1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 11 септември 2013 г.

Торта Тирамису

Торта Тирамису, но по така!


Необходими продукти за блата:
400 мл. кисело мляко
2 ½ ч.чаша хубаво бяло брашно
¾ ч.чаша олио
1 ч.чаша захар  
½ ч.чаша какао
¼ ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. бакпулвер
ванилия
 
За крема са необходими:
Крем Сабайон
3 жълтъка
70 гр. захар
100 мл. Вино Марсала

20 мл. Портокалов сок
 
ванилия
 
400 гр. крема сирене

2 с.л. пудра захар

250 мл. Сладкарска  сметана за разбиване


За напояване на блатовете продуктите са:
150 мл. Прясно мляко
2 с .л. какао
50 гр. масло
2 с.л. неподсладено какао
2 с.л. захар
80 мл. Портокалов сок
 

За декорация:
захаросани портокалови корички 
 
настърганата кора на един портокал
бял и черен шоколад настъргани на едро ренде
натурално какао

/ декорацията може да бъде на всеки според личните предпочитания и вкусове /


Приготвянето на блата:
В купа пресявам брашното и го смесвам с бакпулвера, содата, щипката сол, ванилията и какаото.
Разривам яйцата и захарта до пухкав светъл крем с миксер.
Прибавям олиото. Разбърквам.
Прибавям киселото мляко. Отново разбърквам до еднородна смес.
Съединявам течните и сухите съставки до гладка консистенция без да прекалявам.
Изсипвам тестото в предварително подготвена форма намаслена и застлана с хартия за печене на дъното и по стените.
Фурната задължително добре загрята на 200С. Печенето е много индивидуално, но най-правилният начин е да се проверява блата с дървен шиш след около 30 минути, трябва да излиза чист. Аз пекох около 20 минути на 200С и след това 40 минути на 180С. Моята форма в случая беше с диаметър 22 см. и по-висок борд, защото исках да се получи по-висока торта. Съответно времето за печене се увеличи.
Блата трябва да изстине напълно преди да се разрязва. Понякога изпичам отделни блатове, като на око преценявам количеството за всеки отделен.
В този случай разрязах блата на три платки.

Приготвянето на сместа за напояване на блатовете,
става като смесвам всички продукти без портокаловия сок в касерола и поставям на котлона на среден огън. Разбърквам докато всички продукти се смесят и разтворят. Оставям да изстине напълно. Накрая прибавям портокаловият сок.
За крема Сабайон
Разбивам в метална купа трите жълтъка със захарта с миксер до побеляване на сместа.
Прибавям Марсалата и портокаловият сок, разбърквам добре.
Поставям на водна баня в съд с много малко вода, защото приготвям крема само на пара. Съдът в който е крема, не трябва да се докосва до врящата вода, защото жълтъците ще се пресекат.
Бъркам непрекъснато докато крема се сгъсти и телената бъркалка започне да оставя следи в сместа. Това отнема не повече от 10 минути.
Накрая след като го отстраня от огъня добавям ванилията.
Поставям съда с крема в купа със студена вода и добавен в нея лед за да изстине бързо.
Крема се сгъстява още след като изстине.
Крема сиренето изваждам от хладилника поне един час преди употреба за да омекне.
Разбърквам го в дълбока купа със пудрата захар до гладкост.
Прибавям вече изстиналият Сабайон и отново разбърквам много добре.
В отделна купа разбивам сладкарската сметана до пухкава и средно твърда пяна.
Прибавям сметаната към останалата част от крема, като съединявам  внимателно със силиконова шпатула.
Прибирам крема в хладилника докато стане време за сглобяване на тортата.
Сглобяване на тортата:
В подходяща чиния или поднос поставям първата платка.
Напоявам със сместа приготвена за целта.
Разпределям 1/3 от крема върху блата.
Поръсвам със захаросани портокалови корички и настъргана портокалова кора.
Поставям следващият блат и повтарям действията.
Най-отгоре заглаждам добре с последната част от крема и с малко количество от него намазвам тортата и отстрани.
Прибирам тортата поне за 3-4 часа в хладилника за да стегне добре.
Аз съм декорирала с бял и черен шоколад отстрани.
Отгоре съм поръсила с дебел слой натурално какао, за разкош малко количество портокалови корички и настъргана портокалова кора.
Моето мнение е че тортата се получи доста сполучлива. Вкусовете си подхождат
идеално и наистина напомня на Tирамису, но не съвсем, може би защото липсват
маскарпонето и кафето.
Съчетанието на шоколад и портокал винаги ми е било любимо, а в комбинация със
свежото крема сирене и пухкавата сметана удоволствието се удвоява!
Лека, много ароматна, не натрапчиво сладка и невероятно топяща се в устата, тази
тортичка е прекрасен начин да поглезиш любимите си хора и да се гмурнеш в
истинска наслада с чаша кафе или пък с чаша от невероятното вино Марсала.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...