1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 4 декември 2013 г.

Торта с лешници и шоколад

 

Необходими продукти:
 
 За блата:
8 яйца (разделени)
8 с.л. захар
180 гр. лешници
2 с.л. брашно
 
 
За крема:
600 мл. прясно мляко
200 мл. сметана
2 пакетчета крем ванилия за варене на Др. Йоткер
2 яйца
2 жълтъка
7 с.л. захар
2 шоколада Милка ( аз сложих един черен и един млечен )
170 гр. смлени бисквити
125 гр. меко масло
 
 
За намазване на тортата използвах шоколадов ганаш приготвен от:
150 мл. течна сладка сметана
150гр. шоколад
За напояване на тортата 150 мл. малинов сироп.
 
 
Приготвянето на тортата започва с направата на крема:
400 мл. прясно мляко плюс 200 мл. сметана и захарта се поставят на котлона на среден огън в подходяща касерола.
В средна по големина купа се смесват нишестетата, яйцата, жълтъците и 200 мл. от прясното мляко на гладка каша.
Топлото мляко се добавя на тънка струйка към нишестето, при непрекъснато бъркане.
Цялата смес се поставя обратно в касеролата и се връща на котлона.
Крема се вари на слаб огън, при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
Когато е готов, се оставя да се охлажда на стайна температура, като се разбърква от време на време, за да не хваща коричка.
Когато крема е почти изстинал, към него се прибавят стопените на водна пара шоколади и смлените на брашно бисквити. Хомегенизира се много добре и се поставя в хладилник за минимум два часа.
 
 
Приготвяне на блата: 
Лешниците се изпичат и се обелват от люспата. След като изстинат, се смилат в блендер на брашно.  Към лешниците се добавят двете лъжици брашно и се смесват много добре.
Белтъците се разбиват на пяна и постепенно се добавя захарта лъжица по лъжица. Сместа трябва да е като гъст сняг.
Към белтъците с помощта на тел, се добавят леко разбитите жълтъци на три пъти.
Накрая се добавят смлените лешници и брашното.
Тестото се разстила равномерно върху голяма правоъгълна тава, постлана с хартия за печене (най-добре тавата от фурната).
Блата се пече в предварително загрята фурна на 200С за 20 минути.
След изпичането се оставя да се охлади, отстранява се хартията и се нарязва на 3 равни части.

 
За приготвянето на сиропа се поставят 3 с.л. малинов мармалад без семки със 100 мл. вода и 3 с.л. захар на котлона. Загряват се, докато захарта се стопи и мармалада се разтвори.  Получения сироп, трябва добре да се охлади.
Приготвянето на ганаша става, като се загрее сметаната, но без да завира и към нея се добави начупения шоколад. Разбърква се много добре, докато сместа  стане  гладка и лъскава.
 
Сглобяването на тортата:
Поставя се блат, сиропира се и се намазва с крем, така до изчерпване не количеството.
Тортата се прибира в хладилник за един час да стегне.
След това се намазва цялата с шоколадовия ганаш и се украсява.

Мила мамо, Честит Рожден Ден! Обичам те безкрайно и ти пожелавам всичкото щастие и спокойствие на света, бъди здрава! Ти си един от най-ценните хора в живота ми!
http://tanya-www.blogspot.com/2013/12/8-8.html

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...