1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 21 октомври 2013 г.

Ябълкова шарлота















Необходими продукти:

5-6 средно големи ябълки
1 с.л. лимонов сок
3 яйца
125 гр.брашно
180 гр.захар
щипка сол 
ванилия
1 супена лъжица настърган пресен джинджифил
масло за намазване на формата
пудра захар за поръсване
една шепа изпечени орехи за поръсване
заквасена сметана подсладена с мед за гарниране

Аз изпекох шарлотата във форма със свалящ се ринг с диаметър 22 см.
Формата приготвена за целта на печенето се намазва много добре с масло и се покрива с хартия за печене.
Фурната се пуска да загрява на 180С.
Ябълките се измиват, обелват и нарязват на малки парченца.
Объркват се равномерно с лимоновия сок за да не потъмняват докато приготвим тестото.
Добавя се джинджифила.


Яйцата се разбиват със захарта и ванилията докато удвоят обема си и се превърнат в гъст и светъл крем.

Добавя се пресятото брашно, като тестото се разбърква много внимателно със силиконова шпатула. Не се прекалява с бъркането за да не се изгуби обема на сместа.

Ябълките се поставят във формата за печене.

Отгоре се изсипва тестото, което е доста гъсто и с помощта на лъжица му помагаме да се разпредели добре и да навлезе и между ябълките.

Сладкиша се пече около час.

След като е готов и поизстине около десетина минути във формата, се обръща и се премахва хартията за печене.

Може да се консумира както топъл, така и студен.

Преди сервиране се поръсва обилно с пудра захар.

Аз гарнирах десерта и с шепа изпечени орехи.

 Всяко парче може да се поднесе по желание с топка сладолед, ванилов пудинг или заквасена сметана.



Невероятно свеж, ароматен и вкусен десерт.

Още един начин да изпълните домът си с аромат на есен и топлина, и да поднесете на любимите си хора парченце вкусотия с много любов.








Прекрасните цветове на октомври с ароматните си плодове са вълшебни. Обичам ги!


Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...