1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 25 април 2013 г.

Обикновени Курабийки

Обикновени Курабийки


 И отново, както обичам да казвам простите, гениални неща и тези вкусни курабии са  поредното доказателство за това.

 
  Няма семейство, в което да не е познат вкусът им. Приговяли са ги баба, мама, леля, или както в моя случай много любима съседка ( Благодаря Марианче :). Тези курабии всеки път предизвикват един много мил и уютен спомен в мен за дом и топлина!


Необходими продукти:

4 яйца + един жълтък за намазване
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 пакет амонячна сода
3/4 ч.ч. мазнина / аз сложих за половината от нужното количество масло, другата половина слънчогледово олио /
2 с.л. ванилия
около 600 гр. брашно

Може да се добави лимонова или портокалова кора, аз пропуснах този път.













Приготвяне:
 
Смесвам съставките с тел или с вилица не е необходим миксер.
Разбивам добре яйцата със захарта. Добавям мазнината. Следва киселото мляко с предварително разтворената в него амонячна сода. Пресявам брашното и разбърквам в него ванилията. Смесвам сухите и мокрите съставки. Омесвам много меко тесто. Ако се оформят някакви фигурки с тестото или ще го изрязваме с формички, то трябва да е по-твърдо омесено. В този случай е много меко, защото оформих топчета по големи от орех и наредих върху тепсия постлана с хартия за печене. Колкото е по меко тестото толкова са по мекички курабиите. Трябва да се остави разстояние от 3 - 4 см между тях, защото се надуват доста.
 
Намазвам с разбит жълтък смесен с 1 ч.л. прясно мляко и поръсвам с кристална захар или едро натрошени орехи. Може да поръсите с каквото на вас ви харесва, мойте любимки си остават със захар, коричката става хрупкава и ммммммного вкусна! Пека в предварително загрята фурна на 190С 20 минути, защото са оформени големички и им трябва малко повече време от обикновенно. Трябва да добият приятен златисто кафяв загар.


След като ги извадя от фурната ги оставям да изстинат напълно върху решетка. Съхрънявам в затворени кутии. Много са вкусни още топли, но дори когато изстинат курабиите остават меки и ароматни до изчерпване на количеството. Ако ги приготвя събота сутрин и присъстват на закуска изчерпването е до максимум 48 часа, въпреки сериозното количество :)
С чаша прясно мляко или домашен компот, ммммммм вкусотия!

Направете ги и стоплете душите си със страхотен вкус и спомени, а на децата създайте такива!

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...