1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 15 май 2013 г.

Пухкави Палачинки


      Домашни Палачинки ( най-пухкавите палачинки )

Не можех да не споделя и тези прекрасни, домашни, палачинки направени по малко
по-различен начин и с невероятен резултат. Прелестни, пухкави и невероятно вкусни изкушения. Не знам при вас, но в нашият дом те са една от най-уважаваните закуски в съботно-неделните утрини. Затова и аз не спирам да експериментирам с различни рецепти. Това е една от най-сполучливите.


Необходими продукти:

2 големи яйца разделени на белтъци от жълтъци
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.ч. растително или рапично олио
1 ч.ч. прясно мляко
• 1 и 1/3 ч.ч. брашно
1 ч.л. ванилия (по желание)



Разбиват се белтъците докато станат на пухкава пяна.
Разбиват се и жълтъците със захарта и солта, докато добре се смесят.
Добавя се бакпулвера в брашното – пресява се.
Към жълтъците се добавя брашното, млякото, растителната мазнина и ванилията.
Разбива се до гладка смес.

На два пъти се добавят разбитите белтъци много внимателно за да не излиза въздуха в сместа и да станат пухкави палачинки.

Хубаво е да се остави тесто да почине в продължение на 15 до 30 минути преди да приготвяме палачинките.

В голям тиган нагрят до средна температура се слага много малка бучка масло и мазнината се разпределя навсякъде.

Изсипва се  1/4 чаша от сместа за една палачинка или около четири супени лъжици.
След като по повърхността се появят мехурчета и ръбовете се поизсушат, палачинките се обръщат от другата страна, докато се изпекат до златисто кафяво.

Преди да поставим смес за следваща палачинка се добавя по малко масло в тигана.
Сервират се топли с любима плънка.

Ние ги обичаме с домашно сладко, заквасена сметана и плодове според сезона.

Насладете се на прекрасният вкус на тези приказно пухкави палачинки!
Създайте уют в домовете си, зарадвайте хората който обичате!

Удоволствието си заслужава  прегрешението, в случаи като този разбира се J  

понеделник, 13 май 2013 г.

Рецепта за Бутер Бисквити

Рецепта за Бутер Бисквити

В търсене на разнообразие в закуските, преди време попаднах на тези вкусни маслени
хлебчета, както ги нарича синът ми, по известни като Butter biscuit. Много подходящи, както за закуска, така и като допълнение към обяда или вечерята.

Необходими продукти:

2 1/2 ч.ч бяло брашно

2 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сода

1/2 ч.л. сол

1 с.л. кристална захар / по желание /

1/2 чаша студено масло, нарязано на малки парченца

3/4 чаша прясно мляко

1 голямо яйце / леко разбито /

За намазване:

1 яйце разбъркано с 1 супена лъжица мляко


Особеното в направата на тези вкусни, маслени хлебчета е, че маслото трябва да бъде студено
и приготвянето му напомня на маслено тесто за тарт или пай.

Всички сухи съставки се смесват добре в дълбок съд.
Към тях се прибавя студеното масло и сместа се претрива с пръсти, докато се образуват едри маслени трохи.
Яйцето се разбърква заедно с прясното мляко и се добавя наведнъж към маслените трохи.
Тестото се омесва съвсем за кратко, колкото да се съедини на една обща топка. Целта да не месим много е да останат големите трохи от масло, който при печене помагат на тестото да остане с люспеста структура и хлебчетата да бъдат на слоеве, разделени от парчетата масло.
Набрашнява се съвсем леко плота, върху който ще го разточим с дебелина около 1 1/2 см. Разточва се с набрашнена точилка.
Бутер бисквитите се изрязват с кръгла форма / например с метална форма за сладки, ако няма такава, може да се използва и чаша с по голям диаметър, която трябва да е потопена  в брашно по краищата за да не залепва тестото / и се подреждат в предварително подготвена тавичка постлана с хартия за печене.
Отгоре се намазват със сместа от разбито яйце с лъжица прясно мляко.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200С между 10-15 минути или докато добият този изкусителен златист загар.

Снимките са направени в случай, когато съм приготвила по тъничък вариант на бисквитите за сметка на броя им. По принцип, ако ги направите с дебелина 1 1/2 ще получите около 10-12 броя вкусни, дебели, маслени хлебчета. Следващ път ще ги снимам и ще ви ги покажа и в другият им вид.
Половината съм поръсила с кристална захар преди да изпека.

Аз лично съм опитвала и рецепта с Бутермилк или по нашенски айран и не мога да кажа, кой вариант ми харесва повече.
Синът ми ги обича, както за закуска, така и на мястото на хляба още топли с всякакви гозби.
При всички положения си заслужава да се опитат. Приготвят се за отрицателно време, а вкусът....


Невероятно вкусни маслени хлебчета, който могат да се гарнират според вкуса на всеки или просто разчупете и намажете с бучка масло и поръсете с шарена сол ммммммммммм,
превъзходно!

понеделник, 6 май 2013 г.

Шоколадов сладолед

Шоколадов сладолед


Необходими продукти:

4 жълтъка
300 мл. течна сметана / 25% масленост /
200 мл. прясно мляко / 3,6% масленост /
100 гр. млечен шоколад / може и натурален аз използвах Милка /
80 гр. пудра захар
2 ч.л. натурално какао
ванилия

Начин на приготвяне:

Смесвам млякото и сметаната.
Поставям на котлона да се стоплят, но без да завират.
Махам от котлона и прибавям начупеният шоколад.
Разбърквам докато се смесят добре да няма неразтворени частици.
Прибавям ванилията.
Оставям да се охлади.
В друг съд разбърквам жълтъците и пудрата захар до пухкав светъл крем.
Прибавям какаото към жълтъчният крем и отново разбърквам добре.
Изсипвам млечно шоколадовата смес на тънка струйка при жълтъците, като разбърквам непрекъснато.
Поставям сместа на умерен огън и продължавам да разбърквам докато леко се сгъсти / около 10 минути /.
Отстранявам от огъня и оставам да изстине на стайна температура.
Покривам сместа със свежо фолио, така че да докосва крема.
След това поставям в хладилника за около 3 часа или докато изстине идеално.
Изстуденият крем изсипвам в съда, в който ще замразявам, който предварително е поставен във фризера за да е максимално изстуден.
Прибирам крема във фризера и го разбърквам общо два пъти на интервали от час и половина.
След това оставям до пълното му замразяване.
Аз го гарнирах при сервиране с капки от бял шоколад. Може да се поръси с начупени бисквитки Орео.


Получава се невероятно нежен и приятно сладък, шоколадов сладолед.
Няма кристали, като повечето домашни сладоледи.
За ценителите на шоколада и не само, този сладолед е пиршество за сетивата.

петък, 3 май 2013 г.

Вкусен хляб с масло

Вкусен хляб с масло

 Необходими продукти :

30 гр. свежа мая или 10 гр. суха
3 яйца / единят жълтък отделям за намазване на хляба /
300 мл. прясно мляко / затоплено /
100 мл. растителна мазнина
1 1/2 с.л. сол
1 с.л. захар
брашно около 1000 гр. докато получим меко не лепнещо тесто
125 гр. студено масло
сусам и мак за поръсване






 В 100 грама от топлото прясното мляко, разтварям маята с лъжицата захар и 3-4 супени лъжици брашно. Разбърквам на гладка каша и оставям да се активира закваската.
 В широка тепсия изсипвам по-голямата част от брашното и смесвам със солта, по средата оформям кладенче. В него счупвам яйцата / които е добре да са на стайна температура / и прибавям мазнината. Постепенно започвам да омесвам всичко заедно, като добавям редувайки останалото мляко и закваската с маята. Меся докато се получи меко тесто, което обаче не лепне.
 Когато тестото е готово го поставям в намазан с олио съд и го оставям да втаса за около 30-40 минути или докато увеличи обема си двойно. Съдът в който втасва покривам със свежо фолио.
 Когато тестото е втасало го изваждам върху плота, на който ще го оформям. Разделям тестото на четири равни части / аз премервам отделните парчета на кухненска везна /. Всяка една част разточвам на правоъгълник с размери приблизително 40 на 30 см. Върху всеки лист тесто нарязвам на тънки филийки студеното масло и подреждам равномерно.  Всички разточени платки подреждам една върху друга. На четвъртият пласт не слагам масло, защото там започвам да разточвам внимателно. Сгъвам леко разточеният правоъгълник на две и отново ръзточвам. След като отново се е увеличил размера на правоъгълника отново сгъвам и това е последният път. Трябва да се действа бързичко и внимателно, защото маслото бързо се размеква и тестото може да започне да се къса. Разточвам правоъгълник с размери около 60 на 40 см. Приготвям предварително тепсия за изпичане на хляба намазана с масло. Изрязвам от тестото дълги и тънки триъгълници. Завивам във формата на кифлички, като започвам от широката към тясната страна. Подреждам тестото в тавичката и оставям отново да втаса около 30-40 минути. Преди да изпека намазвам с предварително отделеният жълтък разбъркан с една супена лъжица прясно мляко. Поръсвам със сусам и мак.

 Пека в студена фурна на 200С първите 20 минути и след това намалявам на 190С още 20-25 минути.
 От това количество тесто може да се оформят два по-малки хляба или един голям.

Това са снимки на същият хляб приготвян в друг случай. Направих го за любимата ми Ети и прекрасният и син :)








 Невероятно вкусен, богат и ароматен хляб. Това е / с риск да се повторя / най-страхотният и неустойм вкус и аромат за всеки от нас - Прясно изпечен хляб с аромат на масло.
 Какво му трябва на човек :)
 Напомня на домашно бутер тесто, но приготвено по бързо и със също толкова вълшебен вкус.




















Опитайте, заслужава си!

Великденски яйца Сладурковци

Великденски яйца Сладурковци

 
 
 
 



 
 
 








                             Весели празници на всички!  Бъдете щастливи!  Обичайте се!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...