1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 10 юни 2013 г.

Киноа с печени на фурна зеленчуци


Киноа с печени на фурна зеленчуци

Това е едно полезно, вкусно и сравнително бързо предложение без излишно суетене в кухнята. Откакто открих тези вкусни семенца не спирам да експериментирам с приготвянето им.
http://kulinar.bg/%D0%9A%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B0_l.a_i.22114.html

Начина на приготвяне е един и същ, една част Киноа се сварява в три части течност. В течност, защото според мен е много вкусно и подходящо, сваряването и в бульон.

За този вариант съм използвала:

200 гр. киноа
600 мл. домашен зеленчуков бульон
сол на вкус

За зеленчуците:

1 голям патладжан
2 средно големи тиквички
7 големи гъби печурки
1 голям морков
3 печени и обелени чурвени чушки
200 гр. доматен сок
2 големи глави лук
3 стръка зелен лук
3 стръка пресен чесън
копър
магданоз
4 с.л. зехтин
сол
1 к.ч. вода за по добро задушаване на зеленчуците


Приготвянето на зеленчуците става, като предварително всички тях измиваме и нарязваме на еднакви кубчета.
Смесваме със зехтина, доматеният сок и подправките.
Поставяме в подходяща тавичка и заливаме с водата.
Изпичаме на 220С за около 40-45 минути или докато зеленчуците омекнат и покафенеят.

Киноата сваряваме в бульона на слаб към средно силен огън за 15-20 минути.
Оставяме настрани за десетина минути да поистине и да абсорбира всичката течност.
Може да се добавят 1-2 с.л. зехтин-по желание/ аз пропускам и без него вкусът е страхотен /.

Следва да сервираме.
Аз съм направила легло от киноа и много печени, сладки зеленчуци върху нея :)
Сигурно ще се повторя, като споделя, че обожавам зеленчуци, а приготвени по този начин ги похапвам от появяването им във вкусният им вид още от ранна пролет до късна есен. Подходяща, лятна гарнитура към много ястия.

Опитайте тази прекрасна комбинация. Може да импровизирате с продуктите и да добавите всякакви други по ваш вкус.
Във всички случаи резултата ще бъде ВКУСНО, ЛЕКО и много ПОЛЕЗНО ястие!

1 коментар :

  1. Танче, в момента приготвям зеленчуците и ароматът, който се носи е страшно апетитен! И заради този аромат толкова много обичам лятото :) Благодаря ти за предложението! Аз ще ги сервирам с марокански кус-кус (все не мога да се добера до киноа!).

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...