1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 25 април 2013 г.

Обикновени Курабийки

Обикновени Курабийки


 И отново, както обичам да казвам простите, гениални неща и тези вкусни курабии са  поредното доказателство за това.

 
  Няма семейство, в което да не е познат вкусът им. Приговяли са ги баба, мама, леля, или както в моя случай много любима съседка ( Благодаря Марианче :). Тези курабии всеки път предизвикват един много мил и уютен спомен в мен за дом и топлина!


Необходими продукти:

4 яйца + един жълтък за намазване
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 пакет амонячна сода
3/4 ч.ч. мазнина / аз сложих за половината от нужното количество масло, другата половина слънчогледово олио /
2 с.л. ванилия
около 600 гр. брашно

Може да се добави лимонова или портокалова кора, аз пропуснах този път.













Приготвяне:
 
Смесвам съставките с тел или с вилица не е необходим миксер.
Разбивам добре яйцата със захарта. Добавям мазнината. Следва киселото мляко с предварително разтворената в него амонячна сода. Пресявам брашното и разбърквам в него ванилията. Смесвам сухите и мокрите съставки. Омесвам много меко тесто. Ако се оформят някакви фигурки с тестото или ще го изрязваме с формички, то трябва да е по-твърдо омесено. В този случай е много меко, защото оформих топчета по големи от орех и наредих върху тепсия постлана с хартия за печене. Колкото е по меко тестото толкова са по мекички курабиите. Трябва да се остави разстояние от 3 - 4 см между тях, защото се надуват доста.
 
Намазвам с разбит жълтък смесен с 1 ч.л. прясно мляко и поръсвам с кристална захар или едро натрошени орехи. Може да поръсите с каквото на вас ви харесва, мойте любимки си остават със захар, коричката става хрупкава и ммммммного вкусна! Пека в предварително загрята фурна на 190С 20 минути, защото са оформени големички и им трябва малко повече време от обикновенно. Трябва да добият приятен златисто кафяв загар.


След като ги извадя от фурната ги оставям да изстинат напълно върху решетка. Съхрънявам в затворени кутии. Много са вкусни още топли, но дори когато изстинат курабиите остават меки и ароматни до изчерпване на количеството. Ако ги приготвя събота сутрин и присъстват на закуска изчерпването е до максимум 48 часа, въпреки сериозното количество :)
С чаша прясно мляко или домашен компот, ммммммм вкусотия!

Направете ги и стоплете душите си със страхотен вкус и спомени, а на децата създайте такива!

сряда, 24 април 2013 г.

Гуакамоле

Гуакамоле
 
 Необходими продукти:

1 добре узряло авокадо
1 малка глава лук
3 скилидки чесън
1 средно голям  добре узрял домат
сок от половин лимон
3-4 стръка магданоз
1 супена лъжица зехтин
сол на вкус


Авокадото разрязвам на половина и изваждам костилката. С лъжица изгребвам вътрешноста плътно до кората (много е лесно, когато е добре узряло). Поставям директно в съда, в който ще смесвам всичко. Лукът нарязвам на много ситно. Чесъна смачквам с преса. Домата го обелвам и почиствам от частта със семките, нарязвам на дребно. Наситнявам и магданоза.
Всичко смесвам и прибавям лимоновият сок, зехтина и солта. Разбърквам и притискам с дървена лъжица за да си пуснат соковете и ароматите всички съставки. Поставям в съд за сервиране.
 Това е всичко, толкова лесно и бързо, а вкусът е невероятен. Може да се поднесе с препечен хляб, с тортила чипс, с арабски хляб, с топъл прясно изпечен хляб, като добавка към сварена паста или за всеки според вкуса му.

 
 Ако остане за следващо похапване, съдът в който се намира гуакамолето, трябва да се покрие със свежо фолио, защото при по продължителен престой без правилно съхранение авокадото се окислява, потъмнява и променя вкуса си. Тъкмо по този начин ще предпазим и хладилника от миризмата на чесън.

  Повярвайте, вкусът е превъзходен :)

понеделник, 15 април 2013 г.

Царевични кексчета

Царевични кексчета

  Тези кексчета съм приготвяла доста пъти и всеки път резултата е повече от задоволителен. Рецептата видях преди години в един английски сайт и от тогава често ги приготвям за закуска, или просто за да си носи синът ми  нещо различно в училище. Много лесно и разнообразно предложение за всеки, който харесва царевичният вкус.

















Необходими продукти:

2 яйца  1 ч.ч. прясно мляко 1/3 ч.ч. олио 1/2 ч.л. захар
1 ч.ч. бяло брашно 1 ч.ч. царевицно брашно
1 с.л. сол  1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
Поръска по желание / при мен семена ким и маково семе /
4 тънки кренвирши
всеки нарязан на 3 или
общо 12 парченца по 4 см
или бейби кренвирши

Сместа е достатъчна точно за 12 броя мъфини.



Начин на приготвяне:

Смесих двата вида брашно със солта и бакпулвера.
В друга купа разбих яйцата леко с вилица, колкото да се съединят белтъците и жълтъците с добавената захар към тях. Прибавих олиото след него и прясното мляко. Разбърках.
Към яйчната смес добавих наведнъж сухите съставки и хомогенизирах добре.
Намазах формите за мъфини с масло и запълних на 3/4 със сместа.


Парченцата кренвирш трябва да са подравнени в долният си край за да може да стоят прави след поставянето им в центъра на всяко кексче.
Може да се оформят и парченца кашкавал със същите размери и да се поставят в средата по същият начин за тези, който не обичат кренвирши.

Поръсих със семена ким и мак.
Изпекох в предварително загрята фурна на 200С за 30 минути.


Добър апетит на всички, който опитат да ги направят!

петък, 12 април 2013 г.

Хлебен пудинг


Това ястие ще нарека заслужено,
Бързо, лесно, вкусно!


Това е вид Хлебен пудинг в италиански стил, който не изисква никакви специални умения, много време или специални продукти, може да се приготви с каквито продукти разполага човек в хладилника и всеки път
резултата е ммммм вкусно.
Просто ще споделя, как го приготвих аз, а всеки може да импровизира по свой начин с продукти, който обича или с разполагаемите.


   Необходими продукти:

Един малък хляб от 350 гр. / ако е сух на два дни, по-добре /
1 топка Моцарела
150 гр. сирене
100 гр. чоризо
100 гр. настърган кашкавал / моят беше Гауда /
3 скилидки чесън
1 ч.л. босилек
1/2 ч.л. риган
400 гр. прясно мляко
200 гр. течна натурална сметана
3 яйца
50 гр. масло със стайна температура
1 домат

   Начин на приготвяне:
Моят хляб беше нарязан на филии, от 1/2
сантиметър. Всички филии препекох в
тостера и докато бяха още топли ги намазах много тънко с масло само от едната страна. Нарязах моцарелата, сиренето, домата и чоризото на тънки филийки. Чесъна също наситних. Подредих филийките, като ги застъпвах. Между тях наредих хаотично всички нарязани продукти. Разпределих нарязаният чесън  равномерно навсякъде .В купа разбих добре яйцата с прясното мляко и сметаната и овкусих със сол. Изсипах яйчната смес върху ястието и поръсих с настърганият кашкавал.
Предварително бях загряла фурната на 200С.
Изпекох за 30 минути, като последните 10
минути намалих температурата на 180С


Получи се мек, сочен отдолу и хрупкав отгоре, ароматен пудинг. Мисля, че е много вкусно!
Опитайте, горещо препоръчвам, тази вкусотия! Ще се почувствате, като майстори готвачи от страхотният резултат и ще оставите доволни всички, които го опитат :)

сряда, 10 април 2013 г.

Гювеч с кюфтета

 
 Гювеч с кюфтета
 
 
 
Аз съм голям почитател на зеленчуковите гозби. Не мога да си представя и един ден от живата ми без порция зеленчуци, просто ги обожавам, както в суров така и в готвен вид. Ако трябваше да готвя само за себе си сигурно бих готвила най-вече зеленчукови ястия, но имам един прекрасен син, който започва да рови в чинията и да избира само тези, който според него са ядливи, другите не са за ядене :) Надявам се, че след като порасне ще открие вкуса на всички останали, прекрасни зеленчуци, който дори не е опитвал още, само заради цвета и аромата им.  
 
 
 Това е един вкусен гювеч, който приготвих с предварително леко изпържени  кюфтета. Направен е със зеленчуци, който, както вече споменах стават за ядене според господин Специалният :)
Предполагам всеки от вас прави подобен, но аз реших, че има място в блога ми, дори само като идея за разнообразие в менюто. За мен е страхотна храна, но това е въпрос на вкус.
 
Необходими продукти:
за кюфтетата
 
500 гр. кайма смес
1 глава лук
1 яйце
чубрица
1/2 ч.л. кимион
сол
черен пипер
2 с.л. галета
 
Необходими продукти за гювеча:
 
2 големи глави лук
3-4 големи скилидки чесън
2 големи моркова
300 гр. консервиран грах
400 гр. консервиран зелен фасул
500 гр. картофи
3 бр. печени червени чушки
100 гр. задушени печурки
300 гр. домашен доматен сок
100 гр. доматено пюре от картонена кутия
1 ч.ч. зеленчуков бульон 
 чубрица
сушен босилек
сол
 
Начин на приготвяне:
 
За кюфтетата: към каймата прибавям много ситно нарязаният лук и смесвам с всички изброени съставки. Омесвам хубаво. Оформям кръгли кюфтета с големината на топче за тенис на маса. Изпичам на тиган с незелепващо покритие без мазнина / те си пускат достатъчно /от всички страни по малко, не до пълна готовност, след това ще се пекат и във фурната.
Поставям ги върху кухненска хартия да се оцеди излишната мазнина и се заемам с гювеча.
 
Нарязвам на ситно лука и чесъна, морковите нарязвам на по едри парченца. Поставям ги в тиган с 3 супени лъжици зехтин и щипка сол. Запържвам съвсем малко за около 2-3 минути и прибавям водичка за да се задушават. След около 7-8 минути добавям, чушките и гъбите. Задушавам още 3-4 минути. Когато водата извира, отново доливам по съвсем малко за да се задушават зеленчуците, не да се пържат. Прибавям доматите за две минути, овкусявам с подправките и отстранявам от огъня. В друга тенджера на котлона в подсолена вода сварявам за 10-15 минути картофите обелени и нарязани на кубчета. Това е.
Всички продукти смесвам в подходяща тава, разпределям равномерно кюфтенцата, поливам с бульона и слагам да се пече, около 30-40 минути на 220С.
 
 

Опитайте, ако още не сте го направили!

Резултата определено е ммммммм.. вкусно :)

вторник, 9 април 2013 г.

Пухкави Мекици

Това са мекиците, който обещах да ви покажа от остатъка на тестото за пица. Казах ви, че е много сполучливо за приготвянето на различни видове тестени изделия, според желанието и всички те се получават много вкусни.

Ето и тук продуктите за тестото:
Това е едно много хубаво тесто, мога да го нарека универсално, защото опитът ми показва, че пици, мекици, питки, кифли и други, с една дума всичко, което съм опитвала с него се получава перфектно.
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. айран
1 п. суха мая
1 1/2 с.л. захар
1 с.л. сол /равна /
1/2 ч.л. сода
2 яйца
3 с.л. зехтин
1 кг. брашно
 
В хладкото прясно мляко разтварям маята със захарта и добавям около 100 гр. брашно. Разбърквам с ръчен миксер на гладка каша и оставям да втаса за около 15 мин. Стаята в която се приготвя тестото трябва да е топла.
В тепсия пресявам останалото брашно и смесвам със солта, правя кладенче в средата. Половин чаша с кисело мляко размесвам с топла вода и прибавям към полученият айран содата, разбърквам да се угаси. Когато закваската е втасала започвам да меся. В кладенчето счупвам двете яйца и прибавям зехтина. Започвам да размесвам, като постепенно добавям айрана и закваската редувайки ги. Омесвам меко тесто, което оставям да втаса. Ако приготвям пица, както в случая не чакам да втаса дълго, след около десетина минути започвам оформянето на тестото в тавата, която е предварително е приготвена / намазана със зехтин в моя случай /
Ако използвате тестото за питка или кифлички например тестото трябва да престои 30-40 минути, докато удвои обема си.
 


Оформянето на мекиците става с намазани с олио ръце за да не залепва тестото, защото е доста меко. Направете ги във форма по желание. Оставете приготвените за пържене мекици за малко на леко намазан с мазнина плот за да се отпусне леко тестото. Загрейте олио в по-дълбок и широк тиган /около 2 см. мазнина са достатъчни/. Огънят трябва да бъде умерен. Пържете от едната страна и след това обърнете от другата.
Аз задължително приготвям чиния с кухненска хартия, върху която да изваждам готовите мекици, за да се оцедят от мазнината. Не стават много мазни в интерес на истината, мазнина в тигана не е нужно да се долива, достатъчна е до изчерпване на тестото.


Вкъщи предпочитанията за плънка, като допълнение на мекиците, на всеки е различна. За щастие има и
достатъчно разнообразие от домашно сладко по вкуса на всеки :)
Със сирене, кашкавал или крема сирене са любими на всички.
Незнам за вас, но аз ги обичам в комбинация от сладко и солено заедно ммммммм...


Тестото можете да направите от предната вечер и на сутринта само да ги изпържите, много по практично и бързо е. Докато всички станат от завивките вие ще сте готови с неустоймата закуска!
Със сигурност не е от най-здравословните храни, но ако искате да направите по уютна и вкусна някоя съботна сутрин и да зарадвате всички вкъщи, с тези прекрасни мекички със сигурност ще успеете :)

Горещо препоръчвам тези пухчета!!
А похапвайки в приятна компания са още по вкусни :)









петък, 5 април 2013 г.

Пица


Пица
 с  два вида плънка 
 
 
Необходими продукти за тестото:
 
Това е едно много хубаво тесто, мога да го нарека универсално, защото опитът ми показва, че пици, мекици, питки, кифли и други, с една дума всичко, което съм опитвала с него се получава перфектно.

1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. айран
1 п. суха мая
1 1/2 с.л. захар
1 с.л. сол /равна /
1/2 ч.л. сода
2 яйца
3 с.л. зехтин
1 кг. брашно
 
 
В хладкото прясно мляко разтварям маята със захарта и добавям около 100 гр. брашно. Разбърквам с ръчен миксер на гладка каша и оставям да втаса за около 15 мин. Стаята в която се приготвя тестото трябва да е топла.
В тепсия пресявам останалото брашно и смесвам със солта, правя кладенче в средата. Половин чаша с кисело мляко размесвам с топла вода и прибавям към полученият айран содата, разбърквам да се угаси. Когато закваската е втасала започвам да меся. В кладенчето счупвам двете яйца и прибавям зехтина. Започвам да размесвам, като постепенно добавям айрана и закваската редувайки ги. Омесвам меко тесто, което оставям да втаса. Ако приготвям пица, както в случая не чакам да втаса дълго, след около десетина минути започвам оформянето на тестото в тавата, която е предварително е приготвена / намазана със зехтин в моя случай /
Ако използвате тестото за питка или кифлички например тестото трябва да престои 30-40 минути докато удвои обема си.
 
От това тесто половината ми остана и направих мекици, който ще ви покажа в следваща публикация.
 
Аз оформих две тънки пица в тави с диаметър 30 см. с объл борд, в който има настърган кашкавал.

 Едната пица направих с доматено пюре, бейби кренвирши, крема сирене, царавица,  и настърган кашкавал.


 Другата пица е с доматено пюре, задушени печурки, пуешко и свинско филе, царевица, крема сирене /българско/
и настърган кашкавал. И двете са поръсени с чубрица и сушен риган.
 
Пека в предварително загрята фурна на 220С около 20-25 миути, докато се получи този апетитен златист загар.
Сервира се топла, топла с вкусният разтопен кашкавал в крайчетата!
 
Прекрасно подхожда със зелена салата, тъкмо в сезона им сме! И разбира се с чаша вино според предпочитанията :)
 

сряда, 3 април 2013 г.

Pancakes with Buttermilk

Pancakes with Buttermilk
 

Нямам търпение да ви покажа моето ново палачинково откритие, което ме очарова. Невероятно меки и вкусни палачинки. Надминаха очакванията ми и със сигурност ще присъстват често в съботно неделните утрини, защото всички ги харесахме. Оригиналната рецепта можете да видите тук.

Необходими продукти:

2 ч.ч. брашно
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л сода
1 ч.л. ванилия

2 яйца
3 с.л. масло / разтопено /
2 ч.ч. Buttermilk / или в моят случай айран /мисля че е чудесен заместител

Може да си направите и Buttermilk, като в една чаена чаша по-гъсто прясно мляко добавите 1 чаена лъжица прясно изцеден лимонов сок, разбърква се добре и след десетина минути се получава нещо като мътеница, но малко по-кисела. Това се продава в супермаркетите под името Buttermilk, което много често използват в различни рецепти в Щатите, Англия и някой Европейски държави.

Яйцата се разбиват добре с миксер / аз разбих всичко с ръчен миксер /. Към тях се прибавя маслото и накрая айрана, към който аз предварително бях добавила содата за хляб. След това смесените в друга купа сухи съставки се добавят към течните. Всичко се разбърква много добре и сместа се остава да почине 5-10 минути.

Палачинките се пържат на среден огън, защото са по-дебели от нормалните и трябва вътрешността да е добре опечена. Когато на повърхността се появят малки дупчици и леко се запекът се обръщат от другата страна.
За намазване на тигана в който пържим, аз разтопявам една лъжица масло и смесвам с една лъжица олио. Преди всяка палачинка намазвам тигана със силиконова четка. Най-удобно е спорад мен да се използва спрей за пържене, ако разполагате с такъв.

 
Това е! Горещо ви препоръчвам да опитате, няма да съжалявате, мисля че ще се харесат на всички почитатели на палачинките, и не само :) Един чудесен и вкусен вариант за разнообразна закуска.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...