1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 25 август 2013 г.

Ирландски кейк с кафе


 
Ирландски кейк с кафе
 
Необходими продукти:
 
    за блата:
 
120 гр. брашно
2 яйца
100 гр. захар
110 гр. масло
3 ч.л. инстантно кафе
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол



    за сиропиране на блата:

1 кафе 150 мл.
1 с.л. Бейлис
1 с.л. марсала
захар на вкус



 
















за крема:

250 гр. Маскарпоне
360 гр. крема сирене
110 гр. пудра захар
300 гр. заквасена сметана
200 мл. сладкарска сметана
1 пакет желатин
50 гр. вода за желатина
20 мл. Бейлис
50 гр. лешников крокан / може и повече, такъв какъвто предпочитате /


Приготвянето на блата:

Маслото се разбива със захарта, докато се получи пухкав крем. Прибавят се яйцата, едно след друго. В друга купа се пресява брашното с бакпулвера и солта. 2/3 от него се прибавя към маслената смес и отново се разбива. Инстантното кафе се разтваря в 3 супени лъжици вода и се прибавя към тестото. Разбърква се добре и накрая се прибавя и останалото брашно.

Сместа се изсипва във форма с отварящи се страни, намазнена и постлана с хартия за печене.
Блата се пече във фурна на 180С с вентилатор за около 35-40 минути. След готовност се оставя да изстине.

Продуктите за сирапа се поставят на котлона докато захарта се стопи. Блата се надупчва с дървен шиш и се напоява с кафето. Ако не искаме да ползваме кафе, може да го напоиме с подсладено прясно мляко с какао.

Приготвянето на крема:

Сиренето маскарпоне и крема сиренето се разбърквт много добре с Бейлиса и пудрата захар. Прибавя се заквасената сметана. Сместа се затопля леко в микровълнова фурна и към нея се добавя разтворения желатин. Всичко се разбърква много добре. Сладкаската сметана се разбива на пухкав крем / без да се прекалява / и се добавя към маскарпонената смес. Сместа се изсипва върху блата, изравнява се. Поръсва се с крокана и се прибира в хладилника за 4-5 часа.

Аз направих шоколадов ганаш от 150 мл. сладкарска сметана и 200 гр. шоколад, отгоре поръсих с кракан и тогава прибрах на студено.



 Горещо препоръчвам получи се невероятно приятен кафен сладкиш. Прекрасно допълнение към сутрешното или следобедното кафе! Може и без кафето :)











2 коментара :

  1. Честита Нова 2015 година! Да е здрава,щастлива и успешна ! Много красив и вкусен сладкиш, с прекрасни снимки! Непременно ще опитам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Тодорка :) Нека Новата година донесе много здраве, мир и благоденствие в дома ти!
      Радвам се, че сладкиша ти харесва и в къщи е много любим :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...