1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 31 март 2013 г.

Картофени кюфтета

 Картофени кюфтета
 
Вкусно и лесно предложение за неделен обяд!

 
 
Тези страхотни кюфтета поднесени със зеленчукова мусака и чеснов дресинг са невероятна вкусотия и чудесен начин да разнообразим менюто си!
 
Необходими продукти :
 
1 1/2 кг. картофи
2 яйца
200 гр. сирене
1 голяма глава лук
магданоз
сол черен пипер
 
Картофите за кюфтетата трябва да са предварително сварени цели с обелките. Аз ги намачках с вилица, докато бяха още топли, след като ги обелих. Оставих малко да се охладят и след това добавих натрошеното сирене, ситно нарязаният лук и яйцата. Всичко омесих и овкусих със сол, черен пипер и нарязаният на ситно магданоз.
 
 
За паниране ни трябват:
 
2 яйца
галета смесена с брашно
олио за пържене
 
От готовата смес се оформят кюфтета с големина по желание. Овалват се първо в галетата, след това в разбитите с малко сол яйца и отново в галетата. Изпържват се в добре сгорещена мазнина.
 
Аз ги сервирах с дресинг, който приготвих от кисело мляко, заквасена сметана, чесън и една кисела краставичка, които пасирах. Страшно приятен, леко пикантен и мек млечен сос.
 
 
Приготвих и зеленчукова мусака, която чудесно допълва вкуса на пъжените картофени кюфтета. За нея може да се използват всякакви зеленчуци, който се запържват и задушават съвсем леко в тиган и след това се запичат във фурната за кратко.
 Много свежо и зеленчуково.


Опитайте това достъпно, вкусно, бързо и лесно предложение!

събота, 30 март 2013 г.

Браунис мъфини

Браунис мъфини



Нямам търпение да споделя с вас тази невероятно вкусна и лесна рецепта, към която подходих с много съмнения, но резултата е неповторимият вкус на Браунис, към който по принцип съм пристрастена. По нищо оригиналът не превъзхожда този вариант, като изключим формата на мъфини всичко останало е приказно топящо се в устата шоколавово удоволствие Браунис :)




Необходими продукти:
за 12 мъфина

200 гр. шоколад
150 гр. масло
3 яйца
1/2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. захар
1 щипка сол
ванилия
50-60 гр. орехи

На колтона разтопявам маслото на много слаб огън и добавям начупеният шоколад. Разбърквам много енергично докато шоколада се стопи и махам от котлона. Оставям да се охлади. В отделен съд смесвам брашното, захарта, солта и ванилията. И на трето място, разбивам добре яйцата с ръчен миксер. Всичко смесвам добре и прибавям едро начупените орехи.
Разпределям сместа в мъфин формите на 2/3 от обема им.
Пека в предварително загрята фурна на 200С 20 минути. Трябва да останат сочни отвътре. Отгоре се напукват точно като истинският Браунис.


Не може да е по-лесно, по-бързо и по-вкусно.
Опитайте този шоколадов разкош!

Тарталети с плодове и крем с маскарпоне

Тарталети с плодове и крем с маскарпоне
 

Тези вкусни тарталети направих заради едно манго, което стоеше цяла седмица в
купата с плодовете и никой не го докосна. Сега, когато публикувам тази рецепта вече няма и помен от него, а казват вкъщи, толкова му е силен аромата и вкуса, че не ни харесва!?
Така ли?
Дали не ви харесва?
 Сега и за още питат :)
 
 
Много лесни и бързи тези тарталети търпят неограничен брои промени и импровизации.
Във всичките си вариации са много вкусни и ароматни!
 
Необходими продукти:
за 6 броя тартени форми с диаметър 10 см.
 
180 гр. брашно
90 гр. масло
50 гр. пудра захар
1 яйце
ванилия
 
Смесвам всички продукти, като първоначално с върховете на пръстите правя трохи и след това много бързо ги превръщам в една топка тесто, което завивам във прозрачно фолио и оставям в хладилника да се охлади за около 30 минути.
 
Необходими продукти за крема :
 
125 гр. маскарпоне
140 гр. заквасена сметана
150 гр. ванилов крем на Доктор Йоткер без варене
3 с.л. пудра захар
1 чаена лъжица желатин приготвен по начина описан на опаковката
Крема приготвям като смесвам всички продукти и разбърквам много добре. Прибирам в хладилника да се охлади малко.
През това време разточвам тестото и покривам тартите.
Изпичам в предварително загрята фурна за 15-20 мин на 200С.
Оставям да се охладят.
Запълвам с крем и оставям отново на хладно.
Плодове за украса според предпочитанията. Плодовете е добре да се поставят непосредствено преди сервирането на тарталетите.
 
 
Резултата е изключително свеж и лек десерт подходящ за всеки вкус!
И все пак ако упее човек да ги съхрани до следващият ден стават още по вкусни, защото бисквитеният блат омеква и стават топящи се в устата вкусотии, но вкъщи нямам тази възможност и хрупкави свършват на мига ;)
 
Опитайте това лесно и вкусно предложение!
 

сряда, 27 март 2013 г.

Моят сладкиш с майонеза

Моят сладкиш с майонеза

 
Може ли да има такъв превъзходен сладкиш с тези продукти, ще се запита всеки? Не е за вярване, но е факт :)
Трябва да се опита за да повярва човек. Направете го и вие!
 
Необходими продукти за сладкиша:
 
2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. захар
200 гр. майонеза
125 гр. еспресо кафе
125 гр. вода
3 с.л. с връх натурално хубаво какао
2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. ванилия
 
Необходими продукти за шоколадовият крем ганаш:
 
100 гр. бял шоколад
100 гр. черен шоколад за готвене / моят е от Кауфланд /
40 гр. Нутела
240 гр. течна сметана /неподсладена/
 
 
Приготвянето на крема става, като затоплям до кипване сметаната. Махам от котлона и прибавям трите вида шоколад.Твърдите начупени на парчета и течният. Разбърквам първо с лъжица до стопяването на шоколада и след това с ръчен миксер докато сместа стане еднородна, гладка и лъскава. Оставям в хладилник да се охлади много добре докато се стегне.
 

 Начин на приготвяне на сладкиша:
 
Смесвам  добре брашното, захарта, бакпулвера, какаото и ванилията. В друг съд леко разбърквам водата, кафето и майонезата. Прибавям мокрите към сухите съставки и разбърквам всичко с вилица. Изсипвам сместа в намазана с олио и поръсена с какао тавичка. Пека в предварително загрята фурна на 180С за 30 минути. Не трябва да се препича, а да остане леко сочен. Охлаждам много добре.
 
Когато сладкиша изстине намазваме с крема ганаш и се наслаждаваме на едно голямо вкусно парче с чаша прясно мляко, мммммм ;)
 


Много добър вариант за неочаквани гости, готов е за нула време, а вкусът е прекрасен :) 
Сигурна съм, че много от вас са го опитвали, а тези които не са, сега е момента да го направят, много е вкусен!

събота, 23 март 2013 г.

Шоколадови бонбони с Бейлис и кондензирано мляко



Шоколадови бонбони с Бейлис и кондензирано мляко


Ако обичате домашни бонбони непременно препоръчвам да опитате тези, няма да съжалявате!
Много ми е трудно да измервам продуктите, който ползвам, особено когато импровизирам и не съм сигурна в крайният резултат. Така е общо взето и с тези вкусотии, за който просто слагах продуктите без да меря, но ще се опитам да ви ориентирам възможно най-точно за да се насладите на този неповторим вкус, който получих в крайна сметка.

Необходими продукти:

1 пакет шоколадови бисквити Еверест
50 мл прясно мляко приблизително / добавяйте млякото постепенно, ако се налага увеличете или намалете количеството /
1/2 кутия кондензирано подсладено мляко
60 гр. смени орехи /аз ги пуснах в блендера но не много ситно /
3 с.л. Нутела пълни с връх
3 с.л. масло със стайна температура
2 с.л. Бейлис


Начин на приготвяне:

Към смлените на ситно бисквити добавям и двата вида мляко, а след това и останалите съставки. Разбърквам всичко много добре и оставям в хладилника да се охлади сместа, толкова, че да може да се оформят бонбоните, около 30 мин.
Правят се топчета с размер по желание и се овалват в кокосови стърготини или шоколадови пръчици. Аз настъргах на ситното ренде две редчета млечен шоколад и овалях в него една част, а другите в кокосови стърготини и натурално какао.
Съхраняват се в затворена кутия на стайна температура. На мен ми харесват повече мекички, но ако предпочитате да са по твърди може да ги държите и в хладилник.

Много ми харесва да посрещна и да почерпя гостите си с домашно приготвени бонбони!
А с вкусът на тези ще впечатлите и най-претенциозните. Прекрасни не натрапчиво сладки и топящи се в устата!

Опитайте, страхотни са!

















понеделник, 18 март 2013 г.

Сочни банички в гювече

Сочни банички в гювече


Това са любимите банички на сина ми. Категорично заявява, че за него това е най-вкусната баничка, след тази с ръчно точени кори разбира се. Не пропуска да го отбележи :)
Тези банички са много подходящи за бърза неделна закуска или за всеки път, когато не ви се губи много време в кухнята. Всички имаме такива моменти, а резултата от тази вкусотия, е като след голямо усилие. Ще получите искрени суперлативи от хората, който ги опитат, ако решите да ги приготвите.

 
Необходими продукти за баничките:
за 6 броя гювечета
 
12 броя фино точени кори за баница / аз използвах на Белла /
100 гр. разтопено масло за намазване
300 гр. натрошено сирене
200 гр. настърган кашкавал
 
Необходими продукти за заливката:
 
5 яйца
200 мл течна сметана / без вкус / аз използвам продукт от Лидъл /
250 мл прясно мляко 3.5%
сол и черен пипер на вкус
30 гр. студено масло
50 гр. топено сирене / по желание / може и без него
 

 
Първо намаслявам добре гювечетата.
След това взимам по един лист от готовите кори и го намазвам много добре с масло. Върху него поставям втори лист и отново намаслявам. В по широкият край на листа само в началото му поръсвам част от сиренето и кашкавала, като предварително съм разпределила плънката да стигне за шест банички. Навивам на охлювче и поставям в гювечето. Повтарям всичко докато напълня всички гювечета и изразходя всички продукти.
 
 
За заливката: смесвам всички продукти без маслото и топеното сирене и разбърквам много добре.
Заливам баничките докато сместа ги покрие добре. Отгоре подреждам по около 5 гр. масло върху всяка. Може, както направих аз да поставите и по едно парче топено или пушено сирене за аромат и разкош :)
Пека на 200С на средното ниво на фурната около 30-35 минути, или докато се запекат до златисто кафеникаво и течността се абсорбира изцяло.
Направете една голяма кана студен айран поднесете с него и се насладете на прекрасно похапване с близките си! Страхотна комбинация!
 


Доверете ми се няма да съжалявате:)
Да ви е сладко :)

неделя, 17 март 2013 г.

Шоколадова Панджиало с маскарпоне

 
Шоколадово панджиало с маскарпоне
или браунис с орехи и крем маскарпоне
 
Дали сте опитвали това шоколадово изкушение, в което съм се влюбила още преди около пет шест години при първото ми посещение в Спагети Къмпани /столично заведение/, когато имах удоволствието да го опитам. Още тогава направих някакви опити да го направя, но не бяха от най-сполучливите.  Сега мисля, че това е съвършеният вариант и най-доближаващият се до оригиналният резултат, който постигнах след най-различни прочити на рецепти в нета и мой собствени познания за направата на браунис, защото това е чисто и просто браунис с много наситено каков вкус и обогатен с приказно вкусният крем с маскарпоне. Ако не сте го опитали сега е момента :)
Със сигурност обаче не е оригиналното Панджиало, което е италиански коледен "Жълт хляб" от Тоскана, изпълнен с много ядки и сушени плодове. Много прелестен сладкиш с коледни топли и силно ароматни вкусове, но за него друг път.
 
 
Необходими продукти за брауниса:
 
2 яйца / на стайна температура /
120 гр. масло
100 гр. шоколад
70 гр. какао

70 гр. брашно
110 гр. захар
1 ч.л. портокалова кора / в други рецепти е ч.л канела, но аз предпочетох да използвам портокала /
1 ч.л. ванилия
100 гр. едро начупени предварително запечени орехи
1 щипка сол
 
Необходими продукти за крема:
 
500 гр. маскарпоне /аз използвах 250 маскарпорне и 180 гр. крем сирене филаделфия /
3 жълтъка
110 гр захар
3 с.л. Марсала
1 ч.л. портокалова кора
1 ч.л.
 
Приготвих първо крема за да го оставя да се охлади докато стане готов сладкиша. 
Разбърках добре жълтъците със захарта и прибавих Марсалата.
На водна баня при непрекъснато бъркане направих крем Забайон, който приготвям и при направата на Тирамису.
Веднага, след като е готов поставям съда в които съм го приготвяла в друга купа с ледено студена вода / или вода с лед / и продължавам да бъркам с ръчен миксер докато изстине. Готовият крем смесвам с маскарпонето, което предварително съм разбила много добре и съм прибавила към него ванилията и портокаловата кора.
Прибирам в хладилника докато приготвям брауниса.
 
 
За брауниса, поставям шоколада на водна баня докато се разтопи и смесвам с маслото и захарта. Разбърквам докато се получи гладък, лъскав крем и захарта се стопи. Оставям да се охлади. През това време смесвам брашното, какаото и солта, разбърквам добре. В друга купа разбивам яйцата с ванилията.
След като сместа се е охладила добавям яйцата и съединявам с бъркалка внимателно. Следва брашнената смес, която отново смесвам постепенно и накрая добавям ореховите ядки и портокаловата кора. Всичко разбърквам добре без да прекалявам.
Намазвам правоъгълна тавичка / моята е с размери 20 на 25 см. / с мазнина и покривам с хартия за печене, която отново намазвам. Изсипвам сместа и изравнявам добре.
Поставям в предварително нагрята фурна на 170С за 30-35 мин.
Браунисът трябва да е леко сочен по средата и с хрупкава коричка отвън.
Когато е готов го оставям да изстина много добре. Разрязвам на 9 квадрата а тях разполовявам. На всяко отделно парче поставям щедро количество от крема и захлупвам с друго отгоре. Този път завърших отново с крем и украсих с шоколадов сос, който ми беше останал от съботната закуска, за която ще ви разкажа съвсем скоро :)
 
И това е! Изглежда сложно, но е много лесно и става доста бързо, ако искате да се насладите на тази прелест просто запретнете ръкави. Мисля, че за всички почитатели на шоколада / и не само / ще бъде празник за сетивата да опитат от този разкош!
   

Талиатели със специален сос

Талиатели със специален сос

/домати малки кюфтенца от кайма и грах/


У дома сме големи фенове на паста под всякаква форма, като започнем от  закуските на макарони, кус кус или юфка със сирене, масло и захар и стигнем до класики, като  Aglio e Olio или Spaghetti bolognese. Точно това ме подтиква непрекъснато към нови и нови експерименти, някой от който просто не са за пропускане и повтаряме многократно в нашата кухня по взаимно съгласие :) Сега ще споделя точно една такава вкусна рецепта, която не се различава особено от една друга традиционна, но е и много различна на вкус, което се получава от добавянето на грах и приготвянето на малки кюфтенца от каймата.


Необходими продукти за соса:

500 гр. кайма /аз използвах смес 50/50 свинско и телешко/
1 яйце
1 ч.л чубрица
три глави лук големи или четири по малки
три големи скилидки чесън
1 морков
300 гр. доматен сок /аз ползвам домашен /
300 гр. доматено пюре не много гъсто /аз го приготвям от половин буркан белени домати, които пасирам и две три супени лъжици гъсто доматено пюре/
200 мл пилешки бульон
1 чаена чаша грах от консерва
зехтин 3-4 с.л.
черен пипер
1 ч.л. риган или босилек
сол на вкус

Омесвам каймата с едната глава лук, яйцето и подправки. Правя малки топчета, които изпържвам в тиган до готовност.
В друг дълбок съд запържвам лука, чесъна и моркова докато омекнат и след това добавям бульона. Всичко това леко увира и добавям доматените смеси. Сосът трябва да поври до леко сгъстяване и омекване на всички съставки.10 минути преди да е напълно готов прибавям готовите кюфтенца и подправям с подправките.
В дълбока тенджера сварявам вода с една супена лъжица сол и добавям талиателите. Варя около 15 минути или до готовност според вкуса.


Отгоре подправям с настърган пармезан.

Какво да кажа освен, че Това му трябва на човек. За мен удоволствието е завършено с една чаша червено или бяло вино и приятна компания.
Опитайте сигурна съм, че ще останете доволни!

понеделник, 11 март 2013 г.

Бисквити с бонбонки М&М's

 
 
Бисквити с бонбонки М&М's
 


Това са едни от любимите бисквити на сина ми, разновидности на тях почти редовно присъстват в нашият дом.
Удобни са за похапване в училище и много предпочитани и от двама ни, вместо храните предлагани на лавката :)

Необходими продукти:

180 гр. масло
110 гр. бяла захар
110 гр. кафява захар
2 пакетчета ванилия
1 голямо яйце
1 жълтък
1/4 ч.л. сол
1 1/4 ч.л. сода за хляб
260-280 гр. брашно
1 пакет / 110 гр. M&M's /























Разбивам маслото на пухкав крем с миксер и прибавям двата вида захар. Отново разбърквам, но не много, около две минути, само колкото да се смесят добре. Следват яйцето, жълтъка и ванилията. В друга купа съм смесила предварително пресятото брашно със содата и солта. Съединявам маслената смес с брашното и разбърквам с дървена лъжица.
Покривам две тави с хартия за печене и разпределям готовото тесто с лъжица за сладолед. В една тава се събират шест бисквити, защото стават доста големички след изпичането. Сплесквам малко с намаслена ръка и подреждам отгоре бонбоните.
Пека в предварително загрята фурна на 200С за 11-12 минути или докато придобият приятен загар. Не е добре да се препичат, стават твърди след като изстинат. Изпечените бисквити са с диаметър 11-12 см.

 
Приготвят се много лесно и издържат една седмица в затворена метална кутия или стъклен съд, за да стоят хрупкави, ако останат разбира се :)
Много хрупкави, невероятният аромат на масло и ванилия ги прави неустоимо изкушение за малки и големи!
А с чаша прясно мляко са просто незаменими!
 
 
Опитайте, няма да съжалявате!

петък, 8 март 2013 г.

Торта Естерхази

 
Торта Естерхази
 


Честит 8ми март момичета!

Не ти желая да си светлина.
Не ти желая да си нежно цвете.
Достатъчно е все да си Жена,

А тя е обобщение на двете!

Жената е желания, копнеж,
Жената е трептене и наслада,
Жената все е цел и е стремеж,
Жената е безкрайна изненада!

Разсипвай неугасващи звезди.
На птицата цели се във летежа.
Постигай съкровените мечти
И битието си с любов подреждай!

Във храма си - от земен благослов,
Напук на всички писани закони,
Жените са единствено - любов,
Жените са най-свидните икони!


Автор - Валентин Йорданов
 
 
Това е моята първа торта Естерхази, която исках да направя от много време и ето, че настъпи момента. Чудесен повод за да почерпя семейството си с този шедьовър. Няма да преувелича, ако кажа, че е превъзходна.
 Може би ще кажете характерната украса на тази торта я прави уникална, може би затова моята не е украсена с нея. Защото исках да е уникална по мой си начин, като за първи път. Следващото изпълнение ще бъде в оригиналният и вид.
 Това е съвършената торта, както очаквах с много наситен и запомнящ се вкус, поне за мен е така. Влюбих се в снимките и обяснението за нея от Вероника / GINGER COOKIES / по принцип всичко представено от нея много ми харесва, но това е друга тема :)

Необходими продукти:
За блатовете
 
8 белтъка
200 гр. белени бадеми / изпечени и смлени предварително
с 50 гр. от захарта предназначена за блатовете /
120 гр. захар
бадемова есенция
 
За крема
 
9 жълтъка
120 гр. пудра захар
250 гр. прясно мляко
50 гр. брашно
250 гр. масло
1 супена лъжица лимонова кора / по желание /
 на мен ми допадна свежият вкус, който придаде
половин ванилиева шушулка
 
За глазурата
 
един белтък
180 гр. пудра захар
1 ч.л. лимонов сок
40 гр. разтопен и охладен млечен шоколад
 
 
Начин на приготвяне
на крема
 
Първо се приготвя крема, защото трябва да изстине напълно и да се стегне преди намазването на блатовете.
200 гр. от млякото се слагат на котлона да се затоплят на умерен огън с остърганите ванилови семена от половината шушулка, ако нямаме може да ползваме ванилиева захар или есенция, но тогава ще я прибавим накрая, след като отстраним от огъня готовият крем.
 Останалото мляко се смесва с жълтъците, брашното и захарта на гладка каша. Когато млякото се е затоплило добре, но не е горещо се изсипва на тънка струя при жълтъчната каша, като разбъркваме непрекъснато. Поставяме на котлона и на слаб до умерен огън и започваме да разбъркваме непрекъснато, докато крема се сгъсти. Отне ми около 30-35 минути. Кремът трябва да е гъст за да може да се намазва върху блатовете без да се разтича.
Оставяме го да се охлади.
 
 Начин на приготвяне
на блатовете
 
Белтъците се разбиват до пухкавост и след това се добавя захарта. Миксирането продължава докато захарта се стопи или докато сместа се превърне в твърд и лъскав сняг. След това наведнъж се изсипват ситно смлените бадеми и бадемовата есенция. Сместа се бърка внимателно с дървена лъжица или със силиконова шпатула отдолу нагоре се обръща докато бадемите напълно се размесят с белтъците.
Аз начертах кръгове с диаметър 22 см. върху 6 парчета хартия за печене и така разпределих сместа.
Пекох ги по два върху тавата от фурната на 190С за около 10 минути, или докато добият златист загар. Блатовете трябва да изстинат напълно преди да започнем да подреждаме тортата.
Докато изстинат смесваме вече охладеният крем с разбитото на пухкав крем масло и лимоновата кора.
 
Приготвяне на глазурата
 
Разбиваме белтъка с вилица. Прибавяме лимоновият сок. Постепенно размесваме с пудрата захар, докато получим гъста каша./ В зависимост от големината на белтъка, може да не се наложи да използваме цялото количество захар, затова се прави постепенно и трябва да се прецени./
Разтопяваме на водна баня шоколада и го подготвяме в пош с тънък накрайник, или, както правя аз във едно найлоново пликче, на което отрязвам много малко края./Аз надрасках с шоколад върху хартия за печене безразборно абстрактни фигурки и прибрах в хладилника да се стегнат :) /
 
Сглобяване
 
Поставяме върху чиния за торта първият блат. Намазваме с крем и така докато се изчерпат блатовете и крема редуваме блат, крем. Най-горният блат, трябва да е намазан съвсем тънко с крем, за да можем да разпределим добре глазурата и да се получи хубавата мрежа. / Аз я пропуснах, както видяхте от снимките./ От страни също намазваме тортата с крем и гарнираме по наш вкус. Аз съм гарнирала със средно смлени обикновени бисквити, който предварително бях попрепекла в микровълнова фурна. Отгоре и отстрани където се стече част от глазурата украсих с охладените фигури от шоколад.
Това е! Насладихме се на една прекрасна торта с маслено, ванилово, лимонов вкус, която задължително ще повторя. Просто се топи в устата :)
 

 
Опитайте, заслужава си цялото усилие, което ще вложите!
 

понеделник, 4 март 2013 г.

Кокосово орехови Целувки

Кокосово орехови Целувки
 
Целувки за Ети
 

Тези вкусни целувки са вдъхновени от един прекрасен човек, за когото бяха направени. Моя много скъпа приятелка имаше рожден ден и много ми се искаше да я изненадам с нещо импровизирано, специално за нея.
 Може би, защото ги направих с много желание, и както винаги с много любов и трепетно очакване, какво ще се получи, станаха невероятни, топящи се в устата целувки.

Необходими продукти:
3 белтъка
150 гр. пудра захар
100 гр. кокосови стърготини
2 с.л. царевично нишесте
80 гр. смлени орехи
2 ч.л. ванилия
щипка сол
 
За украса :
 
12 белени бадема / нарязани / 
 
Разбих белтъците, пудрата захар, ванилията и щипката сол до твърди върхове с миксер. След това постепенно прибавих кокосовите стърготини, смлените орехови ядки и нишестето, който бях смесила добре предварително.  Всичко разбърках много внимателно със силиконова шпатула. Напълних готовата смес в найлонов пош с кръгъл накрайник и разпределих сместа върху тава покрита с хартия за печене на малки топчета /колкото орех /. Украсих с нарязаните бадеми. Изпекох целувките на 150С за 16 минути.
 
 
Това е!
 
Опитайте наистина ще ви харесат ;)
 
 
На теб мила Ети желая от цялото си сърце много здраве и цялото щастие на света.
Знаеш, колко си ми ценна и колко много те обичам, слънчево момиче :)
 


неделя, 3 март 2013 г.

Türk Pizza


Türk Pizza

 
Всеки който е опитвал това чудно хлебче с плънка ще се съгласи, че е изключително вкусно във всичките му варианти. Незнам за вас, но аз съм признала  турците за страхотни кулинари. Нашата кухня до известна степен се доближава до тяхната, но има ястия, който можеш да опиташ само в Турция с неповторим вкус. Аз като почитател на тази кухня опитвам разни рецепти и доста често се изненадвам от успеха си. Така се получи и с тази турска пица, когато я направих за първи път. Много се харесва на всички вкъщи и понякога разнообразяваме менюто с нея.


Необходими продукти:

200 мл топла вода
100 мл прясно мляко
80 гр. масло / разтопено /
1 яйце
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пакет суха мая
около 600 гр. брашно

От изброените продукти замесвам меко тесто. Не го изчаквам да втасва, а оформям веднага върху хартия за печене тези лодчици и слагам различна плънка.


Плънката може да бъде:

яйца и сирене

2 лъжици лютеница и някаква наденичка

кайма леко запържена с лук и подправки на вкус и отново 2 лъжици лютеница за намазване отдолу

лютеница и риба тон

Използвайте фантазията си. По ваш вкус и според това, което е налично в хладилника можете да постигнете страхотни варианти на тази пица.

Преди да изпека намазвам крайчетата с жълтък, който са леко подгънати навътре около един сантиметър за да не може да изтече плънката.

Пека на 200С  30 минути или докато не се зачерви приятно.


Може да се консумират, както като добавка към друго ястие, като хляб, така и като самостоятелно ястие. А с чаша айран са просто ПРЕВЪЗХОДНИ!


Опитайте, мнооого е вкусно!

събота, 2 март 2013 г.

Честита Баба Марта



Честита Баба Марта,
желая на всички от сърце, много здраве, благополучие и уют в сърцата и домовете!
Да ви почерпя с най-вкусната мартеничка :)









За закуска днес опитах нова рецепта за гофрети и всички у дома са доволни от резултата. Няма много голяма разлика от рецептата, която правя по принцип, ключът е в изпичането.





Необходими продукти :

за 12 гофрети

2 яйца
1 с.л. захар / с връх /
100 гр. масло / разстопено и охладено /
350 мл прясно мляко
200 гр. брашно
1 щипка сол
1 ч.л бакпулвер
1 ч.л. ванилия

Разбивам яйцата със захарта с миксер много добре, около 4-5 мин. Към тях прибавям  маслото и отново разбивам.
Продължавам с прибавянето на порции брашно, което е пресято и размесено с бакпулвера, солта и ванилията. Редувам с прясното мляко, като след всяко добавяне разбърквам докато се поемат съставките и сместа стане гладка, така до изчерпване на всички продукти. Оставям сместа да почине около 15-20 минути.
Гофретника пускам 3-4 минути преди да започна да пека.
И тайната на хрупкавите гофрети, печенето продължава много по-дълго от нормалното. На 3 1/5 степен, ако,  както в моя случай имате 5 степени на гофретника. Така стават много добре изпечени отвътре, защото печенето става постепенно.Трябва хубаво да покафенеят. Като се пече на по-висока степен отвън се запичат бързо, а отвътре остават не добре опечени и остават меки, но недопечени.
Просто бъдете търпеливи и отделете малко повече време. Ще получите страхотни домашни, уханни сладкишчета :)





Страхотни хрупкави и крехки гофрети, мммммм, а със сос от заквасена сметана с пудра захар и ванилия, и домашно сладко от череши са просто превъзходни!

Опитайте ще ви харесат!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...