1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 5 април 2013 г.

Пица


Пица
 с  два вида плънка 
 
 
Необходими продукти за тестото:
 
Това е едно много хубаво тесто, мога да го нарека универсално, защото опитът ми показва, че пици, мекици, питки, кифли и други, с една дума всичко, което съм опитвала с него се получава перфектно.

1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. айран
1 п. суха мая
1 1/2 с.л. захар
1 с.л. сол /равна /
1/2 ч.л. сода
2 яйца
3 с.л. зехтин
1 кг. брашно
 
 
В хладкото прясно мляко разтварям маята със захарта и добавям около 100 гр. брашно. Разбърквам с ръчен миксер на гладка каша и оставям да втаса за около 15 мин. Стаята в която се приготвя тестото трябва да е топла.
В тепсия пресявам останалото брашно и смесвам със солта, правя кладенче в средата. Половин чаша с кисело мляко размесвам с топла вода и прибавям към полученият айран содата, разбърквам да се угаси. Когато закваската е втасала започвам да меся. В кладенчето счупвам двете яйца и прибавям зехтина. Започвам да размесвам, като постепенно добавям айрана и закваската редувайки ги. Омесвам меко тесто, което оставям да втаса. Ако приготвям пица, както в случая не чакам да втаса дълго, след около десетина минути започвам оформянето на тестото в тавата, която е предварително е приготвена / намазана със зехтин в моя случай /
Ако използвате тестото за питка или кифлички например тестото трябва да престои 30-40 минути докато удвои обема си.
 
От това тесто половината ми остана и направих мекици, който ще ви покажа в следваща публикация.
 
Аз оформих две тънки пица в тави с диаметър 30 см. с объл борд, в който има настърган кашкавал.

 Едната пица направих с доматено пюре, бейби кренвирши, крема сирене, царавица,  и настърган кашкавал.


 Другата пица е с доматено пюре, задушени печурки, пуешко и свинско филе, царевица, крема сирене /българско/
и настърган кашкавал. И двете са поръсени с чубрица и сушен риган.
 
Пека в предварително загрята фурна на 220С около 20-25 миути, докато се получи този апетитен златист загар.
Сервира се топла, топла с вкусният разтопен кашкавал в крайчетата!
 
Прекрасно подхожда със зелена салата, тъкмо в сезона им сме! И разбира се с чаша вино според предпочитанията :)
 

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...