1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 15 юни 2013 г.

Крехки палачинки

Крехки палачинки

 
Това са най-разпространеният вид палачинки.
 Според много хора това са класически, френски палачинки.
 Не знам да ви кажа, но от както се помня тези вкусотии присъстват на закуска в нашият дом. Спомням си, когато бяхме малки с моя брат, как се редувахме да молим мама с надежда, че отново ще ни ги направи. Доста често ни огряваше за закуска през уикенда :)
Сега ситуацията се повтаря, но с малката разликата, че мама съм аз и ги приготвям за цялото семейство с голямо удоволствие винаги, когато има желаещи.
 И моята майка ги харесва приготвени от мен :)
 
 
Необходими продукти:
 
3 яйца
200 мл.прясно мляко 3,6 % масленост
300 мл. вода
1/4 ч.л. сода
1 1/2 с.л. захар
1ч.л. сол
1ч.ч. брашно / приблизително, докато сместа стане с гъстотата на боза /
 

Всички продукти изсипвам във висок и тесен съд и разбърквам с миксер до гладко тесто.
Ако е необходимо добавям още мляко или брашно за да се получи нужната консистенция.
Хубаво е тестото да се остави да почине 10-15 минути преди да приготвяме палачинките, но ако не разполагаме с време и веднага можем да започваме.
Аз загрявам котлона на седма степен от девет. Преди приготвянето на първата палачинка загрявам добре тигана.
Преди всяка палачинка сипвам по една ч.л. олио и разнасям навсякъде.
Изпържвам от едната страна, докато краищата поизсъхнат и леко покафенеят, след това обръщам от другата.
 Готовите палачинки подреждам една върху друга.
 
Похапват се с плънка по желание.
 
Предложения за гарниране на палачинките:
 
всякакво домашно или друго сладко
заквасена сметана
крема сирене
кленов сироп
мед
бяло или друго сирене
настърган кашкавал
шоколад
смлени ядки
свежи плодове
 


                                 
                                   А вие можете да ги похапвате, с каквото на вас ви харесва.
                                                 Във всички случаи резултата е ВКУСНО!


понеделник, 10 юни 2013 г.

Киноа с печени на фурна зеленчуци


Киноа с печени на фурна зеленчуци

Това е едно полезно, вкусно и сравнително бързо предложение без излишно суетене в кухнята. Откакто открих тези вкусни семенца не спирам да експериментирам с приготвянето им.
http://kulinar.bg/%D0%9A%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B0_l.a_i.22114.html

Начина на приготвяне е един и същ, една част Киноа се сварява в три части течност. В течност, защото според мен е много вкусно и подходящо, сваряването и в бульон.

За този вариант съм използвала:

200 гр. киноа
600 мл. домашен зеленчуков бульон
сол на вкус

За зеленчуците:

1 голям патладжан
2 средно големи тиквички
7 големи гъби печурки
1 голям морков
3 печени и обелени чурвени чушки
200 гр. доматен сок
2 големи глави лук
3 стръка зелен лук
3 стръка пресен чесън
копър
магданоз
4 с.л. зехтин
сол
1 к.ч. вода за по добро задушаване на зеленчуците


Приготвянето на зеленчуците става, като предварително всички тях измиваме и нарязваме на еднакви кубчета.
Смесваме със зехтина, доматеният сок и подправките.
Поставяме в подходяща тавичка и заливаме с водата.
Изпичаме на 220С за около 40-45 минути или докато зеленчуците омекнат и покафенеят.

Киноата сваряваме в бульона на слаб към средно силен огън за 15-20 минути.
Оставяме настрани за десетина минути да поистине и да абсорбира всичката течност.
Може да се добавят 1-2 с.л. зехтин-по желание/ аз пропускам и без него вкусът е страхотен /.

Следва да сервираме.
Аз съм направила легло от киноа и много печени, сладки зеленчуци върху нея :)
Сигурно ще се повторя, като споделя, че обожавам зеленчуци, а приготвени по този начин ги похапвам от появяването им във вкусният им вид още от ранна пролет до късна есен. Подходяща, лятна гарнитура към много ястия.

Опитайте тази прекрасна комбинация. Може да импровизирате с продуктите и да добавите всякакви други по ваш вкус.
Във всички случаи резултата ще бъде ВКУСНО, ЛЕКО и много ПОЛЕЗНО ястие!

петък, 7 юни 2013 г.

Хляб със свежо сирене Cottage

Хляб със свежо сирене Cottage
 
Това пухкаво, много вкусно и ароматно хлебче се приготвя бързо и изключително лесно.
Препоръчвам го горещо.
 

Продукти:

1 пакетче суха мая
1/4 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. затоплено Cottage Chesse
1 с.л. меко масло
1 с.л. захар
1 с.л. балканска ръсеница
1 с.л. ким
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. сода
1 яйце
2 и 1/4 ч.ч. бяло брашно / може и малко повече /

 
Приготвяне:
 
Разтваряме маята със захарта в топлата вода. Оставяме настрани докато се активира маята.
През това време смесваме затопленото Cottige сирене, захарта, подправките, маслото, солта, содата и яйцето. Разбъркваме много добре.
Прибавяме шупналата мая към сместа със сиренето.
Последно добавяме брашното и омесваме леко, само докато се оформи на топка много меко тесто.
Оставяме под свежо фолио / за да не хваща коричка / да втаса, докато удвои размера си.
 
 
 
След като тестото е втасало го размесваме отново съвсем за кратко и го оформяме в тавичка намазана с масло. Оставяме отново да втаса за около 30 минути.
Хлебчето се поставя в студена фурна и се изпича на 200С за 30-40 минути.
Може да се намаже с масло отгоре след изпичането, аз пропуснах тази стъпка.
Подхожда чудесно, както към основно ястие за обяд и вечеря, така и за закуска намазано с масло и домашно сладко.
 
Аз съм го поднесла към вечерята с домашно приготвено кьополу.
Толкова е разкошно, че може да мине и без вечерята :)
 
Ако решите да опитате,
 Добър апетит!

вторник, 4 юни 2013 г.

Сандвичи със свинско и цацики

Сандвичи със свинско и цацики


Това е едно от любимите похапвания на моят син САНДВИЧ. Когато не иска дори да опита сготвеното за вечеря едно бързо, хранително и вкусно решение. Знам, че това не е само мой проблем, защото е предпочитана храна от много деца. Аз, като една загрижена майка се опитвам да приготвям домашни варианти на сандвичи, който по нищо не отстъпват на много разпространените и обичани варианти във fast food ресторантите, но с далеч по зравословни съставки. Вариантите за сандвич са многобройни, ако проявиме малко фантазия, стават за нула време и винаги резултата е различен и изнедващ, след като отворим хладилника и видим разполагаемите продукти.  И всички са доволни :)


Тези сандвичи съм приготвила със свинско месо от готвеното Свинско със зеле, домашна салата Цацики, сирене и домат. Обичам да приготвям домашни хлебчета за сандвичи, но не винаги имам време за това. И готовите хлебчета вършат чудесна работа.
Взех два земела. Разрязах ги на две. Загрях една лъжица масло в незалепващ тиган и препекох хляба първо от вътрешната страна откъм средата и след това от външната за кратко. Намазах обилно със салата Цацики и накъсах парченца от месото. За разкош сложих тънки парченца краве сирене и за баланс на вкуса добавих резанчета домат. Оггоре захлупих с другата част на хлебчето.
Просто и чудесно :)


Друг предпочитан вариант са пълнените сандвичи.


Хлебчета се издълбават да станат, като лодки или, ако са кръгли с дупка по средата с по-висок борд за да може да се напълнят.
Сместа за пълнеж отново може да бъде според наличните продукти или по желание и вкус на консумиращият ги.
Аз съм приготвила два сандвича с плънка от:
издълбаният хляб / нарязан на малки парченца /
топка моцарела / нарязана на малки кубчета/
бяло сирене около 70 гр./ натрошено /
едно яйце
4-5 с.л. сметана
сол и подправки на вкус
30 гр. настърган кашкавал за поръсване


Всички съставки се разбъркват добре. Сместа трябва да бъде сочна. Хлебчетата се напълват щедро с висок връх/ защото при печенето спадат /, поръсват се с настърганият кашкавал и се изпичат във фурната само на горен грил реотан за около 10-12 минути.
Това е всичко. Изключително лесно и много вкусно.

понеделник, 3 юни 2013 г.

Пухкави Мъфини с белтъци


Пухкави Мъфини с белтъци
 Тези вкусни сладурчета се появиха, след като направих една торта провал :(  Но не ми се говори затова, защото всичко се случи от мързел и заради готови блатове, който прецакаха всичко. Още веднъж се заричам / готови блатове - никога повече /. В крайна сметка тортата се превърна на десерт в купички, който не беше никак лош и много бързо беше изяден, но мен си ме гризе съвестта. Е признах си, сега ми олекна :)
Тортата беше с баварски крем, в който имаше само жълтъци и съответно два дни по-късно трябваше да се оползотворят белтъците. Почти винаги имам идея, какво да направя с даден продукт, а когато нямам, започвам да разглеждам разни рецепти и получавам вдъхновение.
Беше много лесно решението за целувки или кокоски, но скоро бях приготвяла и така, след като прегледах няколко рецепти за кексове от този тип, само с белтъци реших, че ще направя мой вариант сбор от няколко различни идеи. Получиха се прекрасни кексчета и съм доволно от резултата. Харесаха се и на домашните, което ми говори, че имат място в моята тетрадка с рецепти и пак ще ги направя :)
Необходими продукти:
200 гр. брашно
90 гр. царевично нишесте
4 белтъка
125 гр. меко масло  / или 75 гр. масло, 75 гр.слънчогледово олио /
200 гр. захар
1 голям банан (пасиран)
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода
1 ванилия
1/4 ч.л. сол
Няколко капки лимонова есенция  или настъргана лимонова кора / може и без нея/
100 гр. черен шоколад  за готвене  нарязан на малки парчета / аз купувам от 
Кауфланд шоколад подходящ за печене /

Белтъците се разбиват на твърд сняг с една, две лъжица от захарта. Оставят се настрана.
В друга купа  се смесват много добре пресетите  брашно, нишесте, сол, бакпулвер и сода.
Маслото се разбива с останалата захар до пухкав бял крем. Захарта трябва да се стопи.
Банана се пасира или ако е мек се смачква максимално гладко с вилица. Прибавя се към масленият крем и отново се разбива добре с миксера. Прибавя се лимоновата есенция и ванилията.
Към маслено банановата смес се прибавя  брашното,  разбърква се с дървена лъжица или силиковова шпатула.
Добавя се и нарязаният на малки парчета шоколад, разбърква се до равномерно разпределение в сместа.
Последно съвсем внимателно на два пъти се прибавят разбитите на сняг белтъци към основната смес. Не е нужно да се разбърква дълго, само колкото да се поемат белтъците и да се получи пухкаво кексово тесто. 
Сместа се разпределя равномерно във форми за мъфини, постлани с хартиени подложки или ако предпочитате можете да ги изпечете директно, като намажете формите добре с маасло. Запълват се 3/4 от обема, защото кексчетата ще бухнат при печене. Сместа може да се приготви и като един голям кекс, но тогава времето за изпичане ще е около 50 минути.
Мъфините се пекат 7-10 минути на 200С и след това на 170С около 20 минути или докато клечка забита в средата излиза суха.

Могат да се украсят с глазура по желание, но аз предпочетох да ги оставя натурални за да се усеща леката, въздушна консистенция и невероятно нежният и искусителен аромат на банан, лимон и ванилия. Коричката, когото са прясно изпечени е нежно хрупкава и много вкусна. След като изстинат е пухкава, като самото кексче.


Знам, че на всяка домакиня се случва да останат няколко белтъка понякога.
Тогава настъпва момента да опитате кексчетата ми, толкова са лесни за изпълнение и в същото време невероятно вкусни! Сигурна съм, че няма да съжалявате!

Прекрасните мъфини, могат да бъдат разнонобразна закуска, поднесени с чаша прясно мляко или ароматно еспресо. Чуден начин да поглезите любимите си хора и себе си :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...