1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Питки на тиган


Питки на тиган

За тестото:

1 ч.ч кисело мляко

½ ч.ч топла вода

1 пакет суха мая

5 с.л. зехтин

1 ½ ч.л. сол

1 ч.л. захар

4 ч.ч брашно

 За намазване:

70-80 гр. разтопено масло

кимион

мащерка

шарена сол

сол

черен пипер

или други подправки по желание

Омесвам меко тесто от продуктите приготвени за целта, което разделям на 10 топки с големина на топка за тенис. Оставям да втасат за около 30 минути. След като тестото е увеличило обема си, всяка топка разточвам в кръг с диаметъра на тигана в който ще пека. Оставям за още около 10 минути преди да пека, или докато разточа и последната питка и започвам да пека от първата разточена, тя вече се е отпуснала достатъчно. Загрявам тигана много добре на среден огън. В никакъв случай не трябва котлона да е на висока степен, тънките хлебчета пека бавно и равномерно по около минута от страна.

След като е готова всяка питка, намазвам с разтопеното масло с разбъркани в него подправки. Прибирам веднага в найлонов плик. Стават изключително меки и ароматни.
 
 
В този случай не съм намазала питките с масло, а още топли съм завила с печено свинско месо нарязано на тънки парченца и печени на фурна картофи. Сосът е домашен сух таратор с кисели краставички, печени орехи и чесънче.

 
Питките са много вкусни още топли, топли... Прекрасни са, както за да оформим домашен дюнер, така и за похапване с вкусна гозба. Това е чудесен начин да похапнем от вкусната улична храна, но в домашни условия, за мен това е най-доброто, което можем да направим за семейството си.
Всички приятели на сина ми обичат да идват на гости и признават, че моята храна е по-вкусна от тази на улицата :)

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...