1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 2 декември 2013 г.

Сърми с прясно зеле и заливка от сос Бешамел

 
 Необходими продукти:
 
1 средно голяма зелка
3 с.л. олио
2 стръка праз лук
5 средни глави лук
6 скилидки чесън
5 големи моркова
50-60 г. глава целина
½ ч.л. каменна сол
 
500 г. кайма смес
1 с.л. олио
1 с.л. чубрица
1 с.л. риган
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. лют червен пипер
черен пипер
400 мл. доматен сок
 
Заливка
 
3 с.л. масло
1 ч.л. олио
1 равна ч.л. сладък червен пипер ( ако има пушен още по-добре )
 
Сос Бешамел
 
50 г. масло
2 с.л. брашно
80-100 мл. вода
2 ч.ч. прясно мляко
2 жълтъка
1 голяма щипка каменна сол
черен пипер
 
Начин на приготвяне:
 
Приготвянето започвам със сваряването на зелето.
Поставям почистено, цяло зеле в широка и дълбока тенджера.
Сварявам в подсолена вода за 15 минути докато омекне.
Оставям го във врялата вода, докато се приготвят останалите продукти за плънката.
 
В широк и дълбок тиган изсипвам олиото.
Към него прибавям измитите и нарязани на еднакви, малки кубчета зеленчуци.
Поръсвам ги със солта и ги оставям на умерен огън, докато се задушат и омекнат, като ги разбърквам от време на време. (Около 15-20 минути)
 
 
В същото време поставям друг, също така широк тиган на котлона, в който запържвам каймата с една супена лъжица олио, докато се раздели на малки парчета разбърквам непрекъснато.
Когато е добре запържена прибавям подправките, оставям  за минутка две да си пуснат ароматите и добавям доматеният сок.
Оставям да поври и да се абсорбира част от течността на доматите.
Смесвам зеленчуците и каймата и разбърквам всичко да се смеси много добре.
Отново оставям за няколко минути на слаб огън за да се съединят ароматите на всички съставки.
 
От свареното зеле отделям хубави цели листа.
Върху всеки лист поставям по две супени лъжици от плънката и оформям стегнати сърми.
Подреждам ги в тавичка и заливам с 100 милилитра зеленчуков бульон.
Поставям сърмите да се пекат на 220С за около 25-30 минути.
 
Докато сърмите се пекат разтопявам 3 с.л. масло в малък тиган и преди да се е запържило добавям червения пипер. Разбърквам много добре за кратко и отстранявам от котлона.
 
След като сърмите са се пекли около 30 минути и са придобили лек кафеникав загар, ги поливам с овкусеното масло с червения пипер и ги връщам във фурната за още 10 минути.
 
След като съм извадила готовите сърми, приготвям соса Бешамел.
 
Поставям маслото в подходящ съд, докато се разтопи.
Към маслото прибавям кашичката, която предварително съм направила от брашното и водата.
Разбърквам за кратко на слаб огън и отстранявам, като продължавам да разбърквам докато сместа стане гладка.
Прибавям прясното мляко и при непрекъсната бъркане оставям соса на котлона, докато се посгъсти леко.
Отстранявам от огъня и прибавям щипка сол, пипер и двата жълтъка.
Разбърквам енергично и отново връщам на котлона за една минута, само докато заври и се посгъсти още малко.
При сервиране гарнирам всяка порция със сос Бешамел.
 
В плънката може да се добави и нарязано на ситно зеле или други любими зеленчуци.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...