1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Картофено пюре на фурна

Картофено пюре на фурна

 Може би някои ще каже, че прекалявам с постването на рецепти, но аз съм любител на кулинарията с история и имам толкова много рецепти, който искам да споделя в блога си, че няма да се задоволявам само с най-скоро приготвените, ще публикувам и стари неща, който са се получили добре и според мен имат място тук.

Това вкусно запечено пюре се каня да ви покажа от няколко дни, дойде му времето.
В моето семейство от как се помня картофите са собствено производство, което следва да означава, че ги има в изобилие, затова и експериментите с тях са безспирни.Това е една любима на всички вкъщи рецепта, която правим от много време. Може да се хапва, както самостоятелно, така и като гарнитура на зеленчуци или месце приготвено по различни начини. Дори като допълнение към Кюфтета по Чирпански съм го сервирала, чудно е!


Необходими продукти:

1 кг. картофи
3 яйца
200 мл готварска сметана / правила съм го и с прясно мляко с висок процент масленост /
200 гр. настъргано сирене
200 гр. настърган кашкавал
70 гр. масло
черен пипер
сол
 
Картофите се обелват и се сваряват в подсолена вода. Докато са още топли се смачкват на пюре и се разбъркват с маслото, солта и черният пипер. Яйцата се разбиват много добре с миксер за около 4-5 мин. Когато картофите са се охладили леко се добавя сметаната, настърганото сирене и половината от кашкавала. Най-накрая се прибавят и яйцата и се разбърква внимателно. Сместа се изсипва в подмазана тавичка и се изравнява. Останалият кашкавал се поръсва по повърхността.


 Пече се около 30 минути на 220С.

Много е сочно, млечно и мекичко, мисля, че който го опита всеки го харесва, особено децата. Страхотна идея за бързо и вкусно хапване!


Добър апетит!
Опитайте, много е вкусно!

Портокалово кексче с шоколад

Портокалово кексче с шоколад

Изключително много харесвам аромата на портокал и почти не пропускам да използвам аромата и вкуса му, когато е подходящо присъствието му, а кога, ако не в зимният сезон, когато портокалите са най-зрели и ароматни.
А комбинацията от вкусът на портокал и шоколад е страст и любов от първа хапка :) предполагам и за много от вас.
Опитвала съм много десерти с тези комбинации и сега ще представя едно кексче, което си заслужава да се опита!


Необходими продукти:
 
2 яйца
1/2 ч.ч кафява захар
1/4 ч.ч. бяла захар
120 гр. масло / аз сложих 50 гр. масло и 70 гр. олио
1 портокал / на който кората се остъргва сокът се изцежда и заедно с остатъците който остават без кората се пасират /
1 и 1/2 ч.ч. брашно
100 гр. шоколад или шоколадов чипс
2ч.л. равни бакпулвер
2ч.л. ванилия
1 щипка сол
 
Яйцата разбих със захарта много добре. Добавих мазнината и отново разбърках с миксера. След това прибавих сока от портокала, който предварително бях изстискала и пасирала заедно с остатъците от вътрешността му. Добавих и ванилията и портокаловата кора.
В друга купа смесих пресятото брашно с бакпулвера и  щипката сол.
Съединих двете смеси, като разбърках със силиконова шпатула. Накрая прибавих шоколадовият чипс.
 
 
Продукти за гарниране:
 
1 портокал / на който изстискваме сока и настъргваме кората /
От полученият портокалов сок отделих 2 с.л и в останалата част прибавих 1 ч.л. пудра захар. С този сок, след като кекса беше изстинал с четка напоих повърхността на кексчето. Оставих да попие добре и след това украсих с шоколадовата глазура и портокаловите стърготини.
  
Шоколадова глазура:
 
100 гр. черен шоколад / аз разтопих на водна баня три различни вида шоколад останали след похапване /
2 супени лъжици портокалов сок
3-4 капки портокалова есенция
1 с.л. меко масло
В разтопеният шоколад прибавих портокаловият сок, есенцията и маслото и разбърках добре.

 
 
Опитайте, ще ви хареса!

сряда, 27 февруари 2013 г.

Пухкав и много вкусен Хляб със сусам

Пухкав и много вкусен Хляб със сусам

/ и обяд в стил - ще ти направя всичко, което кажеш, само за да се нахраниш добре /

Тази уговорка много често ми се случва да правя и да изпълнявам, защото синът ми е от капризните и храната не е от приоритетите му. Обича да казва  /-Аз ям за да мога да функционирам  /, но аз, като една загрижена мама се старая до колкото ми позволяват времето и възможностите да изпълнявам кулинарни желания и да се опитвам непрекъснато да увеличавам кръга на харесваните ястия.

Идеята за този хляб взех от блога Наслада с Катерина, малко промених и резултата наистина е чудесен предполагам и в двата варианта. Получава се много ароматен и вкусен хляб.
  

Необходими продукти:

350 мл топла вода
100 мл газирана вода / намираше ми се вкъщи и исках да я оползотворя /
1 пакет суха мая
един жълтък
3 с.л. сусам
4 с.л. олио от смесени семена / соеви, сусамени, слънчогледови /
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
300 гр. бяло брашно
300-350 гр. типово брашно

За намазване:

разбит белтък
сусам около 3 с.л.

Начина на приготвяне е:

Маята се разтваря в топлата водата с лъжичката захар и малко брашно. Оставя се за 10-15 минути докато започне да си увеличава обема. След това в тавичка, в която сме пресели двата вида брашно и сме смесили добре със сусамените семена и солта  правим кладенче и поставяме жълтъка, олиото, газираната вода и закваската и омесваме меко тесто. Когато престане да залепва по ръцете и по плота е готово, но трябва да е меко.

Оставяме да втаса около 40 минути в купа намазана с мазнина и покрита с найлон.

След това оформяме хлебчета по желание./Аз разделих тестото на парчета по 300 грама. Оформих в тавата на фурната покрита със силиконова подложка три хлебчета./ Оставяме да втаса отново около 40 минути. Преди печене намазваме с приготвения белтък и поръсваме със сусамови семена.

При мен фурната беше топла, защото бях пекла обяда в нея, но по принцип пека в студена фурна хляб, постепенното затопляне позволява тестото да набухне максимално.
Печенето на хляба в този случай продължи 30 минути на 200С.

 Хляба сервирах с любимата Мусака, но без заливка, която аз обожавам, но моето момче не харесва.



Коментара: - Мамо толкова е вкусен този хляб, че чак мога да го ям с картофи - ме накара да се почувствам добре и съм сигурна, че е страхотен.

Много е вкусен и намазан с масло и любимо сладко ММММММ! :)

   



Опитайте и ще се уверите!  


неделя, 24 февруари 2013 г.

Арабски кус кус с домашно приготвен сос от домати и чушки


Арабски кус кус с домашно приготвен сос от домати и чушки


В моето семейство правенето на замнина е традиция, както в повечето български домове. Толкова е приятно и леко носталгично да затвориш свежите летни или есени плодове и зеленчуци в буркан и да бъдат с теб на трапезата и в студените зимни дни, когато толкова много ни липсва ароматът и вкусът им.

сряда, 20 февруари 2013 г.

Фокача с плънка от задушен лук и маслини


Добра вечер!

По повод на днешната ни вечеря у дома преди да напиша рецептата ще разкажа за любовта ми към тестото и хляба.

За мен вкусът на хляба и направата му е вълшебство, а привързаността на хората към него, ни е програмирана по рождение да ни изостря сетивата, и мисля, че няма нормален човек, който при аромата и вида на топъл хляб да не изпита чувство на привличане :) ако мога така да се изразя.

Още когато бях малка, майка ми и моята баба спретваха доста често разни вкусотии от тесто. Но моята баба беше човекът, който винаги, когато бяхме деца и отивахме на село ни посрещаше седнала на земята с кръг / специално дърво пригодено за точене / върху краката точеше банички или правеше кори, които се сушаха на слънце и след това ги превръщаше в най-вкусната юфка и баница на света. От там ми е първият и най-любим спомен.

После, когато нея вече я нямаше винаги съм споделяла на майка ми, че вкуса на бабината баничка ще си остане уникален, колкото и да се стараем.

Много дълги години след това, когато ми се наложи да живея сама, се запознах с тестото, защото много ми липсваше и се влюбих в направата му, без да преувеличавам. Искаше ми се и синът ми да знае, какво е домът да ухае на уют и да усети истинският вкус на хляба. От тогава винаги, когато имам време и има желаещи да си похапнат с удоволствие се захващам с направата му под различни форми.

Обичам да експериментирам, но тази рецепта ми е сред любимите, защото е лесна, икономична, става бързо и вкусът е невероятен.

                     Фокача с плънка от задушен лук и маслини


Продукти за тестото:

200 мл хладка вода
100 мл газирана вода
2 яйца / малки / или 1 голямо
3 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1/2 пакет жива мая или 1 пакет суха мая
около 600 гр. брашно / при мен 300 гр.типово, останалото бяло /

Продукти за плънката:

Две глави стар лук нарязани на едро и запържени с две лъжици зехтин.
Три скилидки чесън.
Микс от подправки: мащерка, розмарин, черен пипер, сминдух, риган, кориандър / всеки може да използва по собствен вкус подправките /
100 гр. маслини нарязани на дребно
Две лъжици зехтин.


Начин на приготвяне:

В хладката вода разтварям маята с лъжицата захар и добавям 4-5 с.л. брашно. Оставям маята да се активизира за около 15-20 мин. В друг разлат съд пресявам брашното със солта. Правя кладенче в средата и в него изсипвам зехтина и счупвам двете яйца. Разбърквам леко и започвам да прибавям втасалата смес с маята и газираната вода, като ги редувам междувременно размесвам докато приключат. Замесвам много меко тесто, което не лепне. Веднага го разстилам в тавичката приготвена предварително за печене, подмазана с мазнина / в моя случай със зехтин /. Когато бързам, завивам тавичката с кърпа и я поставям за около 20 минути във фурната на 70-50 С. Когато е втасало тестото с пръсти оформям малки дупчици, поръсвам с плънка и две супени лъжици зехтин равномерно разпределен. Поставям във фурната и пека до приятен загар на фокачата / около 30 мин на 200С /
 МММММ НЕПОВТОРИМ ВКУС  Опитайте и ще се уверите :)



понеделник, 18 февруари 2013 г.

МЪФИНИ С ТИКВА И ШОКОЛАД


МЪФИНИ С ТИКВА И ШОКОЛАД

Искам да покажа тези мъфини, който направих заради една изостанала тиква, а ми се искаше да я оползотворя :) Много съм доволна от резултата, опитайте и ще се уверите!


Ето рецептата: За 12 мъфина + две формички за крем брюле.

Продукти за тестото:

250 гр. брашно
180 гр. кафява захар - при мен половината мусковадо / обожавам вкусът й /
3 яйца - отделени жълтъците от белтъците
3-4 с.л. пудра захар за разбиване на белтъците
300 гр. пюре от тиква - предварително приготвено от печена или приготвена на пара тиква
/може да се използва и друг вид пюре, например от ябълки, праскови, пасирани банани и др./
125 гр. масло
1/4 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
2 ч.л. ванилия
3 с.л. натурално какао
1 с.л. портокалова кора
1ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/4 ч.л. сол
80 гр. прясно мляко
100 гр. шоколадов чипс - или като при мен нарязан на малки парчета черен шоколад
 

Начин на приготвяне:
 
Разбиват се много добре маслото със захарта. Добавят се жълтъците и отново се разбива. Следва пюрето от тиква, сместа вече може да се разбърква и само с бъркалка. Прибавяме прясното мляко и портокаловата кора.

В друга купа се смесват пресятото брашно с всички подправки какаото, содата и бакпулвера.
 
Следва да се съединят двете смеси. Прибавят се сухите към мокрите и се разбърква не много дълго, само да стане еднородна смес. Добавят се и парченцата шоколад и отново се разбърква за кратко.

Във формата за мъфини аз поставям от хартиените подложки, но ако нямате можете да намажете с четка с масло.
 
Изсипват се по около две пълни супени лъжици от сместа на около 3/4 от обема на формичката.

Пекат се около 25-30 минути на 200 С, без вентилатор, на средно ниво в моята фурна, но всеки си знае неговата. 
Отгоре съм украсила с шоколадов ганаш, който направих от 50 гр. млечен и 30 гр. черен шоколад 70 мл. неподсладена сметана и една супена лъжица масло. Затоплих сметаната до кипване махнах от огъня и добавих шоколадите. Разбърках докато се получи гладък крем. Накрая прибавих и маслото и оставих да се охлади на стайна температура. Напълних в едно малко найлоново пликче, на което отрязах крайчето и украсих.

 


неделя, 17 февруари 2013 г.

Здравейте!

Здравейте!

   Ето, че дойде денят, в който се реших да си направя блог и да започна да споделям моите кулинарни рецепти, фантазии, класически рецепти, рецепти от старите тефтери и всичко, което ме вълнува много, свързано с готвенето и приготвянето на сладки и солени печива.

   Ще започна публикуването с днешната ни закуска, която е почти типична за неделна уютна утрин в домовете ни. Причината поне за мен да започна да правя закуска като тази понякога, когато съм решила, че топлината на завивката е повече от привлекателна си остава единствено синът ми, който не е от най-ящните, но много обича всички видове пържени тестенца, като повечето деца. Това е начин за моите експерименти в тази област на различните видове тесто за мекици, палачинки, тутманици и всички техни подобия. Ще се радвам, ако мога да бъда полезна с нови идеи и да научавам нови неща от вас, приемам всякакви въпроси и съвети.

ПОНИЧКИ
почти като тези в Dunkin Donuts / такава беше поръчката /



 

Продукти за тестото:
1. 1 кг. брашно
2. 3 ч.л. суха мая
3. 250 мл. хладка вода
4. 250 мл. хладко прясно мляко
5. 2 яйца
6. 125 гр. масло / размекнато в микровълнова за 20 сек./
7. 1/4 ч.л. сол
8. 80 гр. захар

Начин на приготвяне :

   Аз нямам машина за хляб и не бих си купила, защото с нищо не мога да сравня удоволсвието и усещането на удовлетворение от добре свършената работа, след като тестото се превърне в предназначението му. Нали трябва да вложиш цялата си любов, за да се получи добрият продукт. Затова започвам така както го правя всеки път :
Разтварям маята с една голяма супена лъжица захар, в хладката вода и добавям 5-6 пълни супени лъжици брашно.
Оставям да втаса на топло място за около 15-20 мин.
В дълбока купа пресявам около 250 гр. от брашното и разбърквам в него солта и захарта, добавям яйцата, мазнината и разбърквам леко. Започвам да добавям постепенно от шупналата мая и прясното мляко, като ги редувам и междувременно разбърквам с бъркалка, защото на този етап е все още възможно. Когато свърша с всички смеси добавям от брашното и започвам да доумесвам с ръце / може да си помогнете и с бъркалките за тесто на миксера, ако предпочитате /. Не е нужно да се меси много, докато престане да лепне по ръцете и плота е достатъчно. След това разстилам с точилка половината от тестото върху добре набрашнена повърхност с дебелина около 8 мм до 1 см. Изрязвам с чаша с по-голям диаметър кръгчета и оставям да втасат около 15-20 мин. Може като мен да направите и дупки по средата / този вид се пържат най-равномерно /. Пържат се в повечко мазнина около два пръста / при мен слънчогледово олио / на средна температура / не трябва да е много нагрята мазнината защато прегарят бързо отвън и остават сурови отвътре.
  След готовност можете да поднесете според вкусовете на консумиращите ги, поръсени с пудра захар, със сладко или сирене.

 
   От останалото тесто направих тези сладки кифлички във формата за мъфини, в половината от тях сложих нарязан на ситно млечен шоколад, а в другата половина сладко от кайсии. Получиха се прекрасно!



ДОБЪР АПЕТИТ!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...