1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 28 ноември 2013 г.

Тиквен сладкиш с хрупкава коричка


Тиквен сладкиш с хрупкава коричка

За хрупкавата коричка:
¼  ч.ч.захар
¼ ч.ч.кафява захар
½ ч.ч. брашно
¼  ч.ч.студено масло
¼  ч.л. канела

¼ ч.л. джинджифил
¼ ч.л. индийско орехче

За сладкиша:

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио

450 г. тиквено пюре ( от печена тиква )
2 чаши брашно
2 ч.л.бакпулвер
1 ч.л. сода

1 ч.л.сол
1 чаена лъжичка. Канела


За глазурата:
1 супена лъжица. омекотена масло
1 чаена чаша пудра захар
1 супена лъжица прясно мляко
1/4 чаена лъжичка сол

ванилия

Начин на приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 180С.
В средно голяма купа се смесват, захарта, брашното и канелата. Върху тях се нарязва студеното масло на малки парчета. Всичко се стрива с пръсти докато се превърне в маслени трохи.


В голяма купа  се смесват яйца, захарта, маслото и тиквата с помощта на миксер, докато сместа стане гладка и пухкава.
В друг съд се поставят брашното, бакпулвера , содата , солта и канела. Разбъркват се до равномерното им смесване .
Сухите съставки се изсипват при тиквената смес и всичко се разбърква докато се смеси много добре.
Тестото се изсипва в намазана с масло тава.
Върху тиквеното тесто се поръсват предварително подготвените маслени трохи.
Сладкиша се пече за около 30-40 минути. Проверява се с дървен шиш за готовност.


Приготвяне на глазура:
Маслото се разбърква до кремообразна смес. Добавя се пудрата захар, ванилията, млякото и солта, разбърква се добре, докато глазурата стане гладка. Добавя се още пудра захар или мляко, ако е необходимо за да се постигне желаната консистенция. Готовият сладкиш се полива с получената глазура.
 
 
Десерта е голям, затова е необходимо да се използва по-голям съд за изпичането му. Аз използвам стъклена правоъгълна форма с размери 20-30 см. и дълбочина 4 см.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...