1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 9 декември 2013 г.

Едно тесто, три вида печива


 
Кренвиршки
 Необходими продукти:
2 пак. суха мая
350 мл. прясно мляко
150 гр. заквасена сметана
100 гр. масло (разтопено и леко изстинало)
3 яйца (единият жълтък се отделя за намазване )
2 с.л. захар

1 с.л. сол

около 1 кг. брашно


 
Хлебчета с плънка от кайма и лук
 
 В дълбока купа се изсипва по-голямата част от брашното.
По средата се прави кладенче, в което се изсипват яйцата, маята, захарта, маслото, малка част от прясното мляко и заквасената сметана.
Солта се поръсва по най-външният край на брашното.
Постепенно започва смесването на всички продукти, с помощта на тел за разбъркване.
Когато сместа е еднородна и гладка, се добавя останалото мляко и брашно, отново се разбърква, докато сместа стане гъста.
След това тестото се прехвърля върху набрашнен плод и започва да се меси за около 10 минути.
Трябва да се получи гладко, меко, но нелепнещо тесто.
Оформя се на топка и се поставя в намазана с олио дълбока купа.
Тестото се оставя да втаса за около 30 минути.
Размесва се след първото втасване и отново се оставя за още 30 минути.
След това се оформя във форма по-желание в тава, предварително намазана с масло.
Отново трябва да се остави да втаса за около 30 минути.

Преди да се изпече оформеното тесто се намазва с разбит жълтък с една супена лъжица прясно мляко.

Приготвеният продукт, аз поставям в студена фурна и включвам първоначално на 200С. След като увеличи обема си и започне леко да се запича, намалявам на 190С. Печенето продължава около 40-45 минути, това зависи до голяма степен от количеството, формата и плънката, (ако има такава) на тестото поставено за печене.

 

Хлебчета с масло завити на руло и изпечени във форма за терин

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...