блата:
 
120 гр. брашно
2 яйца
100 гр. захар
110 гр. масло
3 ч.л. инстантно кафе
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол



    за сиропиране на блата:

1 кафе 150 мл.
1 с.л. Бейлис
1 с.л. марсала
захар на вкус



 
















за крема:

250 гр. Маскарпоне
360 гр. крема сирене
110 гр. пудра захар
300 гр. заквасена сметана
200 мл. сладкарска сметана
1 пакет желатин
50 гр. вода за желатина
20 мл. Бейлис
50 гр. лешников крокан / може и повече, такъв какъвто предпочитате /


Приготвянето на блата:

Маслото се разбива със захарта, докато се получи пухкав крем. Прибавят се яйцата, едно след друго. В друга купа се пресява брашното с бакпулвера и солта. 2/3 от него се прибавя към маслената смес и отново се разбива. Инстантното кафе се разтваря в 3 супени лъжици вода и се прибавя към тестото. Разбърква се добре и накрая се прибавя и останалото брашно.

Сместа се изсипва във форма с отварящи се страни, намазнена и постлана с хартия за печене.
Блата се пече във фурна на 180С с вентилатор за около 35-40 минути. След готовност се оставя да изстине.

Продуктите за сирапа се поставят на котлона докато захарта се стопи. Блата се надупчва с дървен шиш и се напоява с кафето. Ако не искаме да ползваме кафе, може да го напоиме с подсладено прясно мляко с какао.

Приготвянето на крема:

Сиренето маскарпоне и крема сиренето се разбърквт много добре с Бейлиса и пудрата захар. Прибавя се заквасената сметана. Сместа се затопля леко в микровълнова фурна и към нея се добавя разтворения желатин. Всичко се разбърква много добре. Сладкаската сметана се разбива на пухкав крем / без да се прекалява / и се добавя към маскарпонената смес. Сместа се изсипва върху блата, изравнява се. Поръсва се с крокана и се прибира в хладилника за 4-5 часа.

Аз направих шоколадов ганаш от 150 мл. сладкарска сметана и 200 гр. шоколад, отгоре поръсих с кракан и тогава прибрах на студено.



 Горещо препоръчвам получи се невероятно приятен кафен сладкиш. Прекрасно допълнение към сутрешното или следобедното кафе! Може и без кафето :)











събота, 17 август 2013 г.

На кратка разходка в Истанбул

 
На кратка разходка в Истанбул
 

Султан Ахмед ( Синята Джамия )


Света София







 

 
 
 
Лелята прави гьозлеме.
 
  


Това е първият локомотив използван в Турция
 















На разходка с лодка по Босфора 

Това е Йени Джами на Египетския пазар
 
  























 













Дворецът Долмабахче

























































Мостът Ататюрк













































Къз кулеси

 Капалъ Чарши
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...